Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
koledzy niepokoi mnie jeden fakt. Jak auto postoi np dobę, albo kilka dni to po uruchomieniu silnika kontrolka od smarowania gaśnie dopiero po jakichś 3 sekundach. Później już jest wszystko ok, gaśnie od razu, nawet jak już za drugim razem go palę to też jest dobrze. Czy u was też tak jest, czy coś jest nie tak?
Opublikowano
Bo to oto chodzi, żeby od razu nie ruszać na maksa, tylko odstać przynajmniej do czasu zgaśnięcia tej kontrolki.
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
a może to wina pompy olejowej. Dodam tylko jeszcze, że mam już czas wymiany oleju, a ponieważ dopiero co go kupiłem to niewiadomo tak naprawdę ile już jeździ na tym oleju. Nie ukrywam jednak, że wolałbym, żeby to był normalny objaw.
Opublikowano

to nie jest normalny objaw napewno!

kontrolka od oleju ma zgasnac zaraz po zgasnieciu tej od ładowania! czyli zaraz jak tylko silnik zapali! a u ciebie to jest za długi czas! proponuje najpierw zmienic olej i zobaczyc jak sie sprawy maja! moze on juz jest przepracowany i przez to jest niskie cisnienie! a gdyby po wymianie sie to działo to prpopnował bym sprawdzic pompe!

PZODRO~!

Opublikowano

Nie tylko ty tak masz- połaowa 320d ma tę przypadłość! Z filtru schodzi ci olej a pytanie brzmi dlaczego? Na forum było kilka koncepcji ale każda z nich to tylko przypuszczenia. Może jakiś zawór zwrotny sie psuje czy jak???

Pompa raczej odpada, bo jak zejdzie olej to nawet bardzo nowa tak szybo nie napompuje zeby ciśnienie sie nie zapaliło...

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
dzięki bardzo koledzy za odpowiedzi, całe szczęście, że te świecenie tej kontrolki występuje tylko przy zimnym silniku i jak dłużej postoi i trwa dokładnie jednak 2 sekundy, na ciepłym natomiast gaśnie błyskawicznie.
Opublikowano

Witam.

W moiej 320d jest tak samo czas w jakim gaśnie kontrolka to około 4 sekundy zanim kontrolka zgaśnie słychać jak silnik głośniej pracuje :shock: .

A jak u was z tą głośniejszą pracą zanim zgaśnie kontrolka ?

Opublikowano
kolego rtomik u mnie dokładnie jest tak samo, przez te 2-3 sekundy zanim ona zgaśnie silnik nieco inaczej pracuje. Trochę uspkajają mnie te komentarze, że dużo osób tak ma w swoich e46, tym bardziej, że nie odczuwam, ani nie widzę, żeby to miało jakikolwiek wpływ na jazdę czy ogólnie silnik (np temperatura jest na odpowiednim poziomie).
Opublikowano

Normalne to to na pewno nie jest...ale uznajmy ze akceptowalne :-)

Wyobrazasz sdobie elczupakabra ze wyciągasz z kieszenie 120 000 peelenów, kupujesz nówkę sztuke bryke, wyjeżdżasz z salonu a tam ci kontrolka na czerwono napier.....? To byś sie dopiero :cry2:

wIEC NIE UZNAWAJMY TEGO ZA NORME OBOWIĄZUJĄCĄ :-)

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
No to prawda Filon! Masz rację. Ale powiem szczerze, że w tym aucie jest jeszcze wiele wkurzających rzeczy. Ale cóż, widać tak musi być. 7tys. km temu czyściłem filterki na elektrozaworach i jak zobaczyłem w ostatnią sobotę jak one wyglądają po tym dystansie, to mi włosy dęba stanęły. Czarne jak po 150tys., nie wspominając o ponownym zamuleniu auta. To tylko jeden przykład. Nie mam nic do jazdy benią, ale takie jaja to delikatnie powiedziane kpina z użytkowników tych samochodów. Wcześniej jeździłem dwoma różnymi mercedesami (w124 200D i 300DTurbo) i oprócz oleju i klocków nigdy nic nie ruszałem w tych autach. Każdym przejechałem ponad 160tys.km i jak sprzedawałem oba miały grubo ponad 400tys.km na liczniku. Nawet przy -25'C nie było z nimi problemu. Podsumowując pomimo tego, że naprawdę czerpię przyjemność z jazdy e46, to całą resztą jestem bardzo rozczarowany. Dodam jeszcze tylko, że brat jeździ od nowości mondeo 2.0TDCI '03, zrobił już dokładnie 215tys.km i poza pękniętą sprężyną tylko leje i jeździ. Każde e46 2.0 diesel może tylko pomarzyć o takiej dynamice, a on ma tylko 115KM.
Opublikowano

no nie wiem...

Mondeo w dieslu ma gorsze osiagi od e46 150 ps

ma naped na przod,

w awaryjnosci zupelnie przegrywa- statystyki nie klamia,

jest brzydki :twisted2:

Opublikowano
Bad_Boy chrzanić osiągi, chociaż i tak obstaje przy swoim. Naprawdę jestem zadowolony ze swojej beni, ale tą radochę trochę niestety psują trzeszczące uszczelki drzwi, filterki od elektrozaworów, przepływomierz, okrutnie skrzypiąca roleta bagażnika i jeszcze parę innych pierdół. Niby nic, ale czasem krew człowieka zalewa. Pomimo tego jestem fanem BMW :lol: Bratu w mondeo nic z takich rzeczy krwi nie psuje!!! Nikt mi nie powie, że to o czym napisałem nie jest rzeczą niedopuszczalną, zwłaszcza w samochodzie tej klasy. Nawet w starym lanosie nie ma takich historii... Chodzi mi właśnie o takie szczegóły, które trochę rozczarowują... :evil:
Opublikowano

a ja jezdze ponad 3 lata e46 ,

zrobilem 70 000km i

odwiedzam serwis tylko do wymiany czesci eksploatacyjnych.

Mam benzyne bo ... mam spokoj ;-)

Opublikowano

Mam ten sam problem kontrolka smarowania świeci się przy odpalaniu 2-3 sek.słychać stukot zaworów.Po zagaszeniu kontrolki wszystko jest ok.

Może ktoś wie co powoduje ze olej szybko schodzi z układu do miski olejowej?

Opublikowano
u mnie z ta kontrolka jest to samo ale zrobilem juz tak 90 tys km nic sie nie dzieje ,wiec chyba tak ma byc. :cool2:
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Mam to samo, na zimnym silniku po odpaleniu przez jakieś 3-4 sekundy nie gaśnie kontrolka i silnik głośniej chodzi ale po przeczytaniu Waszych wypowiedzi uspokoiłem się, bo wcześniej myślałem, że olej jaki wlałem (Mobil 1 0W40 pełen syntetyk) jest poprostu za rzadki. Na szczęście wszystko jest SI.
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
nie denerwuj się kolego, może to nie jest dobry objaw ale miałem taki sam motor i ten sam problem, pół roku jeździłem- zrobiłem 30tys. km i nic się nie działo. także olej to :)
Opublikowano

U mnie znowu kontrolka gaśnie odrazu razem z kontrolką od ładowania. ale gdy zgaszę silnik to zapali się ponownie dopiero po jakimś czasie, zależy od tego ile pojeździłem np. po przejechaniu 5km silnik się zgasi później odrazu w pozycję zapłon to kontrolka od oleju zapali się nie raz po ok. 5 minutach może i czasami dłużej.

czy to normalne???????

:?:

Pozdro...