Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Chciałbym spytać jakie części mam kupić do wymiany rozrządu w 320d 2000r .

Ile może kosztować wymiana u mechanika :?:

Edytowane przez Raf19
Opublikowano
Nie kupuj i nie wymieniaj na własna rękę. Lepiej skorzystaj z autoryzowanego serwisu lub przynajmniej specjalizującego się w BMW. Oni będą wiedzieć co wymienić.
Opublikowano

Raf19 na 24 posty wiec chyba "świeży: user :-) Myslę że pytał o napinacze i tak dalej... :wink:

no wiec sprawa wygląda tak...łańcuszek.... :-)

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

Wiem że tu jest łańcuszek.

Chcę wymienić bo samochód ma ponad 192 tys km przebiegu a łańcuszek wymienia się co 180 tys km.

Inną przyczyną dlaczego chce wymienić to to że jak przyspieszam to słychać z silnika silny metaliczny terkot , zdjąłem już pasek akcesoriów i to on to powoduje. Mechanicy powiedziali że to łańcuch więc chcę go wymienić

Opublikowano
Wiem że tu jest łańcuszek.

Chcę wymienić bo samochód ma ponad 192 tys km przebiegu a łańcuszek wymienia się co 180 tys km.

Inną przyczyną dlaczego chce wymienić to to że jak przyspieszam to słychać z silnika silny metaliczny terkot , zdjąłem już pasek akcesoriów i to on to powoduje. Mechanicy powiedziali że to łańcuch więc chcę go wymienić

To chyba jakieś legendy opowiadasz. Różnie słyszałem, że co 400, co 600 ale nie co 180 :duh: . Dlatego właśnie pisałem żebyś pojechał do kogoś kto się na tym zna. Wszystko jest możliwe ale przy takim przebiegu (o ile jest prawdziwy) jest to mało prawdopodobne żeby był to łańcuch, prędzej napinacze ale i tak świadczyłoby to o samochodzie z przeszłośćą.

A tak przy okazji to który to jest ten pasek od akcesoriów, bo nie mogę go zlokalizować. :mrgreen:

Opublikowano

A tak przy okazji to który to jest ten pasek od akcesoriów, bo nie mogę go zlokalizować. :mrgreen:

Tak nazwałem pasek który napędza pompę wspomagania , alternator i pompę wody.

Nie wiew co jest ważne że coś łomocze z każdym dniem coraz bardziej i od coraz niższych obrotów.

Byc może to wcale nie łańcuch a jego ślizgi.

Opublikowano
w ASO powiedzieli mi kiedyś że rozrząd wynienia się jedynie przy większych naprawach silnika oraz zapobiegawczo po 500tyś km :mrgreen:
Opublikowano
Powtarzam podjedź do dobrego serwisu. Bo jeśli ktoś postawił chybioną diagnozę i będzie próbował to naprawić to wyjdzie o wiele drożej niż zrobienie tego porządnie.
Opublikowano
Może nie koniecznie do ASO, ale na pewno do zakładu specjalizującego się w BMW. Sprawdź co koledzy polecają w mazowieckim. Ja mogę polecić pana Sawę w Lublinie.
Opublikowano
Może kolega Raf19 ma już 500tyś na liczniku. :D .
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano

Panowie a czy to może być uszkodzone łożysko oporowe sprzęgła :?:

Dodam że pedał sprzęgła wibruje mi pod nogą.

Jak jest z tym wibrowaniem u Was :?:

Opublikowano
Może być łożysko oporowe, ale raczej by piszczało niż klekotało a poza tym kiedy wciskasz sprzęgło słyszałbyś dużą różnicę jeśli chodzi o dźwięk. Drżenie pedału sprzęgła wskazuje prawdopodobnie na koło dwumasowe (oby nie). Może jednak to jakaś pierdoła (czego Ci życzę). Najlepiej będzie jak posłuchasz chłopaków i podjedziesz do mechesa, który grzebie w bawarkach.
Opublikowano
Może kolega Raf19 ma już 500tyś na liczniku. :D .

Jeżeli ma sprowadzane to 50tyś km x ilośc lat , to taka średnia

Hmmm nie przesadziłeś zdeczka :?:

50tys km rocznie

365dni - średnio w roku

52 tygodnie = 52 niedziele

11 dni wolnych ( np w 2008)

----------------------------------------

302 dni robocze.

urlop by się należał = przynajmjiej 10 dni roboczych - co daje 292dni w roku

50/292 = 171,23 km dziennie - przebieg jak na auto firmowe OK (przedstawiciel handlowy, taxi itd) - jak na auto prywatne - zdecydowanie za dużo. Wiem, że autostrady itd......, lecz na moje zdanie ciutkę za dużo. Ja bym raczej stawiał na przebiegi w dieslach około 30tys km/rok

:mrgreen:

Pzdr,

Opublikowano

No i już wszystko wiadomo

Niestety to koło dwumasowe :( i jeszcze idzie do wymiany sprzęgło bo niewiele go zostało.

Koło zamówione. Jutro może furka będzie już latać.Zdam relację

Opublikowano
a tak z ciekawości to ile kosztuje koło dwu masowe ??nie żeby chciał wymieniać ale warto wiedzieć co czai się na portfel :) i może niespodziewanie nas zaskoczyć :(
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
no to wydatek jest :( mam nadzieję że mnie jeszcze to minie :)
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI