Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Auto z 1999, 528iA.

Przed rokiem po zakupie auta wymienione wszystkie plyny w tym plyn w ukladzie chlodzenia, wszystko bylo ok.

2 tyg. temu podczas wymiany oleju mechanik zauwazyl, ze chlodnica wyglada tak:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//kosmetyczki.net/tomek/chlodnica.jpg

Chlodnica wymieniona na nowa (Nissens).

Co moglo to spowodowac? Zly plyn (nie pamietam dokladnie jaki ale moj mechanik raczej zna sie na rzeczy). Przypchany czyms uklad?

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
Hmm, może płyn zawierał za dużo wody i w zimie zamarzł i zniszczył chłodnicę.

Plyn sprawdzony mial odpowiednio niski wspolczynnik zamarzania.

Tomek

Opublikowano
Zbyt wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia?

Ale z jakego powodu moglo cos takiego wystapic? Sprawdzac cos w ukladzie czy pozostawic tak jak jest?

Tomek

Opublikowano

Hmmm dziwna sprawa. Wydaje mi sie ze jezeli byloby za duze cisnienie w ukladzie to predzej wywaliloby weze a nie znieksztalcilo chlodnice.

Ale jezeli tak jest to skutkiem moze byc uszczelka pod glowica, peknieta glowica, nieodpowietrzony poprawnie uklad chlodzenia.

Opublikowano

Może byc też nie działający wentylator na klimie.

Wiem cos o tym bo mi nie działał i pękła właśnie chłodnica :(

Opublikowano
Dodam tylko, ze temperatura silnika zawsze byla w normie, auto nie sprawialo i nie sprawia zadnych problemow, nie bierze oleju, nie dymi wszystko w idealnym porzadku.

Tomek

Opublikowano
mam ten sam problem chłodnica jest jak "u" na dole założyłem gaz 528i jade do mechanika układ odpowietrzony. na miejscu 4 h piłowania i odpowietrzania i patrzenia na stan płynu i wskazania temp. i nic obojętnie jakie obroty wszystko ok ale tylko przejechać sie na ok 10 km wąż powrotny twardy nie wiem co robić wisko wymieniłem termostat została mi chłodnica w "U" . nadmieniam iż silnik pracuje równo noi ma odchyłów nie dymi żadnym białym dymem na miejscu jest ok a jak ruszę to cuda węże twarde płyn w zbiorniczku wzrasta co robić ?
Opublikowano

Ja bym wymienił korek na nowy.

Moge to wykonac, tylko jaki mialoby to wplyw?

Tomek