Skocz do zawartości

INPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dzieki za odp.

Do sprzedawcy pisalem ale widocznie zbyt zajety poki co.

Jaka wersje inpy polecasz?

ADS do e46?

porty sie zgadzaja.

Inpa nie widzi ani aku ani stacyjki - kropki caly czas mrugaja czarny-bialy-czarny itd.

Mój fejs - http://allegro.pl/interfejs-bmw-inpa-pl-adapter-20-pin-komplet-i3141465451.html

Zrzut z inpy po wybraniu jakiegokolwiek modułu - http://imageshack.us/a/img820/4117/inpablad.th.jpg

Pin 7 i 8 połączony wg tego co widac tu - http://imageshack.us/a/img838/5026/dsc4223g.th.jpg

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

taki komunikat w INPA wskazuje że nie ma takiego pliku w programie , brak pliku ECU lub IPO

Po prostu Brak lub niekompletne pliki sterowników z którymi próbujesz się połączyć .

Na temat Interfejsu pisałem już nieraz i nie będę się wypowiadał więcej (Jak jest LM393 lub LM339 to jest śmieć nie interfejs )

Ludzie którzy szanują swoje BMW nie dopuszczają się profanacji auta , wpinając śmiecia w złącze diagnostyczne BMW :duh:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Hehe, Ty to pewnie jak tylko z łona matki wyszedłeś to już biegać umiałeś, nie chcesz to nie pisz. Proste, żale wylewaj gdzie indziej bo ja grzecznie podziękowałem za twoją radę. Sugerujesz, że ten śmieć nie pociągnie, to przynajmniej napisz czemu, jaki kupić, jaką inpę wgrać żeby było dobrze. Masę osób nie szanuje auta, sądzisz, że to e36 z podpisu też zostało przeze mnie sprofanowane? Jeśli oceniasz kogoś tylko po tym że nie wie co wpina w złącze to chyba masz z czymś problem.

Właśnie przyszedłem od auta i generalnie INPA się z autem komunikuje, kropki po przekręceniu stacyjki są czarne. Ale dalej nic nie rusza.

Opublikowano

Kolego ja napisałem bezosobowo , a ty uskuteczniasz osobiste wycieczki :nienie:,

więc napisze tak ,ciesze się że nic się nie dzieje , diagnostyka auta to nie zabawa , chcesz się bawić , wiaderko i do piaskownicy .

O pomocy z mojej strony zapomnij .

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Szukam instrukcji jak poprawnie przeprowadzić diagnozę samochodu INPĄ. Mam wszystko poinstalowane, ale nie wiem dokładnie gdzie wchodzić, żeby odczytać błędy. Kiedy w moim aucie wyskoczył jakiś błąd silnika wszedłem w silnik-> a potem w pamięć błędów. Pokazało mi się coś takiego:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2938...3b2b9.html

Jak widać było to przy przebiegu 149tyś, a teraz mam 186k przejechane więc to jakieś stare. Gdzie wchodzić po kolei, żeby zobaczyć jakie błędy są aktualnie?

pozdrawiam

Petrolhead
Opublikowano
Kasujesz stare błedy, jeździsz i sprawdzasz ponownie jak nie ma nowych to znaczy, że wszystko jest ok jeżeli są znowu te same błedy lub nowe wtedy rozpoczynasz procedury naprawcze. Jeżeli chcesz szybko i ogólnie sprawdzić auto to sprawdzaj pamięć błedów dla wszystkich modółów na raz a nie każdy poszczególnie.

http://www.4shared.com/download/N-TL0Wk0ce/u5pw.jpg?sbsr=29fdbbca5e3a694bc526b93bccac24c495e&lgfp=3000

Moje byłe BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=112&t=209629

Moje obecne BMW: ...

Opublikowano

Cześć Forumowicze.

Jeszcze tydzień temu instalka INPA nie chciała mi w ogóle pójść na kompie.

Dzisiaj już INPA zainstalowana.

Posiadam E61 LCI n47.

Problem polega na tym, że jak wchodzę w INPĘ to nie widać w engine mojego silnika.

Udało mi się doczytać, że należy albo wrzucić plik DDE7N47.ipo i dokodować o ścieżkę ENTRY= DDE7N47,DDE 7.0 für N47,

albo jeśli plik występuję to wystarczy dopisać ścieżkę za pomocą notatnika.

Plik po instalacji posiadam.

Do piku e60.eng w miejscu C:\EC-APPS\INPA\CFGDAT dopisałem ścieżkę.

W INPIE gdzie po wyborze modelu pojawia się możliwość wyboru silnika, skrzyni itd, wśród możliwości wyboru silnika pojawia mi się w liście dokodowany silnik przeze mnie:

DDE 7.0 fur n47.

Niestety jak to wybiorę, to pojawia się błąd:

Group File : D_Motor.

IFH-0018:INITALIZATION ERROR.

Program will be stopped!

Dodam, że pod klawiszem F1 w INPIe gdzie jest info o informacji wyświetla mi się wersja 5.00

Czy ktoś jest w stanie pomóc?

ps: mój komp jest na systemie WIN7 64bit.

Opublikowano

zrób kopie pliku obd.ini w katalogu c:/windows, jak to nie pomoże to przyczyną może być zajęty port com przez inny program.

A inpa łączy się z innymi sterownikami niż silnik?

Opublikowano

Nie masz odpowiednich plików , ten silnik tylko DIS V57 lub ISTA ,

Nieraz też nie pójdzie trzeba mieć zmodyfikowany interfejs , tyczy się to nowszych aut .

Z moich doświadczeń wiem że INPA nie szczególnie dobrze sprawuje się na win64 bit

Opublikowano

Koledzy potrzebuję pilnie informacji.

Szwagier kupił E46 320D 98r.,chciałem podłączyć go pod inpe i battery się pali ale za to zapłonu nie wkrywa. Wersja INPY 5.0.0.

Dodam że korzystam z przejściówki 20pin. Czy wersja inpy czy co może tu być przyczyną??

Pod moim łączę się bez problemu tylko obdII

Opublikowano

inpa jet ok, możliwe że przejściówka ma brak zapłonu.

A łączy się z sterownikiem bez zapłonu

Opublikowano
Czyli co mogę zrobić, kabel jest z aktywnym zapłonem
Opublikowano
  • Członkowie klubu
włącz zapłon i nie ważne czy go inpa widzi czy nie łącz się z autem.
Opublikowano
W tym problem że prubowałem, i nici nie chce się połączyć
Opublikowano
  • Członkowie klubu
podłączasz się pod złącze 20 pin pod maską?
Opublikowano

Witajcie, jestem całkowicie nowy na forum więc prosiłbym o wyrozumiałość :) Posiadam Bmw 530d, e39 z 1999 z wejsciem diagnostycznym pod maską. Kilka dni temu kupiłem sobie kabel do mojego samochodu wraz ze skanerem(BMW compatible Scanner V.1.3.6 RS232), kabel na 20pinów z przejciówką na USB.

Problem polega na tym iż po podłączeniu Inpy wywala błedy, na początku było to IFH-0003 teraz IFH-0009. Spędziłem ostatnie 12h na wertowaniu różnych forum i lataniu do samochodu i sprawdzaniu niestety nic nie pomaga.

Próbowałem zrobić wszystko jak w instrukcji na początku tego tematu ale nic nie pomogło, później grzebałem w ustawieniach Ediabas.ini i OBD .inii dalej nic.

Chciałbym w ogóle się zapytać co mam wybrać jeżeli chodzi o port przy instalacji inpy, na początku wybrałem OBD ale gdzieś wyczytałem że ma być ADS i zmieniłem, nic nie pomogło, teraz już zupełnie zdurniałem, niektórzy piszą że ma być ADS jeżeli mam 20pinowy kabel a niektórzy że nie.

Na początku nic nie działało, po kilku godzinach doszedłem do tego że INPA pokazuje status baterii jako ON ale ignition dalej jest off i dwie lampki po lewej stronie mrugają na przemian :/

Nie wiem czy przyczyną może być stara wersja INPY? Dopiero nad ranem zobaczyłem że mam wersje 3.0, ktoś pisałem że przy większym silniku to może być problem.

Dodam też że port w ustawieniach w komputerze mam ustawiony na com1( przez jakiś czas miałem też problem z instalacją kabla ale jakoś sobie poradziłem), aha system to windows xp.

Prosiłbym o pomoc, robiłem już wszystko co ludzie pisali i dalej nie udało mi się nic zdiagnozować:/

Opublikowano
  • Członkowie klubu

IFH-003 to błędny timing na przejściówce usb-rs232 ma być 1ms.

A ten interfejs jest kompatybilny z inpa?

Opublikowano

Powedz mi gdzie moge ustawić tą 1ms? jak wejde w zaawansowane ustawienia portu to mam tylko: użyj buforów FIFO, bufor odbioru i bufor transmisji. A tak naprawde to nie wiem czy interfejs jest zgodny z inpa :(

Tak jak napisałem jestem zupełnie zielony w tych sprawach. Właśnie zainstalowałem inpe v5.0 i teraz nie pali się zadna lapka, nawet od baterii. Już nie wiem co mam robić, spędziłem już na tym około 20h i nic, wcześniej na wersji 3.01 paliła się lampka baterii. Jeszcze nie wiem co mam zaznaczać w opcjach wyboru portu, OBD czy ADS? Mam kabel okrągły z przejsciówka USB I skanerem( mogę dołączyć zdjęcia tego co posiadam :) )

Aha mój kabel jest wykrywany przez komputer jako: Prolific USB-to-Serial Comm Port (COM1)- nie wiem czy to ma jakieś znaczenie

Opublikowano
Powedz mi gdzie moge ustawić tą 1ms? jak wejde w zaawansowane ustawienia portu to mam tylko: użyj buforów FIFO, bufor odbioru i bufor transmisji. A tak naprawde to nie wiem czy interfejs jest zgodny z inpa :(

Tak jak napisałem jestem zupełnie zielony w tych sprawach. Właśnie zainstalowałem inpe v5.0 i teraz nie pali się zadna lapka, nawet od baterii. Już nie wiem co mam robić, spędziłem już na tym około 20h i nic, wcześniej na wersji 3.01 paliła się lampka baterii. Jeszcze nie wiem co mam zaznaczać w opcjach wyboru portu, OBD czy ADS? Mam kabel okrągły z przejsciówka USB I skanerem( mogę dołączyć zdjęcia tego co posiadam :) )

Aha mój kabel jest wykrywany przez komputer jako: Prolific USB-to-Serial Comm Port (COM1)- nie wiem czy to ma jakieś znaczenie

popros kogos żeby CI pomógł przez TeamViewer ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Panowie, wrzucam screen z INPY po diagnozie mojej E87. Pytałem ostatnio jak dobrze diagnozować. Wszedłem w errors i pokazało mi się to co tutaj zamieszczam. Nie znam niemieckiego niestety więc nie rozumiem tych błędów. Ktoś coś z tego rozumie? Najdziwniejsze, że te błędy są jakieś mega stare bo z przebiegu 148tyś a auto teraz ma 186tyś, i co kilkaset kilometrów mi powracają.. Dałem 'clear', błędy zniknęły. Zrobiłem kilka kilometrów po osiedlu i ponowną diagnozę. Teraz już się nie pokazały. Ale było tak już kilka razy niestety.... Dziękuję za każdą pomoc.

http://images41.fotosik.pl/2034/bd0cc05a602b0d00m.jpg

Petrolhead
Opublikowano
Witam, mam problem od dawna męcze się z konfiguracją inpa. Posiadam 2 kable(kable usb->odb z przejsciówka okrągłą bmw) 3 komputery 2 samochody (318is 94r , 318ti 95r) i na każdym to samo po odpaleniu inpy moge wejść tylko w airbag i abs w innych systemach np.silnik wyskakuje błąd (ifh-0006)
Opublikowano
Koledzy pomóżcie bo zaraz zjem zęby ;// Peoblem mam z tym że jak chce odpalić NSC EXPERT to wyskakuje mi okno i pisze nie odnaleziono pliku API.DLL ..Co moze być nie tak ? ;/
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Koledzy pomóżcie bo zaraz zjem zęby ;// Peoblem mam z tym że jak chce odpalić NSC EXPERT to wyskakuje mi okno i pisze nie odnaleziono pliku API.DLL ..Co moze być nie tak ? ;/

path windowsa sprawdź czy wskazuje na c:\ediabas\bin