Skocz do zawartości

Problem z załączeniem turbiny 320d - strona 3 nowy problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam BMW E46 320d 183 tys km(136 KM) . Mam taki problem że jak sobie jadę na jakimś biegu i silnik ma obroty poniżej 2000 i wcisnę gaz do oporu to po osiągnięciu 2000 obr turbina się włączy , zacznie ładnie ciągnąć , ciągnie przez jakieś 300-400 obr do około 2400 obr i późnij samochód łapie muła lekkiego i dalej jedzie już normalnie. To mój pierwszy diesel ale z tego co się orientuję to powinien ciągnąć ładnie caly czas.

W celu naprawy poczytałem forum , wyczyściłem EGR i odłączyłem od niego niebiesko czarny przewód w który wkręciłem śrubkę. Po wyczyszczeniu samego EGRu poprawiło się ale często się zdarza że podczas ciągnięcia na chwilę przestanie i dalej jedzie.Po odłączeniu przewodu i zaślepieniu go samochód nabrał więcej wigoru , odczuwalnie szybciej się wkręca ale dalej łapie muła. Co to może być :?: Może przepływomierz :?: Turbina wydaję się zdrowa bo z rury nawet podczas ostrej przegazówki na postoju i podczas jazdy nie widać żadnego kopcenia.

Czytając o EGR wyczytałem że niektórym posiadaczom tego silnika przyspieszenie od 80-120 na czwartym biegu zajmuje 7,5-8 sekund. U mnie jest dłużej , wychodzi około 11-12 sek więc różnica jest. Czy ktoś kto prowadził test może potwierdzić któryś wynik :?:

Inny problem to spalanie. w trasie na tempomacie przy prędkości do 110 spala 6,5 litra , może zejdzie do 6 ale niżej raczej nie. Normalna jazda po mieście to 8,5-9 litrów. Chyba troszkę za dużo. Na samochodzie są opony 225/55/16 i to one trochę mogą wpływać na spalanie bo chyba standardowy rozmiar to 205/55/16.

Czytałem jeszcze jakiś temat o problemach kogoś z tym że samochód nie szedł więcej niż 160km/h a także na czwartym lub piątym biegu przy wciśnięciu gazu na maksa wskaźnik chwilowego spalania nie wskakiwał na 20 l tylko gdzieś koło 15 l . U mnie jest podobnie. Tam pomógł przepływomierz czy u mnie także jest taka potrzeba go wymienić czy on może odpowiadać za powyższe problemy ??

Proszę serdecznie o pomoc.

Edytowane przez Raf19

Opublikowano
Sprawdz jaki masz przepływomierz czy nie zmieniał go ktoś. Bo to napewno raczej przez niego.
Opublikowano
  • Autor

Gdzie go szukać ?? Można prosić o jakiś rysunek/fotkę ??

Czy to prawda że po wymianie przepływomierza trzeba go przyuczyć za pomocą kompa w serwisie ??

Opublikowano
Czy to prawda że po wymianie przepływomierza trzeba go przyuczyć za pomocą kompa w serwisie ??

Nie trzeba.

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano
  • Autor
Czyli to raczej na pewno przepływomierz ??
Opublikowano

hej,

miałem bardzo podobny problem w 3.0d

i ile ja sie z tym nawalczyłem a temat nie został rozwiazany,

bo diagnostyce okazało sie że przy 2400 obr, bez żadnej pczyczyny spadało cisnienie doładowania gwałtownie , i znów sie pompowało,

efektem było to że auto w przedziale 2400 obr do 3300 mialo dziure,

ja osobiście sprawdzałem :

EGR,

czujnik podcisnienia przy turbo zmieniłem na nowy,

zmieniałem przepływkę na inną,

zatykałem EGR,

i ciagle problem pozostawał,

dlatego jestem ciekawy jak u ciebie sie ten problem rozwiąże,

u mnie przepływomierz działał dobrze w pełnym zakresie,

ile my sie najeździliśmy na trasie z podpiętym KTS i laptopem żeby popatrzeć co się dzieje z parametrami w czasie rzeczywistym i nic,

pomysłów było brak, a moze sie okazać że to była jakas popierdółka,

Opublikowano
Czyli to raczej na pewno przepływomierz ??

Raczej na pewno nie, u mnie tez sie tego typu rzeczy dzialy, a okazalo sie ze mialem dziure w wezyku podcisnienia sterujacym turbo, takze przyczyn moze byc wiele.

