Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzis rano pojawił sie problem. Odpaliłem auto w garażu , wsteczny, wyjechałem, wyłaczyłem silnik i poszedłem do domu. Za 30 min przychodzę, odpalam, wrzuciłem luz z położenia wstecznego biegu no i sie zaczeło a raczej skonczyło. :mad2: Drążek zmiany biegów w pozycji luz i za diabła nie moge wrzuciż żadnego biegu drążek jest nieruchomy ma tylko lekkie ruchy na boki samochód zakleszczony na wstecznym, cięgła na swoim miejscu od strony lewarka i skrzyni nic nie spadło. :cry2:

Uruchmiłem szukajke troche posiedziałem ale niestety nie znalazłem podobnego problemu moze ktos miał podobnie, czy skrzynia padła na amen moze jakies sugestie czy da sie ja bez wyjmowania jakos rozłaczyc? a jesli juz o tym było to sorry za zasmiecanie forum. Prosze o szybka pomoc autko nigdy mnie nie zawiodło jest niezbedne i potrzebne mi codziennie w pracy :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

Opublikowano

Auto stoi na płaskim czy z górki ? Jedzie czy na biegu ? Jest opór ?

Jesli jest na biegu - spróbuj trochę ruszając przód tyl (ręcznie :D ) wykleszczać, ruszać lewarkiem, moze coś wyskoczy, wskoczy (bieg).

Nigdy mi sie to nie przytrafiło, ale przypuszczam ze coś sie stało z mechanizmem włączania biegu.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Witam. Na poczatek to podnioslbym samochodzik lub jakos wtoczyl na kanal(chodzi o swobodny dostep do skrzyni) i elikatnie opukal mlotkiem tylko naprawde delikatnie bo to alu, a druga osoba nich probuje ruszac drazkie zmiany biegow, moze cos to pomoze. Jesli jednak to nie pomoze to kroi sie grubsza robota i chyba bez wyciagniecia skrzyni sie nie obejdzie. Kiedys podobny przypadek mial moj znajomy tylko ze w sprinterze i skrzynia zablokowala sie na 5 biegu, z tego co mi wiadomo to padly tam synchronizatory.
Opublikowano
ok wiec dopowiem cos jeszcze. Samochód został na wstecznym i jak puszcze sprzegło to jedzie do tyłu jak wrzuciłem go na luz to wajha od biegów wskoczyła w połozenie luz a skrzynia została zblokowana na wstecznym, podnosiłem autko z obu stron opukiwałem grzebanie srubokretem w miejscu gdzie wodzik wchodzi do skrzyni tez nic nie dało, lekkie szarpniecia samochodem w tył tez nic nie pomagaja czy to silnikiem czy przy pomocy rąk. Normalnie załamka jak tego diabła do mechanika dostac chyba zostaje tylko holowanie z wcisnietym sprzegłem w podłoge, tylko ze ludzie którym pozwole grzebac przy mojej betce mieszkaja 40 km odemnie :mad2: chyba mi noga odpadnie. A tak wogóle to chba mało prawdopodobne zeby skrzynia która nie wykazywała zadnych objawów padniecia skonczyła zywot przy wyjezdzaniu z garazu z predkoscia kilku km na godzinke tymbardziej ze auta nie katuje :cry2:
Opublikowano
U mojego ojca w 524 td, było dokładnie tak samo, też wyjechał z garażu na wstecznym i koniec, skrzynia poszła do wymiany.
Opublikowano

Chyba jednak bez wyjecia skrzyni sie nie obejdzie zadne zabiegi nie pomagaja, teraz tylko problem z dojazdem do mechanika holowac na sprzegle nie chce bo to jednak 40 km wiec chyba tylko wypozyczenie lawety pozostaje :mad2: a tak z ciekawosci moze sie orientujecie ile za taka skrzynie warto połozyc zeby nie przepłacic ale tez jakiegos szajsu nie kupic? moja becia ma 230tys przebiegu silniczek zyleta, nie katowany, tylko ta nieszczesna skrzynia sam sie zastanawiam co sie bardziej opłaci zostawic oryginalna skrzynie i ewentualnie wymienic to co sie rozleciało czy przełozyc całosc

piotr2569 dzieki za wiadomosc gdybym niczego sensownego nie znalazł blizej siebie to napewno sie odezwe

Opublikowano
miałem identycznie z 318, skrzynia ta sama. wyjąć musisz-przesrane, jeśli zblokowana na wstecznym możesz jej nie otwożyć, mi sie nie udało mimo że wszystko rozkreciłem. koszt śmiganej skrzyni 200-300 ale kombinuj pod twój silnik bo są rużne. Jeśli masz m40 od biedy podejdzie ci z 2,0 8v ale tylko na połowe śrób i bedzie lekko przechylona w prawo ja tak jeżdziłem ponad rok i było dosyc dobrze z inna skrzynia.
pinki020
Opublikowano
Z wyciagnieciem skrzyni to nie problem mam juz załatwiony kanał, problem ze znalezieniem dobrej skrzyni. Mam jedna na oku ale z kombika 1.6 tez na M40 tylko ze auto z 94 roku moja becia coupe z 89r. tez na M40 i sam nie wiem czy podejdzie bez problemów. Pozatym zastanawiam sie czy gosc mnie nie nabiera bo na realoem sprawdziłem i kombiki na M40 wychodziły do 92r a on twierdzi ze ma z 94r moze ktos ma pewnosc 100% jak to jest i czy ta skrzynia podejdzie. Prosze o szybką pomoc bo autko potrzebne na gwałt :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:
Opublikowano
Ok moj błąd były produkowane do lutego 94 pozostaje problem czy ta skrzynia podejdzie bez problemu do coupe z 89r M40B16
Opublikowano
Dobra widze ze zaczynam gadac sam ze soba, wiec decyzja zapadła. Skoro nikt juz nic sensownego nie potrafi dopowiedziec dzis jade po skrzynie z kombika i mam nadzieje ze podejdzie a jak nie to znow zbedny wydatek. Dzieki wszystkim którzy cos w temacie dopowiedzieli.
Opublikowano

Dzieki za wypowiedz. :) Wczoraj kupiłem skrzynie z kombika, dałem 250 PLN wiec chyba nie drogo, powinno byc ok na oko skrzynia ta sama, w serwisie tez pytałem i powiedzieli ze katalogowo niczym sie nie róznią. Teraz tylko autko na hol i od jutra zaczynam przekładke mysle ze w 4 do 5 godzin we dwie osoby machne spokojnie. Po wszystkim podziele sie wrazeniami

Pozdrawiam

Opublikowano
I stało się, skrzynia przełozona. Nie obeszło sie bez problemów. Okazuje sie ze wałek atakujacy w skrzyni kombika ma o 2 mm większą srednicę niz w coupe, wiec mając do wyboru rozbieranie obu skrzyn i przekładanie wałka lub wymiana łożyska na wale wybrałem to drugie. Na szczescie łożysko dało sie wyjać za pomocą sciągacza bez problemu. Cztery godzinki pracy i autko znow śmiga i wydaje sie jakby na tej ma lepsze przełożenie bo 100 osiaga znacznie szybciej choć obie maja oznaczenie 240/5 z tym ze moja ma jeszcze 1,1 a w kombiku 1,2 i nie bardzo wiem co one oznaczaja moze własnie chodzi o ten grubszy wałek. Najwazniejsze ze autko chodzi