Skocz do zawartości

różnice pomiedzy E36 sedan/coupe a E36 Compact...?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Jakie są rożnice pomiędzy modelami sedan/coupe a Compactem E36. Nie chodzi o nadwozie, bo to każdy widzi. Tylko o podzespoły, wyposażenie itp. Z tego co czytałem to różni się tym że tylne zawieszczenie i po części kokpit wewnętrzny został zaadoptowany z modelu E30. Czy sa jeszcze jakies wieksze rożnice?

i jakie miało dodtatkowe wysopsażenie? (czy była klima, komputer itp.)

BMW E34 520i / sedan / 1992 / auto / calypsorot metallic

-------------------------------------------------------------------

EX: BMW E30 318i / coupe / 1989 / manual / diamant schwarz

EX: BMW E30 316i / coupe / 1991 / manual / diamant schwarz

Opublikowano
mechanizmy szyb bocznych przednich sa inne w coupe i sedanie ( co do comapkta nie mam pewnosci) , tak samo jak i boczki drzwi ( te boczne panele ) compakt ma z tyly inne lampy
Opublikowano

Mogę ci trochę powiedzieć..

Miałem sedana a teraz mam compacta :)

Compact ma zupełnie inną deskę rozdzielczą.. Tzn. przełączniki od świateł (w compact wyciąga się taką okragłą wajhę, którą również regulujesz nateżenie oświetlenia deski) Wysunięty jest kokpit (tak jakby, żeby dostawać palcem do wszystkiego, kiedy masz rękę na lewarku) w sedanie masz płaski...

W compact nie występuje duży OBC, jest malutki wyśiwetlacz który pokazuje temp, spalanie itd.. Ale posługujesz się dwoma klawiaszami.. Akurat komputer jest bardzo żadkim elementem w comact

Climatronic nie występuje, w compact.. Tylko manual

Inny filtr przeciwpyłkowy (nie ma go pod schowkiem jak w sedanie, lecz w kratce nawiewu tej pod maską)

Zawieszenie tylnie jest inne jak pisze kolega wyżej (w compact jest od e30)

W compact występuje TDS, a coupe nie :D

Inne reflektory w compact (hb3,hb4), a reszcie (h1 itp.)

Compact ma koło zapasowe zwisające pod zderzakiem, a nie jak w reszcie w miejscu przeznacoznym do tego :D

Compact ma ramki w drzwiach a coupe nie :D

Trudno znaleść dobrze wyposażonego compacta...

No i ogólnie Compact jest mały i zwinny, reszta nie :D

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

E36 318TDS '97 :)

Teraz:

????

Różnie to było ale z BMW do końca :D

Opublikowano

Trudno znaleść dobrze wyposażonego compacta...

A jezdziles kiedys compactem 323 ti z fabrycznym M-pakietem. boski. Inna sprawa ze compact zawsze bedzie uwazany z biedniejsz bmw niz np coupe. Wiem ze lepiej jezdzic 323 ti Compacte niz 316 Coupe ale jakos tak nie wiem.

Ze wspolnych czesci do wszystkich e36 sa zderzaki przednie, atylny jest ten sam wszedzie poza compactem, zawieszenie tylne w compakcie to dokladnie Z3 jak dobrze pamietam,

Na pewno compact jest najlzejszy, a co za tym idzie najzwinniejszy,

Coupe/Cabrio maja najfajniejsza prezencje

Sedan/Touring sa najbardziej praktyczne

Pytanie co bys chcial dla siebie. Teraz w zasadzie do kazdego modelu mozesz kupic duuuuzo czesci i uzywanych i nowych tak wiec...

Pytanie co tobie sie najbardziej podoba

Opublikowano

Z częściami nie jest tak kolorowo do Compacta po'96 wiem bo sam szukam :)

Ehh, poprostu tragedia.. Było ich nie wiele, dlatego i z dostępnością jest słabo.. Co do samochodziku, to prawda, jest najlżejszy (i na początku może się lepiej zbierać :D) ale o praktyczności bym powiedział że jest lepszy od sedana...

Po pierwsze bagażnik otwiera się z szybą (czyli mozna wyjąć półkę i włożyć wyższe przedmioty)

Po drugie w compact zawsze składają się tylne fotele, dlatego i z dłuższymi przedmiotami nie ma problemu

Po trzecie nie ma 5 drzwi, ale i 3 spokojnie wystarczają dla studenta :)

A teraz cecha podobna wszystkich e36, należy uważać na szroty, chodź zdarzają się dobre egzemplarze :)

A Compact, owszem był chyba najtańszą wersją E36, i ma specyficzny wygląd którym nie wszystkim się podoba.. Chodź utrzymany w nie nagannym stylu potrafi przyciągnać oko przechodniów :D

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

E36 318TDS '97 :)

Teraz:

????

Różnie to było ale z BMW do końca :D

Opublikowano
Z częściami nie jest tak kolorowo do Compacta po'96 wiem bo sam szukam :)

Ehh, poprostu tragedia.. Było ich nie wiele, dlatego i z dostępnością jest słabo.. Co do samochodziku, to prawda, jest najlżejszy (i na początku może się lepiej zbierać :D) ale o praktyczności bym powiedział że jest lepszy od sedana...

Po pierwsze bagażnik otwiera się z szybą (czyli mozna wyjąć półkę i włożyć wyższe przedmioty)

Po drugie w compact zawsze składają się tylne fotele, dlatego i z dłuższymi przedmiotami nie ma problemu

Po trzecie nie ma 5 drzwi, ale i 3 spokojnie wystarczają dla studenta :)

A teraz cecha podobna wszystkich e36, należy uważać na szroty, chodź zdarzają się dobre egzemplarze :)

A Compact, owszem był chyba najtańszą wersją E36, i ma specyficzny wygląd którym nie wszystkim się podoba.. Chodź utrzymany w nie nagannym stylu potrafi przyciągnać oko przechodniów :D

Z powyzszego wynika ze dla ciebie najlepszy jest Compact a nie ze akturat jest najlepszy z calej gamy.

Wydaje mi sie ze trzeba rozwazyc do czego samochod bedzie uzywany. W wypadku studenta, jakim bylem do niedawna wolalem jezdzic Coupe niz Compactem, dlatego ze po prostu bajecznie mi sie podoba. Ale to znowu mnie. Moze kolega zamierza czesto jezdzic w wiecej niz dwie osoby i wtedy limo bedzie dla niego duzo wygodniejsze i praktyczniejsze.

Cena za compacta i limo jest podobna, wiec raczej kwestia gustu i stanu okolicznych egzemplarzy decyduje o wyborze

Drozsze sa na pewno cabrio, touring i coupe, no ale tez nie wszystkim musza sie podobac.

• 2 lata później...
Opublikowano
Będzie pasować. Compact to w zasadzie dwudrzwiowe E30 trochę skrócone z tyłu i ubrane z zewnątrz w blachy E36. Bmw poszło po kosztach przy projektowaniu tego auta. Na plus można uznać nowocześniejsze silniki niż w E30
Opublikowano
Bedzie pasowalo wszystko do przednich drzwi :mrgreen: Te same numery czesci

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
No właśnie, co z tym kierunkiem. Wszystkie compacty wychodziły juz z bocznymi kierunkami? dzieki wszystkim za odpowiedzi :D

ja mam compacta z 95 r i mam kierunek błotniku. A co do zalet tego autka to świetny do parkowania cofasz prawie tam gdzie ci się tylna szyba kończy. I z tyłu jest miejsce na nogi może nie aż tak dużo ale się mieszczą.