Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
735 i Wymiana oleju. W misce odkreciłem śrubę, odreciłem korek wlewu oleju, odreciłem filtr oleju. gdy zleciał wszystek cały olej zakreciłem srube w misce wymieniłem filtr oleju i wlałem nowy olej na bagnecie jest miedzy min a max, a weszło tylko 4,5 l. A wszedzie piszął ze wchodzi 5,75 l, POMOCY czy cos zle zrobiłem, a moze nie zleciał wszystek stary olej, albo wlac na maximum?
Opublikowano
są dwie możliwości, albo auto nie stało równo podczas zlewania oleju i cały nie wyleciał, albo jest już w silniku tyle nagaru lub innego śmiecia, że więcej się nie zmieści-kup środek do płukania silnika, zalej stary olej, dolej tego i postępuj zgodnie z instrukcją, wypłucze Ci silnik i powinno być oki, ale sprawdź, czy stary olej nie zszedł cały...
I'm in love, but don't tell my real Love :D Alpina...
Opublikowano
samochód stał równo na 100% co do płukania to troche się boje lać wynalazków a może w tych silnikach olej powinien być na max a może jednak jakimś cudem nie zleciał wszystek olej bo troche niechce mi się wierzyć że to od tego nagaru
Opublikowano
sprawdzałeś stan po odpaleniu i kilkunastosekundowej pracy silnika??

sprawdzałem i zrobiłem już ok 100 km

i jest tyle co wlałem

Opublikowano
troche niechce mi się wierzyć że to od tego nagaru

nie twierdze, że masz aż tyle nagaru, ale rozbierałem już wiele silników i różne rzeczy widziałem, dlatego coś takiego sugeruję. Ale jak znajdziesz przyczynę, to chętnie się dowiem co tam się działo :wink:

I'm in love, but don't tell my real Love :D Alpina...
Opublikowano
Jak długo spuszczałeś olej ?? Olej może spływać równie

dobrze i 20 min małym ciurkiem, ale spływać.

samochód stał ok. 2 godziny na kanale a po ok. godzinie

przestało już kapać

Opublikowano
moze nie wszysko spynelo bo auto byla za slabo nagrzane zdarza sie tak czasami poprostu obserwuj kolor oleju i juz

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano
A czy masz na pewno oryginalny bagnet od tego silnika?Ile oleju zlecialo...sprawdziles?
Opublikowano
A czy masz na pewno oryginalny bagnet od tego silnika?Ile oleju zlecialo...sprawdziles?

bagnet oryginał a oleju zleciało też 4.5 litra

Opublikowano
ja juz teraz nie pamietam dokladnie ale w mojej 730stce,ktora mialem tez chyba ...cos mi swita,ze nieraz wchodzilo cos kolo 5l.Pomyslalem sobie,ze moze czesc oleju zostala w chlodnicy oleju i w wezach dochodzacych.To chyba mozliwe.Jesli tak to nie przejmuj sie.
Opublikowano
U mnie wchodzi tyle co piszą tz. 7,5 l i to przy każdej wymianie.Nie mam pojęcia jak możliwe jest wymiana 4,5l oleju.

Przeczytaj dokładnie i ze zrozumieniem post, to się dowiesz.

peace & love
Opublikowano
Spokojnie, może wejść 4,5l, aby cały olej ściekł należałoby zostawić auto z odkręconą pokrywą filtra oleju na co najmniej 12 godzin w letnich temperaturach(testowałem na swoim), proszę też, nie straszcie chłopaka nagarem, on nie osadza się w misce olejowej i kanałach, olej zostaje głównie w głowicy, obudowie filtra i chłodnicy, aby stamtąd wyciekł potrzeba sporo czasu. Aha, mi maksymalnie wchodzi 5,5 l oleju, zwykle 5 litrów i jest o.k. A 7,5 l? masz inną misę, bagnet, niestandardową chłodniczkę czy inny wynalazek?
Opublikowano
Spokojnie, może wejść 4,5l, aby cały olej ściekł należałoby zostawić auto z odkręconą pokrywą filtra oleju na co najmniej 12 godzin w letnich temperaturach(testowałem na swoim), proszę też, nie straszcie chłopaka nagarem, on nie osadza się w misce olejowej i kanałach, olej zostaje głównie w głowicy, obudowie filtra i chłodnicy, aby stamtąd wyciekł potrzeba sporo czasu. Aha, mi maksymalnie wchodzi 5,5 l oleju, zwykle 5 litrów i jest o.k. A 7,5 l? masz inną misę, bagnet, niestandardową chłodniczkę czy inny wynalazek?
Nieee...On ma V8 dlatego 7,5...tyle ma wchodzic.
Opublikowano
Sorry, nie zwróciłem uwagi na indeks e38 w opisie modelu wiktora, stąd te 7,5l , ja piszę, oczywiście, o e32.