Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytanie co to jest-do 120km jest wszystko OK.powyżej lekko drga kierownica...Koła wyważone i nowe Zawieszenie sprawdzałem ,niema luzów...I CO SIĘ DZIEJE? :?:
Opublikowano

Witam.

Sprawdz tarcze hamulcowe. Moga sie nagrzewac i powstaja drgania. Osobiscie tak mialem ale przy 140 km, okazalo sie ze kolo musialem jeszcze raz wywazac.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Przy hamowaniu jest wszystko OK.Mi się wydaje że jak to tarcze to tak jak piszesz byłoby czuć przy hamowaniu.Niedługo zmienie zimówki , na letnie gumy może te drgania ustaną...Ale jak narazie okropnie mnie to denerwuje... :doh:
  • Członkowie klubu
Opublikowano

U mnie też tak było i w zasadzie to juz nie wiem czy to były tarcze czy zle wywazone koła. W każdym razie w krótkim czasie zmieniłem i tarcze i opony i wszystko wróciło do normy.

Ale stawiam dalej na tarcze, koła jak są zle wyważone to czuć duzo wcześniej niż przy 120. U mnie zaczynała trzepać kierownica przy 160 ale jak na razie jest ok.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
Moim zdaniem nie może tobyć nic innego jak złe wyważenie koła. To charakterystyczny objaw, że przy określonej prędkości koło wpada w wibrację ( takie są przynajmniej moje doświadczenia w tym temacie).
lechu
Opublikowano
Sprawdz jeszcze poza felgami same opony bo czasami nawet male wybrzuszenie po zew lub wew stronie powstale w wyniku uderzenia o cos lub najechania moze spowodowac drgania. Poza tym przegladnij sobie jeszcze przednie zawieszenie bo w bmkach lubia leciec wachacze.

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano
Kolumnę kierowniczą sprawdzałeś? Pisałem o tym tak z 1,5 roku temu...
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Oooo to bardzo prosilbym o linka do tego tematu, gdybys mial chec i ochote... :)

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano

Oooo to bardzo prosilbym o linka do tego tematu, gdybys mial chec i ochote... :)

Może chodzi o nakrętkę o której pisałem jakis czas temu http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?p=36444#36444 luz na tym wielowpuście też może byc powodem drgań kierownicy

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
No u siebie tez czuje niewielkie drgania, ktore zaczynaja sie dopiero powyzej 160km/h a jak jade po nierownosciach, bruzdach sniegu itp. to slysze delikatne stukanie i dzwonienie gdzies z okolicy przekladni kierowniczej. Dlatego ponawiam prosbe do Bartka o link do tego postu.

Opublikowano
luz na tym wielowpuście też może byc powodem drgań kierownicy

Aha, mam wrazenie ze u mnie nie drga kierownica a jednak cos pod spodem gdyz drgania czuje raczej na stopach a nie dloniach.

P.S.

Bartek, czy chodzilo o http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?p=382&highlight=#382 ?

Opublikowano

A może końcówki drążków kierowniczych? Spawdź to. Jak miałem dawno temu e-30 to przyczyną też był AMORTYZATOR kolumny kierowniczej. Ale nie wiem czy we Wszysstkich BMkach to występuje?

POZdro

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
Pytanie co to jest-do 120km jest wszystko OK.powyżej lekko drga kierownica...Koła wyważone i nowe Zawieszenie sprawdzałem ,niema luzów...I CO SIĘ DZIEJE? :?:

U mnie pomogło doważanie kół na samochodzie, okazało się że na tyle brakowało 40 gram (pomimo tego że same koła były wyważone), od tego momentu jest OK. Spróbuj, koszt to 10 PLN za sztukę.

Pozdrawiam

Gomes

Opublikowano
U mnie pomogło doważanie kół na samochodzie, okazało się że na tyle brakowało 40 gram (pomimo tego że same koła były wyważone), od tego momentu jest OK. Spróbuj, koszt to 10 PLN za sztukę.

Czy ktos moze sie orientuje, gdzie we Wroclawiu (najlepiej od strony poludniowej, wjazd od Opola) mozna zrobic takie cos?