Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy może mi ktoś podać miejsce gdzie szukać kanału odprowadzającego wodę ze skraplacza klimatyzacji w E46 320d po FL rok 2002?

- Sympatycznie będzie jeśli odp. nie będzie w stylu: "W garażu" :) -

Chciałem we własnym zakresie przeprowadzić małe odgrzybianie, ale nie za bardzo wiem gdzie wprowadzić sondę ze środkiem odgrzybiającym.

Instrukcja preparatu:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.hotofoto.pl/images/PMAPARTS/pict5577_1.jpg

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Tomek

Opublikowano

Hmm dlatego kupiłem inny środek gdzie uruchamiasz silnik i klimę na full i puszkę z odgrzybiaczem kładziesz na podłodze zamykasz auto ,gdy puszka jest pusta czekasz jeszcze 5min , potem wietrzysz auto :cool2: To wprawdzie Tobie nie pomoże ale byc może innym w wyborze środka.

Napewno masz kanał odprowadzający z przodu pojazdu włącz klimę i popatrz bo często leci z tego kanału woda.Powodzenia :)

Moje byle e36325 , e46328 ,e46 318CI obecnie 330CI F/L

http://ilespala.pl/obrazek/2041/3/1

Opublikowano
Użytkownik TUDM chciał coś takiego zrobić niestety nie znalazł odpływu skraplacza od klimy. Z tego co wiem BMW montuje te skraplacze w okolicy środkowego tunelu(tak bylo w e39). Jak mialem e39 to udało mi się zlokalizować w/w skraplacz, niestety był tak zamontowany że nie dało sie wprowadzić dyszy do środka.
Opublikowano

Też myślałem nad środkiem, który odpala się w kabinie, ale:

1. Podobno wprowadzenie ww. sondy rozpyla preparat pod ciśnieniem bezpośrednio na parownik, co daje lepszy efekt (podobno - na podstawie opini).

2. Ze względu na zabezpieczenie antynapadowe, każdorazowe wyjście i zamknięcie drzwi samochodu powoduje po minucie unieruchomienie silnika. Nie pamiętam gdzie włączało się pozycję serwisową więc musiałbym kogoś poświęcić aby siedział w samochodzie podczas odgrzybiania :).

Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nie jest tak, że oby odgrzybianie miało sens trzeba wymienić filtry? Kiedyś w ASO podsłyszałem taką rozmowe.
Opublikowano
A nie jest tak, że oby odgrzybianie miało sens trzeba wymienić filtry? Kiedyś w ASO podsłyszałem taką rozmowe.

W ASO zawsze jest konieczność wymiany filtrów, ale w tym przypadku faktycznie jest to zalecane.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W ASO zawsze jest konieczność wymiany filtrów, ale w tym przypadku faktycznie jest to zalecane.

A ile ich jest i gdzie w E46?

Opublikowano

A ile ich jest i gdzie w E46?

Filtr kabinowy masz jeden w podszybiu.

Opublikowano
Filtr kabinowy to czas wymiany jakieś 3 minuty (dosłownie), ale jeśli można to ponawiam pytanie: gdzie szukać kanału odprowadzającego wodę ze skraplacza klimatyzacji w e46?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To i ja sie dozuce, z E60, ten sam problem, gdzie odplyw??

A co do srodkow, to te odgrzybiacze do uzytku w kabinie niestety daja mierny efekt. Mam ten sam srodek do stosowania na parownik i zanim wjade na podnosnik chcialbym sie zorientowac gdzie szukac odplywu.

Z tego co widze to w serwisach opcja pt odgrzybianie polega wlasnie na uzywaniu tych srodkow rozpylanych w kabinie, wiec szkoda czasu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Odpływu powinieneś szukać od spodu, pod plastikową osłoną silnika. Bez kanału się nie obejdzie.

Natomiast jeśli chodzi o parownik (evaporator). On znajduje sie za przegrodą silnika. Żeby się do niego dostać musisz odczepić kanał dolotowy powietrza do kabiny. Wcześniej musisz odkręcić metalowy pas w podszybiu (taki z uszczelką, to na nim znajdują sie filtry kabinowe) i prawdopodobnie jeszcze ściągnąć plastikowe osłony silnika. Wejście kanału dolotowego powinno znajdować sie po prawej stronie silnika. Tak przynajmniej twierdzi TIS ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jaki jest kosz tego preparatu do odgrzybiania?

bo bylem wczoraj u mechanika od BMW i powiedzial mi 400zl za usluge,plus koszt filtra kabinowego 120zl.troche duzo co???

