Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zbliza mi sie termin wymiany oleju...dotychczas byl lany przez poprzedniego wlasciciela castrol 10w40....

tak sie zastanawiam czy nie zalac mu 5w40 motula

zaszkodzi mu?? czym sie sugerowac przy takiej wymianie?? teraz mam lekki wyciek z pod pokrywy zaworow

jesli silnik nie pali oleju, mozna smialo lac 5w40???

oczywiscie przed wymiana oleju wymieniam uszczelke pokrywy (zastanawiam sie czy to ciezki zabieg w moim silniku?? jakies wskazowki??)

druga sprawa: czym posmarowac uszczelki miedzy drzwiami a karoseria bo diabel mi podpowiedzial glupi pomysl i posmarowalem je jakims impregnatem z tesco:D teraz na wybojach trzeszcza...

Opublikowano
Kupuj 7 litrów Valvoline Syn Power albo VR racing of kors pełny syntetyk. W magie motula nie wierz. A co do uszczelki spróbuj kupić lepszej frmy, moze ta co kupiłeś była kijowa ?
Opublikowano

Jesli jezdzi auta na polsyntetyku to lej nadal polsyntetyk, castrol to dobry olej.

Po co chcesz zmieniac uszczelke pod glowica? Masz przegrzany silnik? Plyn chlodniczy przedostaje sie do silnika - olej masz zmieszny z plynem? Jeli nie, to nie wymieniaj.

Co do uszczelek drzwiowych posmaruj je wazeliną techniczną.

Opublikowano
Po co chcesz zmieniac uszczelke pod glowica?

Czytaj dokładnie. Tu niky nie pisał o uszczelce pod głowicą tylko pod pokrywa zaworów.

A co do skrzypiących uszczelek, to w sklepach z częściami do BMW albo w ASO kupisz specjalny preparat do konserwacji uszczelek w sprayu sygnowany przez BMW.

Kosztuje 20 pln. więc niewiele więcej od specyfików z TESCO :D

Opublikowano

okej wiec sprawe uszczelek mamy zalatwiona, jade do aso i kupuje preparat

a co dalej z olejem: oczywiscie chodzi o pokrywe zaworow, wymiana napewno bedzie przed wymiana oleju, to podstawa. Teraz tylko pytanie jaki olej zalac, czy sie bawic w syntetyk czy polsyntetyk (juz nie wazne jakiej firmy)

jesli silnik nie bierze oleju, nie ma nigdzie wyciekow (oprocz tej nieszczesnej uszczelki pokrywy ktora wymieniam) nie ma najmniejszych objawow zuzycia silnika mozna bez ryzyka wlac syntentyk?? czy moze nie eksperymentowac i lac dalej 10w40...

Opublikowano
Nie doczytałem, ok. A co do oleju, to nie powinno sie zmieniac na wyzszy (mineral na polsyntetyk, polsyntetyk na syntetyk), bo moze powstac rozszczelnienie silnika - ''lepszy'' olej moze wyplukac osady. Dlatego napisalem, ze jesli jezdzi auto na polsyntetyku to lej nadal polsyntetyk.
Opublikowano
Miałem podobny problem, nie wiedzac co było zalane, zalałem syntetyk i żadnych wycieków nie ma oprócz równiez jak u ciebie tej nieszczesnej uszczelki pod pokrywa zaworów, która notabene nigdy nie była zdejmowana :) , ale jak zalałem syntetyk to wiecej zaczelo cieknac spod pokrywy. Nie ma co sie pieklic panowie, producent ( już nie pamiętam jakiego dobrego oleju silnikowego) do tych silników przewidzial nawet oleje mineralne z odpowiednimi parametrami, wiec spokojnie. Jak znajde stronke to podrzuce linka zobaczycie :)
Opublikowano

mysle ze po tych wypowiedziach wymieniam uszczelke i leje syntetyk motula:) 5w40 bedzie chyba idealnie nadawal sie

dzieki wszystkim za odpowiedz

a moze ktos z was wymienial sam ta uszczelke?? wielkiej filozofii chyba nie ma przy tym?? sruby przykrecamy na skos (tak jak przy kolach), wczesniej czyscimy i smarujemy smarem?

Opublikowano
Spokojnie zalej syntetyka tylko nie z parametrami 0... na początku bo te chyba mają wieksze właściwości penetrujące. Ja zalałem Mobila ale przy nastepnej wymianie będzie inny, więc spokojnie lej syntetyczny i nie martw się. Co do wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów to nie wiem, czy nalezy w jakiś sopecyficzny sposób przeprowadzić wymiane i specjalnie dokręcać ja, ale wiem, ze ponoć nalezy wyczyścić pokrywę zaworów i nie wiem czy tylko pokrywę zaworów niech koledzy siedzacy w temacie się wypowiedzą :) Wiem, ze co którąs wymianę nalezy czyścić również magistralę olejową, ale gdzie to się znajduje to juz nie wiem, sam nie wiem czy czyścili mi przy ostatniej wymianie ta magistralę, może lepiej wymienić ja :duh: niech ktoś się wypowie