Skocz do zawartości

Sonda lambda - dedykowana czy uniwersalna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie - jaką sondę wybrać?

Różnice w cenie sa spore, pytanie tylko czy warto dopłacać do oryginału, czy lepiej wybrać zamiennik? Bedzie widać różnicę?

Opublikowano

Wymieniłem u siebie tydzień temu.

Oryginał ok 400zł - zamiennik ale BOSCH 250zł - po zniżce w intercarsie za 180zł.

Ten zamiennik BOSCHA nie różni sie niczym od oryginału prócz tego, że nie ma oryginalnej wtyczki. 20min pracy więcej na złożenie.

BMW? Bogini Moich Wrażeń.
Opublikowano
Zgdadzam sie. Tylko Bosch ma specjalny patent z hermetyczną puszką w która wsuwa sie kable i skreca, w razie czego mozna w kazdej chwili zdemontowac. Reszta czyli jak kolega wspomniał Magnetti Marelli czy NGK NTK to tanie zamienniki ale czesto nie działające w pełnym zakresie. Ja stawiam na firme która wydaje duzo na badania, wiec stad cena.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Witam! Tylko oryginalna lub ewentualnie NGK inne to istne buble, ostatnio do astry kupowałem, nówka a na kompie wyskoczyło że nie działa, 70zeta poszło, 4 miech to reklamuję,, ,ngk 130 zeta i działa, bo jest fabrycznie sprawdzana,.,,,

No decyzja należy od Ciebie

Teraz to ja mam radość z jazdy :)
Opublikowano
Witam! Tylko oryginalna lub ewentualnie NGK inne to istne buble, ostatnio do astry kupowałem, nówka a na kompie wyskoczyło że nie działa, 70zeta poszło, 4 miech to reklamuję,, ,ngk 130 zeta i działa, bo jest fabrycznie sprawdzana,.,,,

No decyzja należy od Ciebie

Za70 zetów spodziewałes sie złota? Dla mnie tylko oryginał lub tańśzy lecz nie gorszy Bosch, przede wszystkim ze wzgledu na połączenie przewodów. Nie zaciskanie i zgrzewanie izolacji a jak wspomniałem wyżej, hermetyczna puszką, z której w każdej chwili mozna odkręcić kabelki. Przeciez jednym z tych kabelków i idzie powietrze z zewnątrz do sondy.

Bandite Motor Wagen
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ha! Temat przerabiałem 3 razy!

1) wsadzona sonda "sprawdzony, niezawodny" zamiennik - 3 m-ce i zaczęła falować, a spalanie +3 litry

2) zmieniona na drugą identyczną - przestało falować, spalanie nadal wysokie, po 2 m-cach falowanie powróciło!

3) dopłata do dedykowanego boscha - falowania nie widziałem od 3 m-cy, spalanie mniejsze o ponad 3l !

Efekt kupa kasy wydana na paliwo (więcej o 14 zł na każde 100 km), trzy wizyty w serwisie, razem łacznie z 10 dni bez auta, ogólna załamka.

Ktoś jeszcze chce kupić idealny zamiennik? :duh:

Opublikowano
Ha! Temat przerabiałem 3 razy!

1) wsadzona sonda "sprawdzony, niezawodny" zamiennik - 3 m-ce i zaczęła falować, a spalanie +3 litry

2) zmieniona na drugą identyczną - przestało falować, spalanie nadal wysokie, po 2 m-cach falowanie powróciło!

3) dopłata do dedykowanego boscha - falowania nie widziałem od 3 m-cy, spalanie mniejsze o ponad 3l !

Efekt kupa kasy wydana na paliwo (więcej o 14 zł na każde 100 km), trzy wizyty w serwisie, razem łacznie z 10 dni bez auta, ogólna załamka.

Ktoś jeszcze chce kupić idealny zamiennik? :duh:

hehe-to bede madrzejszy o jedna wymiane i 180 mniejsze plecy...tylko Ty chociaz 2 miesiace pojezdziles ja odrazu po wymiane ---------zaczal mi gasnac czego nigdy nie doswiadczylem odkad mam bmw-ale kij w nastepnym miechu kupuje bosha i jak dalej bedzie to samo to ---kupuje malucha :twisted:

mowia Nam ustąp głupszemu-dlatego ten świat wygląda jak wygląda

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dcf661d0c724a2d.html

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
ale kij w nastepnym miechu kupuje bosha i jak dalej bedzie to samo to ---kupuje malucha :twisted:

I jak masz malucha, czy kupiłeś NGK? ;)

Opublikowano
wsztrzymuje sie z zakupem czegokolwiek tzn jakiejkolwiek sondy bo sprawdze jeszcze swiece i ..własnie-nie wiem jak to sie nazywa ale tam gdzie ida kable od swiec...podobno jest tam jakis "palec"i wlasnie gdzies tam mam szukac usterki...w okolicach tych podzespolow.kuzyn jest inzynierem w bmw w monachium i zna sie na rzeczy sam mial 3 bmw i on mi wlasnie przez tel.powiedzial ze to wcale nie koniecznie lambda siadla...ze komputer moze pokazywac ze to sonda zle dziala ale nie powiedziane ze to od niej sie zaczeło.moze np...swieca jakas byc padnieta albo jakas czesc odpowiedzialna za iskre "spalanie" itp.. i od sondy ida przeklamane odczyty co wcale nie znaczy ze to ona zle dziala...jak przyjedzie za 2 tyg.to obejrzymy razem auto..poki co nastepnym moim krokiem bedzie sprawdzenie swiec i potencjalna ich wymiana jezlei bedzie z nimi cos nie tak..ale to po weekendzie

mowia Nam ustąp głupszemu-dlatego ten świat wygląda jak wygląda

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dcf661d0c724a2d.html

Opublikowano
zamontowałem jakiś czas temu sondę NGK i jak po paru dniach sprawdzałem silnik na komp.. to okazało się, że nie działa sonda ale jakoś nie mam problemów z pracą silnika itd. więc na razie bujam się z tym tak jak jest.. może i sprawdzony był źle bo to ASO BMW nie było...
Opublikowano
wsztrzymuje sie z zakupem czegokolwiek tzn jakiejkolwiek sondy bo sprawdze jeszcze swiece i ..własnie-nie wiem jak to sie nazywa ale tam gdzie ida kable od swiec...podobno jest tam jakis "palec"i wlasnie gdzies tam mam szukac usterki...w okolicach tych podzespolow.kuzyn jest inzynierem w bmw w monachium i zna sie na rzeczy sam mial 3 bmw i on mi wlasnie przez tel.powiedzial ze to wcale nie koniecznie lambda siadla...ze komputer moze pokazywac ze to sonda zle dziala ale nie powiedziane ze to od niej sie zaczeło.moze np...swieca jakas byc padnieta albo jakas czesc odpowiedzialna za iskre "spalanie" itp.. i od sondy ida przeklamane odczyty co wcale nie znaczy ze to ona zle dziala...jak przyjedzie za 2 tyg.to obejrzymy razem auto..poki co nastepnym moim krokiem bedzie sprawdzenie swiec i potencjalna ich wymiana jezlei bedzie z nimi cos nie tak..ale to po weekendzie

może chodzi Ci o cewkę ?? w poprzedniej piątce wymienilem wszystkie 6 koszt nicały 1000 okazalo sie ze to jednak sonda (byla wadliwa lub niewłaściwie założona ) kolejty pryklad ze na tym elemencie się nie oszcędza