Opublikowano

Ja od lat sonde wprowadzam w poblizu filtra kabinowego, po jego wyjeciu. Powietrze przeciez idzie przez filtra kabinowego przez wszystkie kanaly.

Tak przynajmniej robilem przed rokiem i klima nigdy nie 'zaleciala' zapszkiem.

Poniewaz E39 ma 2 filtry zakupilem sobie 2 sztuki prepratu Airco Clean Control.

Środki do odgrzybiania klimy:

Wurth SaBesto (koszt ok 50 zl. srodek + specjalny wezyk 20 zl)- uzylem raz w poprzednim aucie, ale nie bylem zadowolony (moze zle cos zrobilem, moze klima byla mocno zasyfiona)

Airco Clean Control Firma Incar - uzywalem po srodku firmy Wurt i juz byly dobre efekty. Moge polecic, srodek jest niedrogi i dosc prosty w uzyciu. Bardzo przyjemny, cytrynowy zapach.

Podobno ludzie uzywaja rowniez srodkow grzybobojczych z apteki ;)

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano

Środki do odgrzybiania klimy:

Wurth SaBesto (koszt ok 50 zl. srodek + specjalny wezyk 20 zl)- uzylem raz w poprzednim aucie, ale nie bylem zadowolony (moze zle cos zrobilem, moze klima byla mocno zasyfiona)

Airco Clean Control Firma Incar - uzywalem po srodku firmy Wurt i juz byly dobre efekty. Moge polecic, srodek jest niedrogi i dosc prosty w uzyciu. Bardzo przyjemny, cytrynowy zapach.

czy sa to srodki ogolnodostepne? tzn czy moge je kupic wsklepie z art motoryzacyjnymi?

czy trzeba szukac w jakichs specjalistycznych sklepach?

Opublikowano

czy sa to srodki ogolnodostepne? tzn czy moge je kupic wsklepie z art motoryzacyjnymi?

Wurth wymaga dokupienia spcjalnej sondy i jak pisalem bylem zadowolony ta sobie.

AirCo mozna spokojnie zamowic w Irkarze, ja zawsze na wiosn obie zamawiam wkonuje odgrzybienie klimy.

Tomek

Marzenia się spełniają...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Udalo sie w koncu znalezc komus ten odplyw skroplin z klimy w E46 ? :)

Kurcze, on gdzies musi byc, jak zatrzymam sie po jezdzie z klima to na podlozu zostaje mama plama wody, bardziej z prawej strony auta, tuz za przednim kolem ...

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Udalo sie w koncu znalezc komus ten odplyw skroplin z klimy w E46 ? :)

Kurcze, on gdzies musi byc, jak zatrzymam sie po jezdzie z klima to na podlozu zostaje mama plama wody, bardziej z prawej strony auta, tuz za przednim kolem ...

Odpływ jest nad skrzynia biegów po prawej stronie, i jest praktycznie niedostępny. Woda wylatuje na skrzynie i częściowo przez to paruje, przez to dziwiłem sie ze nie zostawiam dużej plamki za sobą.

Opublikowano

Wurth wymaga dokupienia spcjalnej sondy i jak pisalem bylem zadowolony ta sobie.

AirCo mozna spokojnie zamowic w Irkarze, ja zawsze na wiosn obie zamawiam wkonuje odgrzybienie klimy.

fomicz dzisiaj kupilem ten preparat i sonda jest w komplecie. wiec nie wiem za co dales te 20 zl ? chyba cos nie tak z tym twoim sklepem ?

Opublikowano
Polecanym przez zakŁady zajmujące się klimatyzacją jest środek firmy KENT (znajdziecie na allegro) koszt 20 zŁ i przy odrobinie szczęścia starczy na dwa razy. StosowaŁem, polecam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jak jest z dostępnością odpływu w E90 (2,0 benzyna) i czy ktoś robił odgrzybianie w takim aucie.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam,

Jedynym i najprostszym chyba sposobem bezpośredniego potraktowania parownika środkiem do dezynfekcji jest demontaż schowka i następnie regulatora prędkości obrotowej wentylatora wewnętrznego czyli tzw. jeża.

Robiłem tak w aucie przed i po lifcie ale z klimatronikiem, nie wiem jak to wygląda z manualną klimą

Po wyjęciu jeża można bez problemu wprowadzić sonde z preparatem. Sonde przesuwać lewo-prawo oraz góra-dół

Pozdrawiam

Opublikowano
panowie w e46 parownik najlepiej jest wyczyści od zewnątrz, czyt. od strony komory silnika, kiedyś wrzucałem fotki jak się do niego zabrać, można znaleźć w Zrób to sam. Jak ktoś pójdzie dalej i wyciągnie wentylator to ma wszystko na wierzchu.
.