Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie mam pytanko. Jestem od niedawna posiadaczem E32. Wczoraj skończył mi sie płyn od spryskiwacza szyb. Otworzyłem maske, a tu dwa zbiorniczki. Po prawej stronie z dwoma korkami i po lewej z jednym. Zdjąłem ten mniejszy korek w zbiorniku prawym i patrze pełny. Więc zdjąłem korek w lewym zbiorniku. Wydawało mi się, że jest pusty. Wlałem do niego 2 litry płynu i nic. Spryśkiwacz dalej nie chodzi. Słychać pompke ale nic nie leci. Teraz sie zastanawiam od czego jest ten zbiornik w który wlałem płyn i gdzie powinienem go wlać?
Opublikowano
Panowie mam pytanko. Jestem od niedawna posiadaczem E32. Wczoraj skończył mi sie płyn od spryskiwacza szyb. Otworzyłem maske, a tu dwa zbiorniczki. Po prawej stronie z dwoma korkami i po lewej z jednym. Zdjąłem ten mniejszy korek w zbiorniku prawym i patrze pełny. Więc zdjąłem korek w lewym zbiorniku. Wydawało mi się, że jest pusty. Wlałem do niego 2 litry płynu i nic. Spryśkiwacz dalej nie chodzi. Słychać pompke ale nic nie leci. Teraz sie zastanawiam od czego jest ten zbiornik w który wlałem płyn i gdzie powinienem go wlać?

płyn do spryskiwaczy jest po stronie pasażera...

nie wiem co mogło byc po stronie kierowcy - mam nadzieje, ze nie zbiornik wyrównawczy od chłodnicy...

NIE MASZ INSTRUKCJI OBSŁUGI???

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
Dzięki koledzy! Szczególnie za te obrazki. Ja mam 735 i wlałem płyn do zbiorniczka, który jest na drugim obrazku. No a jak sie domyślam powinienem do tego z obrazka pierwszego w korek po lewej stronie. No i zbiorniczek ten jest po stronie pasażera.
Opublikowano
Ten mniejszy zbiorniczek (rysunek 32870173) zawierac ma wydajniejszy koncentrat i sluzy do uruchomienia programu tzw. zmywania intensywnego, uruchamianego po przez wcisniecie przycisku na manetce wycieraczek w kierunku deski rozdzielczej, w tym samym w ktorym wkladamy kluczyk do stacyjki. RTFM - tam masz wszystko.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
To od czego jest zbiorniczek na obrazku 32870174. Pewnie od spryskiwacza świateł i halogenów?

Dokladnie.

Opublikowano

A działa u kogoś spryskiwacz lamp i halogenów :?: :?: :?:

Przy zakupie auta Niemiec powiedział mi, że w rzadko której bmce (e32) to działa i nie warto naprawiać, bo drogo i na krótko pomaga ...

W każdym razie we wszystkich 3 zbiorniczkach mam prawie full :wink:

Opublikowano
U mnie dziala :)

Opublikowano

Wiara a na jakie rysunki tu patrzycie? Zainteresował mnie temat, ale nie widze rysunków ..

Pozdrawiam

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury
Opublikowano
A działa u kogoś spryskiwacz lamp i halogenów

Przy zakupie auta Niemiec powiedział mi, że w rzadko której bmce (e32) to działa i nie warto naprawiać, bo drogo i na krótko pomaga ...

U mnie działa i nie wyobrażam sobie wyjechania zimą poza miasto bez tego teraz!!

