Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mozna jeszcze znalezc tlumiki zrobione ze stali nierdzewnej ktore sa zdecydowanie lepsze i trwalsze od tych zrobionych z aluminiowej czy zwyklej blachy.

Na moim 10-letnim wydechu Greddy zainstalowanym w ProbeGT ciezko jest znalezc slady korozji a jezeli juz to sa to lekkie naloty w okolicach spawow.

Oczywiscie. Wszystko sie zgadza, ale:

1. Tak jak wspomniałeś barierą nie do przejscia jest cena. Kto zapłaci za tłumik 2000zł:? (Nie wspominając o cenie całego układu)

2. Mało firm decyduje sie na produkcje tłumików z tak wytrzymałych materiałów, bo to jest dla nich pułapka. Kiedyś okres wytrzymałości układu wydechowego wahał się w granicach 3 lat. Dzisiaj dochodzi do 6-9 lat. Produkując coraz wytrzymalsze produkty firmy podcinają sobie gałąź na której siedza - tłumik staje sie czescia, ktora trzeba coraz rzadziej wymieniac, w konsekwencji spada popyt.

3. Najrozsądniejszym wyjsciem wydaje mi sie układ z blachy aluminiowej od zaufanego producenta. Uśredniając - cena takiego tłumika końcowego to około 240zł, realna trwałość to na pewno powyżej 3 lat, a nikt nie jezdzi przecież jednym samochodem całe życie.

4. Jezeli ktoś ma jeszcze jakies watpliwości co do dzwieku, to zapraszam na przejazdzke moja 520i. Bedziecie zszokowani - spokój, cisza i harmonia oraz to rasowe brzmienie R6. Radio w moim samochodzie jest niepotrzebne. :lol:

Pozdrawiam.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
Barto przejzałem twoj elinki niestety nie ma tam nigdzie tłumika do mojego auta. Jest tam coprawda do 325 ale ja posiadam 24v motor i rocznik 92 i nie ma tam takiego tłumika, ta firma robi tylko do 320i 2,0 24v
Opublikowano
A to ciekawa sprawa z tymi Asmetami ja mam u siebie kpl wydech i nie mam problemów cicho i wogóle....

Jak napisałem wcześniej Asmeta mam od dłuższego czasu i nic się nie dzieje, a auto jeździ w niedzielę i to nie każdą więc narażone jest na wilgoć. Mając do wyboru Asmeta albo walkera napewno wybiorę asmeta. Kilka walkerów miałem i wszystkie po roku poszły za płot :zlosc:

Opublikowano
Dzwoniłem do Foty i mają tłumik końcowy do mojego samochodu w cenie 229zł. Nie stać mnie teraz na nic lepszego wiec zaryzykuje i go wezme.Zobaczymy co z tego wyjdzie :roll:
Opublikowano
Dzwoniłem do Foty i mają tłumik końcowy do mojego samochodu w cenie 229zł. Nie stać mnie teraz na nic lepszego wiec zaryzykuje i go wezme.Zobaczymy co z tego wyjdzie :roll:

Cena do przyjęcia, poza tym masz przecież gwarancję 24 miesiące ustawowe z rękojmi (koniecznie weź paragon)no i producenta co najmniej 1 rok

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

ja do 525 dałem 150zł

:shock: :shock: :shock: Możesz powtorzyc? Daj namiar na miejsce i co to za firma? Nie pokręciło Ci się nic?

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja wlasnie ostatnio wymienilem ostatni tlumik na asmeta i jestem bardzo zadowolony dzwiek idealny cichy z delikatnym basikiem takze polecam.
Opublikowano
Ja wlasnie ostatnio wymienilem ostatni tlumik na asmeta i jestem bardzo zadowolony dzwiek idealny cichy z delikatnym basikiem takze polecam.