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano

do ducadore.. miałeś przypieczone zaluzje w turbinie i to na bank.. znam takie przypadki, wymiana turbiny rozwiązuje problem

:wink:

Opublikowano

Ja miałem podobnie zmieniłem przepływke i jest super ale odradzam przepływki typu MTM tylko Boscha. Starą miałem o numerach 0 928 400 314 tych juz niestety nie produkuja tylko są teraz o numerze 0 928 400 527. I przy takiej wymianie na tą z innymi numerami musi być wgrany sterownik silnika od nowa a nie rzadna jej jakaś akceptacja bo bedzie dziura dalej , soft może być też stuningowany. Tu ją masz część nr. 1

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=13_0652&hg=13&fg=20

Opublikowano
  • Autor

Przepływka z allegro zamówiona.

Jak przyjdzie to się zobaczy co będzie

Opublikowano
do ducadore.. miałeś przypieczone zaluzje w turbinie i to na bank.. znam takie przypadki, wymiana turbiny rozwiązuje problem

:wink:

siema,

turbina po regenracji, nowy wirnik, moze coś nie tak złozyli ?

zresztą z kierownicami miałem problem na dzień dobry,

i wiem że zrobiłem jeden bład że tą padline regenerowałem,

gdzie nowy wirnik to cena jest spora,

dziś kupiłbym nową turbawe i zapomniał o sprawie,

Opublikowano

,,, na wskazniku manualnym doladowania widać to jak na dłoni a na kompie ni hu.. nie wykryjesz za wolne powielanie..

to jest ta usterka, przypadki o których pisze występowały na turbinach po regeneracji , jakis kolo na giełdzie w Słomczynie bierze stare , dopłacasz 8 paczek i masz po regeneracji i potem szopki.. tak mnie kiedyś wyrąbali cwaniaki z firmy VTG z Sulejówka , ten chudy ryjek nie pamiętam nazwiska, dałem 3tyś niby za nową a była po regeneracji i zmienna geometria się przycierała od samego początku to temat z 2004r jak jeszcze jezdziłem vw tdi....

...jak coś to nowe z Garretta i nie ma problemów :wink:

Opublikowano
Zeby było śmieszniej 2 tygodnie temu zauważyłem u siebie tez leciutką dziurę 2500-3000. Nie jesst to tragedia, ale wyczuwalne. Z tym że 1-3 bieg nie czuje różnicy a na 4 i 5 to jest i...nie zawsze!!! Jutro czyszczę przepływkę i rurki z doprowadzeniem "tlemu" obejrzę. Poza tym jestem Ciekaw czy po wymianie przepływki będziesz miał poprawę...bo głupio by było gdybyśmy we dwóch niepotrzebnie ją kupili :D
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
  • Autor
Może jutro dojdzie. Oczywiście napiszę czy pomogła
Opublikowano

trzeba być dobrej myśli,

co do turbawek to na dzień dzisiejszy nie dałbym do regenracji jakbym wiedział że turbawa dobita, kupiłbym nową i problem z głowy,

no cóż mądrym się jest po fakcie z reguły,

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Witam.

Mi padło turbo, ma początku straciło nagle moc (wcześniej przez rok chodziło bez zarzutów), po dojechaniu na najbliższy parking pociągnęło olej z silnika.

Z braku kasy i potrzeby szybkiej naprawy auta kupiłem turbinę (ze zmienną geometrią) po regeneracji ( i oddaniu starej) za 1200 zł.

Gwarancja na 6 miesięcy, cały nowy środek turbiny.

Na razie auto jeździ nawet lepiej jak na starej (która moim zdaniem chodziła idealnie).

Facet który sprzedawał mi turbinę dokładnie obejrzał moją starą zepsutą i stwierdził że najbardziej prawdopodobna przyczyną awarii mogło być niedbanie o nią przez poprzedniego właściciela tzn. nieschładzanie jej po szybkiej jeździe.

Olej oraz filtr powietrza nie miały wg niego wpływu na awarię turbiny, bo wszystko było czyste i na bierząco zmieniane.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

BMW F30 2013 316i

Opublikowano

Ja kupiłem przepływomierz MTM 14 stycznia 2008r. , po zamontowaniu wszystko było super , ale tylko do 20 lutego. Padła mi, auto zaczęło mulić ,problem z osiągnięciem 90 km/h. Odłączyłem ją i auto zaczęło jechać lepiej.Byłem u elektro-mechanika i potwierdził , że przepływomierz jest do wymiany.Firma , w której kupiłem dała rok gwarancji , pod warunkiem , że dostarczę im ekspertyze że przepływomierz jest uszkodzony i z jakiego powodu.Na to wszystko , jeżeli im wyślę i oni zrobią swoją ekspertyzę i okaże się że awaria przepływomierza nie dotyczy gwarancji to obciążą mnie kosztami ekspertyzy , którą wykonali.