Co do działania tego w niewielu samochodach to niestety fakt jest taki że jeździ bardzo dużo po prostu zaniedbanych BMW w których kiedyś tam coś tam się zepsuło i fleja właściciel nie naprawiał :mad2: :mad2: :evil: :evil:

A co do tego że drogo to faktycznie, może niektóre elementy systemu faktycznie cenami zaskakują :cry2: ale jeśli ktoś mówi że naprawianie na krótko działa to znaczy że naprawiający się nadaje do chrzanu tarcia a nie do naprawiania :evil: :evil:

Przy okazji, niektórzy być może niewiedzą że spryskiwacze włączają się tylko przy włączonych światłach a jak niektórzy sprawdzą przy wyłączonych to potem myśli że nie działa i nawet nie wlewa płynu do zbiorniczka :duh:

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif
Opublikowano
U mnie zawsze dizalalo, chwilowo sarna mi rozwalila pompke cisnieniowa w zderzaku, ale juz zamowilem, maja mi kupic uzyke, nowa to koszt kolo 500-600 PLN, kiedys tyle placilem, ale jako swiezy posiadacz chcialem miec wszystko sprawne. No i dzialala - a dziala to tak, ze jak masz wlaczone siwatla, to co 5 zmywan szyby 1 raz zmywa swiatla. Oczywiscie za pierwszym razem tez dziala, potem sobie odlicza. Jak masz wlaczone halogeny pmgielne, to jeszcze wtedy tryska na dol. Dlaczego czesto nie dziala? Bo wiekszosc BMW u nas mialo jakies stluczki. A to jest element, ktory od razu leci, bo odlamuja sie krocce przy pompie. No i malo kto znajac cene chce to naprawic, bo ponoc nie potrzebne. Jednal to dziala i na prawde w pluche to jest super rzecz. No jeszcze musza byc dobrze ustawione dysze. Zreszta tak na marginesie to poiwiem, ze szlag mnie trafia jak ktos robi powypadkowa bete na sprzedaz i nawet zaslepek na ghalogeny i kratek w spojler nie wstawia. Tak wyglada wiekszosc e-30, e-34 i e-32 w komisach. Koszmar kulturowy. W takich autach oczywiscie tez nie dzialaja silniki sterujace swiatlami, no bo tez drogie i po co? Ale to juz osobny temat.
(OO=[][]=OO)
Opublikowano

U mnie działa i nie wyobrażam sobie wyjechania zimą poza miasto bez tego teraz!!

Cóż, będzie trzeba to naprawić, na razie pozostaje mi płyn do mycia szyb i szmatka, poza tym co 3 dni jestem na stacji lpg a tam mają takie fajne wiaderka z gąbką na kiju :lol:

Opublikowano
Pierwszy po lewej jest do szyby, a drugi do lamp.

http://bmw.pgnet.pl/windscreen.jpg

jav nie mam spryskiwaczy reflektorow i nigdy nie bylo a mam dwa zborniczki spryskiwacza jak kolega jest on podlaczony do spryskiwaczy szyb to raz a 2 sprawa jest taka ze nie dzialal silniczek na aucie i jak byl podlaczony to nie dzialalo spryskiwanie automatyczne szym ale jak wyjolem silniczek to byl ok prad dochodzi a jak na aucie to nie dziala a moze to mi wytlumaczycie bo ja juz zgupialem

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano
Pierwszy po lewej jest do szyby, a drugi do lamp.

http://bmw.pgnet.pl/windscreen.jpg

Na lewym rysunku widać podwójny zbiornik (spryskiwacz+intensywne mycie) mieszczący się po stronie pasażera, na środkowym rysunku zbiornik spryskiwacza lamp - po stronie kierowcy.

Czyli są 2 zbiorniki - z dwoma wlewami na szyby i drugi na lampy.

• 1 rok później...
Opublikowano
Ten mniejszy zbiorniczek (rysunek 32870173) zawierac ma wydajniejszy koncentrat i sluzy do uruchomienia programu tzw. zmywania intensywnego, uruchamianego po przez wcisniecie przycisku na manetce wycieraczek w kierunku deski rozdzielczej, w tym samym w ktorym wkladamy kluczyk do stacyjki

hmmm.... :think:

troche odnowie temat...

chodzi mi o ten program intensywnego zmywania...

o jaki przycisk chodzi ? :mad2: :duh:

bo juz chyba wszystkiego probowalem... :mrgreen:

pozdrawiam

cosmo