To jeszcze zdradz cene tego tlumika.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano
Ja dałem za jakis polski tłumik robiony na atescie 415 zł.Jest dobry bo dobrze wycisza :lol: Miałem dość buczenia :|
Opublikowano
http://www.wiater.dw.pl/ Wrocławski producent, sprzedaje detalicznie i można też u nich założyć na miejscu. Dowiadywałem się o tłumik do 735 E32. Najtańszy ok. 170 złotych ale nie wiem jaki. Lecz biorąc pod uwagę fakt, że sportowy wydech ze stali nierdzewnej kosztuje ok. 300 zł to zwykły tłumik ze stali nierdzewnej z pewnością nie będzie droższy :-) Koszt wymiany u nich na miejscu 20-30 złociszy. Chyba się do nich wybiorę :-)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

nie chce zakładac nowego wątka, wiec reaktywuję ten.

Czy ktoś z Was spotkał się może z tłumikami firmy Izawit?

( http://www.izawit.com.pl/ )

Zastanawiam sie nad kupnem takowego i ciekawy jestem opinii innych na ich temat.

Pozdrawiam

Opublikowano

witam

ja kupiłem ULTER-ka kmpl tłumik z dwoma pochromowanymi koncówkami kosztuje ok 620 zł

tylko przykrecic i juz bzyka

wcale nie chodzi głosno wydaje mi sie nawet ze nie jest głosniejszy od orginału chyba ze troszke ale minimalnie

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano
musze wymienic tlumik koncowy :mad2: i mam pytanie czy jezeli ten tlumik ma podwojny wlot to czy bede mogl takie cos zalozyc http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=7970419350 ,cena jest niska ,moze ktos cos wie na ten temat a chodzi mi o tlumik do 525i e34 a moze sa innej firmy lepsze w podobnej cenie :?:
BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano
a co Ty o tym myslisz ? ,moze sam uzywasz takiego tlumika ?,pytam sie bo nie wiem za duzo w tym temacie a moj kwalifikuje sie do wymiany :mad2:
Opublikowano
a co Ty o tym myslisz ? ,moze sam uzywasz takiego tlumika ?,pytam sie bo nie wiem za duzo w tym temacie a moj kwalifikuje sie do wymian

Na 100% nie bedzie pasował. Tłumik do 525i poza tym ze jest na 2 rurach to ma na tyle duży i "dziwny" kształt, ze nic uniwersalnego nie podejdzie. Wszelkie zabawy z dopasowywaniem jakiegos uniwerslanego basowego tłumika nie maja sensu. Najlepiej kupić nowy zamiennik (produkcji krajowej lub zagranicznej) produkowany na licencji np. z certyfikatem TUV i ewentualnie wspawać sobie 2 grube koncowki chromowane, jezeli az tak bardzo zalezy ci na wyglądzie i lekkim basiku.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Ja dzisiaj właśnie otrzymałem tłumik który zamówiłem na allegro, też ultera tylko z inną końcówką( http://allegro.pl/show_item.php?item=49099733 ), stary mam dobry ale chciałem aby wydech był głośniejszy i basowy ale nie za głośny a słyszałem że ultery są OK imają cert. TUV, więc zamówiłem. Tłumik wykonany jest super, będę montował dopiero w sobotę to dam znać jak chodzi.
Opublikowano
no wlasnie nie zalezy mi az tak na wygladzie ,jak pisalem to moj juz kwalifikuje sie do wymiany bo jest juz ciut za glosno :mad2: ,lubie go czasem posluchac ale bez przesady ,za uzywke chca okolo 250zl ale jej nie widzialem i nie wiem w jakim jest stanie ,a z mojego odpadla :oops: :D juz pierwsza "warstwa" obudowy no i jest glosny ,moga mi przez to dowod zabrac itd i chcailbym go jak najszybciej wymienic tylko nie wiem jeszcze co i jak ,
Opublikowano
Ulter bedzie napewno głośniejszy od oryginału, ale norm nie przekroczy więc o dowód nie ma się co bać bo jest atestowany. Gwarancja jest na puszke 2 lata (podwójna aluminiowa) i dożywotnia na końcówkę (nierdzewka).