Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, mam standardowe alumy bmw e36 1.6coupe 5 ramienne w slupku mam tylko jedne na 16 225/50 ale na nich zabardzo buja kierownica;/ jaki rozmiar polecacie jaki bedzie pasowal?
Opublikowano
na nich zabardzo buja kierownica
Co znaczy, że buja kierownicą?

I jeszcze pytanko - czy 16tki to jest standard do E36 sedan? Ja mam 15tki teraz. Chciałbym mieć jak największy komfort i nie martwić się o alufelgi na dziurawej drodze... Dzięki za podpowiedzi :cool2:

Opublikowano
ja na zimę mam 15" a na lato kupiłem 16" i opony 205/55/16 i wszystko gra, nie nosi mnie i nie ma przekłamania prędkości.
Opublikowano
Co znaczy, że buja kierownicą?:Potocznie, jak masz szerokie koła to buja ci samochodem i rzuca kierownica oczywiście na polskich dołach :]]]
Opublikowano
Na moich 225/50/16 tez strasznie sie jeździ szczególnie po przesiadce z zimówek 195/60/15 ale jakoś wytrzymam. Do czego to dochodzi żeby jeszcze trzeba było dopasowywać koła i opony do polskich dróg, za niedługo to trzeba będzie gąsienice założyć żeby przejechać te koleiny. :lol:
Opublikowano
To jak mowicie do tych alum(foto) 205/55/16 bede pasowac dobrze? a nie lepiej 205/50/16 mniejszy trosze profil lepiej bedzie wygladac
Opublikowano

Prawidłowy rozmiar to: 225/50/16 albo 205/55/16

Z innymi jak nie musisz to nie kombinuj. Jak chcesz niższy profil to poszukaj felg 17".

Z moich doświadczeń z 225/50/16 na polskich drogach napiszę tylko że następnym razem kupię 205/55/16.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

a niw powinno byc tak 205/55r16 potem 215/50r16 i dopiero 225/45r16 a ja mam pytanko bo malo jest oponek 215 i czu strasznie spada przyspieszenie jak zaloze 225 zamias 205 a i co sie dzieje w tedy na drodze ??

pozdro

Opublikowano
Standard to oczywiście 15 ale niemcy kochają szerokie laczki (wiadomo, mogą sobie pozwolić ze względu na stan dróg) i często za dopłatą kupowali odpowiednio szerokie fabryczne felgi - zazwyczaj 7x16. Pierwszy właściciel mojej Bawarki takie sobie zamówił - a był to facet w wieku 61 lat. Standardowe opony dla nich to 225/50/16. Jak dla mnie, może być. Autko ładnie się prezentuje i jestem w stanie znieść tańce, rzucanie na koleinach oraz gorszy komfort na rzecz prezencji, a podobno Touringi są twardsze od sedanów. Dodam, że w moim mieście, nawet jak na Polskie warunki drogi są paskudne. Trzeba uważać i mocno trzymać kierownicę, szczególnie przy zmianie pasa. Na stalowych 15 z zimówkami 195/P 205/T jeździło się znacznie lepiej, opony lepiej "zbierały" dziury, autko lepiej przyspieszało. Pocieszam się na widok "rakiet" z jeszcze szerszymi laczkami o jeszcze niższym profilu. Chyba jeżdżą nimi sado-maso. Więc nie jestem najgorszy...
Opublikowano
Ha! Ja też kupie następne 205/55R16 bo 225 które teraz mam strasznie wspinają się po koleinach. Na równym jest pięknie ale tylko jak pojawią się wzdłużne nierówności nosi na boki
Opublikowano
Ha! Ja też kupie następne 205/55R16 bo 225 które teraz mam strasznie wspinają się po koleinach. Na równym jest pięknie ale tylko jak pojawią się wzdłużne nierówności nosi na boki
Opublikowano
Na 205\55\R16 jest podobnie do 225\50

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano
To jak mowicie do tych alum(foto) 205/55/16 bede pasowac dobrze? a nie lepiej 205/50/16 mniejszy trosze profil lepiej bedzie wygladac

Ja mam 205\50\16 w koleinach prowadi się ciut lepie niz wczesniej jak miałem 205\60\15 bo felga jest z dystansem ale nie to co na zimówce. A co do profilu to fakt 55 może były by miętsza ale nie jestem tego przekonany do końca. Na 50tce nie jeżdzi sie twardo. Przynajmniej ja nie nazekam, a i wygląd ładny. a jak masz słabe sprężyny z tyłu i więcej osób mozesz ocierac o nadkole. Ja osobiście i ostatecznie radził bym ci kupić 205\50\16 i od 2 do 2.2 atmosfery. Nie mniej i nie wiecej.