Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegow.

Mam pytanie do wlascicieli aut ze skorzana tapicerka.

Czy warto kupowac? Czy to prawda ze latem mozna sie przykleic do fotela a zima jest zimno? Jakie sa zalety i wady?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Witam ładny welur nie wytarty jest 100 razy lepszy od skóry

To wszystko kwestia gustu.

Skóra zimą jest ogrzewana a latem masz klimke. Ja bardzo lubię skórę i jak będę zmieniał moje bmw to następne też kupie z ładną skórką.

Opublikowano
Dopóki nie miałem skóry myślałem, że dbanie i korzystanie z tego będzie koszmarem. Teraz jak będę kiedyś kupował następne auto, do czego mi się nie spieszy, to nie ma mowy o czymś innym niż skóra :) Latem wcale nie ma tragedii i dla mnie różnica między welurem i skórą jest bardzo mała, a zimą faktycznie bywa nieprzyjemne uczucie chłodu pod tyłkiem ale to zależy od... spodni ;) Poza tym w moim przypadku jest ogrzewanie foteli które w razie czego ratuje sytuację ale rzadko z tego korzystam. Być może mam tak pozytywne wrażenia (z okresu letniego) ze względu na to, że skórę mam jasną a nie czarną.
Opublikowano
Witam kolegow.

Mam pytanie do wlascicieli aut ze skorzana tapicerka.

Czy warto kupowac? Czy to prawda ze latem mozna sie przykleic do fotela a zima jest zimno? Jakie sa zalety i wady?

Pozdrawiam.

mam auto ze skórą i bez skóry i co mogę powiedzieć , wszystko zależy od autka :)

W 740i skóra jak dla mnie musi być i innej opcji nie widzę ale już w 325i jest mi to raczej obojętne

skóra fajny bajer , ładnie wygląda i wcale nie jest uciążliwa nawet gdy jest zimno czy nawet upalnie

:8)

kwestia gustu

:twisted:

Opublikowano
Dopóki nie miałem skóry myślałem, że dbanie i korzystanie z tego będzie koszmarem. Teraz jak będę kiedyś kupował następne auto, do czego mi się nie spieszy, to nie ma mowy o czymś innym niż skóra :) Latem wcale nie ma tragedii i dla mnie różnica między welurem i skórą jest bardzo mała, a zimą faktycznie bywa nieprzyjemne uczucie chłodu pod tyłkiem ale to zależy od... spodni ;) Poza tym w moim przypadku jest ogrzewanie foteli które w razie czego ratuje sytuację ale rzadko z tego korzystam. Być może mam tak pozytywne wrażenia (z okresu letniego) ze względu na to, że skórę mam jasną a nie czarną.

Dokładnie skórę banalnie się czyści z czegokolwiek.

Opublikowano

zdecydowanie skora.chociaz dobry welur (ale welur nie zwykly material) tez nie jest zly.

wady skory - jak nie masz podgrzewania to w zimie troche zimno w tylek z rana a w lecie mus to klima,no ale jak bmka ma skore to chyba klime tez.

wady weluru - gorzej wyglada i jak jestes palaczem to latwiej wypalic dziure w siedzeniu.

Opublikowano

Skóra ma tylko jedną zaletę, ładnie pachnie, no może jeszcze dobrze wygląda :8)

Opowiadanie, że antidotum na wady skóry jest klima albo podgrzewane fotele..., to tak jakby radą na duże spalanie było wożenie w kufrze dodatkowej butli z benzyną, leczenie skutków nie przyczyny :roll2:

Wbrew pozorom dobry welur łatwiej utrzymać w dobrej kondycji przez wiele lat niż skórę.

Zdecydowanie najlepsze rozwiązanie to alcantara + ewentualnie skóra na brzegach.

Opublikowano

Opowiadanie, że antidotum na wady skóry jest klima albo podgrzewane fotele..., to tak jakby radą na duże spalanie było wożenie w kufrze dodatkowej butli z benzyną, leczenie skutków nie przyczyny :roll2:

Pierdu, pierdu :) Nagrzany welur sprawiał mi niewiele mniej problemów niż skóra, odparzanie sobie tyłka w lecie i odmrażanie w zimie to mity. Mówię to z doświadczenia polegającego również na zostawianiu auta na wiele godzin w pełnym słońcu podczas letnich wypadów nad wodę.

Opublikowano

Każdy chwali to co ma!!!

Ja mam beżową skórę i wolę jak dziecko wyleje coś na skórę niż na welur w starym Audi.

Dobry patent do czyszczenia to nawilżane chusteczki!!!

Pozdrawiam!!!