Także chyba lepij wydać więcej kasy na oryginalną przepływówkę i mieć spokój i PRAWDZIWĄ GWARANCJĘ .

pozdrawiam

Opublikowano

Ja kupiłem przepływomierz MTM 14 stycznia 2008r. , po zamontowaniu wszystko było super , ale tylko do 20 lutego. Padła mi, auto zaczęło mulić ,problem z osiągnięciem 90 km/h. Odłączyłem ją i auto zaczęło jechać lepiej.Byłem u elektro-mechanika i potwierdził , że przepływomierz jest do wymiany.Firma , w której kupiłem dała rok gwarancji , pod warunkiem , że dostarczę im ekspertyze że przepływomierz jest uszkodzony i z jakiego powodu.Na to wszystko , jeżeli im wyślę i oni zrobią swoją ekspertyzę i okaże się że awaria przepływomierza nie dotyczy gwarancji to obciążą mnie kosztami ekspertyzy , którą wykonali.

Także chyba lepij wydać więcej kasy na oryginalną przepływówkę i mieć spokój i PRAWDZIWĄ GWARANCJĘ .

pozdrawiam

Opublikowano

Wymieniałem turbinę , też była regenerowana i z gwarancją na rok .Po zamontowaniu strasznie mi świszczy, na biegu jałowym jest cicho , ale już przy 1200 obr. zaczyna gwizdać .Wszystkie przewody mam szczelne i nie mam pojęcia co tak gwiżdze ???

pozdrawiam i może ktoś miał podobny problem i się podzieli

Opublikowano
  • Autor

Nowe wieści.

Niestety przepływomierz jeszcze nie doszedł bo wyszły chece z kurierem

Został zaślepiony EGR poprzez zatkanie wężyka podciśnienia śrubką. Teraz gdy podłączę wężyk do EGRa i dodam gazu lekko to z tej metalowej rurki zaczyna napierdzielać dym ciemny , spaliny chyba. Ogólnie dusi się. Więc BMW jeździ tak jakby z odłączonym EGRem

Ostatnimi czasy już prawie wcale nie czuć pracy turbiny , nie ma wyraźnego ciągu od 2000 obr. Dodatkowo przez to zaślepienie EGR przy 3000 obr na każdym biegu w środku zaczyna robić się mega głośno , gdy jest 3500 obr jest już normalnie.

Auto dojeżdza do 160 km/h i koniec.

To musi być przepływka , dodatkowo przy okazji zajrzy się do EGRa czemu tak dymi i się dusi

Opublikowano
Wymieniałem turbinę , też była regenerowana i z gwarancją na rok .Po zamontowaniu strasznie mi świszczy, na biegu jałowym jest cicho , ale już przy 1200 obr. zaczyna gwizdać .Wszystkie przewody mam szczelne i nie mam pojęcia co tak gwiżdze ???

pozdrawiam i może ktoś miał podobny problem i się podzieli

Do BMW tylko nowaa, ja przerabialem ten temat i zdecydowalem sie na nowaa. Zadna inna nie chodzila tak jak trzeba. Wymienialem 4ry regenerowane turbiny i kazda podobnie sie zachowywala... Tak jak w Twoim przypadku gwizdała i wyła na zimnym silniku. Co z tego ze masz gwarancje jak i tak auto nie bedzie ci chodzic tak jak powinnoo. Oddaj ja i kupuj nowaa, a bedziesz zadowolony w 110%

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Witam

Możecie napisać gdzie kupujecie nowe turbiny Gerretta i w jakich cenach?

Chodzi mi o silnik 2.0 150 km, M47N (ze zmienną geometrią).

Ja kupiłem po regeneracji, na razie jest OK, ale jak długo nie pochodzi to najpewniej w przyszłosci trzeba będzie kupic nową.

Pozdrawiam

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

BMW F30 2013 316i

Opublikowano
  • Autor

Ile kosztuje nowa turbina do 320 d 136 KM i gdzie taką można kupić ??

Prosze o pomoc