Opublikowano
Nic tak nie podnosi prestiżu i komfortu podróżowania jak skóra.Raz na pół roku,trzeba dobrze natłuścić skórę żeby nie zaczęła pękać i znowu można się cieszyć przez długie lata. To prawda że w zimie skóra jest zimna(rano po wejściu do auta),ale tego się wogóle nie odczówa,bo w zimie nie jeździmy w kótkim rękawku i krótkich spodenkach :wink:.Welurem też bym nie pogardził,jeśli miałbym do wyboru auto z poprzecieraną skórą i auto welurem w idealnym stanie wybrałbym to drugie.
Nur bmw e32
Opublikowano
To , czy sie ktos przykleji do fotela nie zalezy od tapicerki, ale od tego czy w aucie jest klima. Kleji sie skora i welur, bez klimatyzacji. Podobnie zima - jak auto stoi na mrozie, to po zajeciu miejsca i tak bedzie w tylek zimno bez wzgledu na tapicerke. Ja mam skore i polecam. Jesli chcesz kupic E46 to wybierz sportowe fotele, ktore sa rewelacyjne.
Opublikowano
Też mam skórę i dla mnie nie ma innej obcji, pamiętam jak chciałem kupić e39 i oglądałęm te powycierane welury- wygląda to okropnie ( wiadomo oczywiście że nie każdy ma zjechane siedzenia) dla mnie jednak welur nie pasuje do tego auta.
Opublikowano
W poprzednim siedem miałem skórę w obecnym dzięki Bogu welur. Żadna klimatyzacja nie dotrze pomiędzy skórę a Twoje plecy w podkoszulku latem (chyba, że chcesz kupić jakiś pojazd z klimatyzowanymi fotelami) i będziesz się lepił. Skóra wygląda o niebo lepiej, jest prosta do utrzymania w czystości, ale komfort podróżowania niestety na korzyść weluru.
Opublikowano
Żadna klimatyzacja nie dotrze pomiędzy skórę a Twoje plecy w podkoszulku latem

banol mysle ze troszeczke przesadzasz.jakby tak bylo naprawde to nikt by auta nie kupil ze skorzana tapicerka.a juz na pewno nie byloby skor w autach typu bmw 7. i nie mam tu na mysli najnowszego modelu. z tego co widze to wiekszosc siodemek ma skore, a ten kto ja kupil jako nowa wiekszosc czasu jezdzil w garniturze.pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W poprzednim siedem miałem skórę w obecnym dzięki Bogu welur. Żadna klimatyzacja nie dotrze pomiędzy skórę a Twoje plecy w podkoszulku latem (chyba, że chcesz kupić jakiś pojazd z klimatyzowanymi fotelami) i będziesz się lepił. Skóra wygląda o niebo lepiej, jest prosta do utrzymania w czystości, ale komfort podróżowania niestety na korzyść weluru.

jakos bardzo musisz sie pocic :) ja chcialem skore, mam skore i w miare mozliwosci bede sie staral w nastepnym samochodach rowniez miec skore

jedyne co jest malo komforotowe, to zimna skora na tylnej kanapie w zimie - potrafi zmrozic tylek, z drugiej stron ja tam nie siadam, z przodu mam grzanie i tego problemu nie ma

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Dopóki jeździłem w welurach i materiałach to do skóry podchodziłem sceptycznie!! Ale od czasu gdy kupiłem moje ostatnie auto, które właśnie ma skórzaną tapicerke, to już raczej auta z inną tapicerką nie kupie!! Skórka to praktycznie same plusy, szczególnie jak się ma dzieci i dla osób nieostrożnych w jedzeniu lub piciu!! Ps. no i ten zapach- rewelka!!

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!
Opublikowano

Wg mnie skóra ma duże walory estetyczne, jednak wymaga większej pielęgnacji niż tapicerka materiałowa. Ponadto kupując używane auto trzeba bardziej się 'naszukać', żeby kupić coś ze skórą w bardzo dobrym stanie, z materiałem nie ma tego problemu, bo o ile nie jest gdzieś przetarty czy przepalony (np. od papierosa) to wystarczy pranie tapicerki i wnętrze wygląda prawie jak nowe. Z kolei zakup auta ze skórzaną tapicerką, o którą poprzedni właściciel nie bardzo dbał to nie najlepszy pomysl, który wg mnie mija się z celem, przede wszystkim ze względu na 'nieciekawy' wygląd takich zniszczonych foteli, już chyba wolałbym kupić samochód z tapicerką materiałową niż auto ze zniszczoną tapicerką skórzaną.

O skórę trzeba po prostu dbać od samego początku, regularnie czyścić i pielęgnować, a już sam wygląd dowiedzie przewagi tak utrzymanej skóry nad materiałem. Co więcej skóra to produkt naturalny, ja osobiscie lepiej się czuję na skórzanych fotelach. Krótko mówiąc: skóra górą!

Opublikowano
ja osobiscie lepiej się czuję na skórzanych fotelach. Krótko mówiąc: skóra górą!

no dokladnie.ciekaw jestem jakby twoja siodemka wygladala z welurowo tapicerka? :twisted2:

Opublikowano
Skóra :) dobre środki do jej utrzymania i wszystko jest dużo prostsze i przyjemniejsze w utrzymaniu niż welur, a do tego zapach i wygląd tylko skóra ja Polecam :lol: a jak ktos nie ma klimy to welur latem też go odparzy :mrgreen:
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Polecam ,,Srodek do odnawiania wyrobów skórzanych GLANS'' Firma Produkcyjno-Handlowa ,,Kamila" z Łap, rózne kolory, mala buteleczka okolo 9 zł, bardzo dobrze pokrywa, szybko wysycha, nie barwi. Zrobiłem boczek siedzenia kierowcy i dodatkowo kurtke skorzaną - wytarcie na ramieniu od pasów. Najlepiej malować pędzelkiem do farbek szkolnych.