Skocz do zawartości

530D - nawigacja, moduł TV , osiągi i inne pytanka...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej Forumowicze ;)

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem srebrnej 530dA, 03r. Wczesniej ujeżczałem różne wynalazki, włącznie z Laguną II 3.0, rozstałem się z nią z powodu awaryjności. Postanowiłem sie przekonać do BMW, zwłaszcza że autko spełnia w założeniach moje wymagania (silnik, osiągi, automat, komfort, kombi, itd;) . Jako zielony w temacie pomęczę Was troche pytankami, prosze w związku z tym o troche cierpliwosci.

Swoja "srebrna strzałe" przytargałem z Niemiec - jak zreszta kazde poprzednie z moich aut. OD pierwszego wlasciciela (niestety to Włoch), przebieg 135tys, stan niemal idealny. Wersja z navi , ekranikiem 16:9 itd.

- teraz pytanie - jak uruchomić NAVI, nie mam bowiem plytki w napędzie dvd z tyłu. Nigdy nie mialem do czynienia, nie wiem nic o standardach a nie chce zablokowac tego jakims nieodpowiednim softem...

- Inne pytanko - czy mozna dokupic moduł TV/DVD , jak toto montowac itd.

- jesli na forum jest jakis chętny posiadacz 530 z Wrocka, to niech łaskawie napisze na priv ;)) - potrzebuje pozyczyc niemiecką instrukcje bo nie wiem do czego sa niektore z funkcji kokpitu, mam tylko włoskie papiery :(((

- czy warto chipowac ten silnik - slyszalem ze mozna wyciagnac kilka koni wiecej i nieco obnizyc spalanie bez straty dla zywotnosci silnika...

- jakie opony zalozyc na zime, czy 205/16/60 nie beda za cienkie? Czy przy cienszych oponach spadnie jakos spalanie?

- jak jest z kradziezami np lusterek we Wrocku - czy rozgladac sie za wynajmem garazy ?

- na biegu jałowym silnik ma tentencje do drgania, przenosi sie to na całą budę - czy to typowe dla 530d i trzeba sie z tym po prostu liczyc w tym aucie?

Na razie tyle pytań, jesli ktoś bedzie cos w stanie pomóć, bede zobowiązany!

pozdrawiam!

Konrad

Opublikowano

- teraz pytanie - jak uruchomić NAVI, nie mam bowiem plytki w napędzie dvd z tyłu. Nigdy nie mialem do czynienia, nie wiem nic o standardach a nie chce zablokowac tego jakims nieodpowiednim softem...

witam, mam troche map, tylko nie pamietam czy akurat jakas na DVD. z jakiej czesci Wroc jestes?

poszukaj na forum, troche tematow na ten temat bylo.

- jesli na forum jest jakis chętny posiadacz 530 z Wrocka, to niech łaskawie napisze na priv ;)) - potrzebuje pozyczyc niemiecką instrukcje bo nie wiem do czego sa niektore z funkcji kokpitu, mam tylko włoskie papiery :(((

podjedz do inchcape, dostaniesz polska za okolo 50pln, lub w internecie tez powienienes znalezc ;)

- czy warto chipowac ten silnik - slyszalem ze mozna wyciagnac kilka koni wiecej i nieco obnizyc spalanie bez straty dla zywotnosci silnika...

sa rozne glosy, ale zazwyczaj mowia, ze automat ma mala rezerwe wytrzymalosci. ale nie wiem jak to rzeczywiscie jest w wersji po liftingu

- jakie opony zalozyc na zime, czy 205/16/60 nie beda za cienkie? Czy przy cienszych oponach spadnie jakos spalanie?

na 16 zalecane sa 225/55

- jak jest z kradziezami np lusterek we Wrocku - czy rozgladac sie za wynajmem garazy ?

ostatnio chyba nawet na tym forum ktos pisal, ze mu podprowadzili lusterka we Wroc, szczegolnie chodliwe sa fotochromy. zawsze warto garazowac auto

- na biegu jałowym silnik ma tentencje do drgania, przenosi sie to na całą budę - czy to typowe dla 530d i trzeba sie z tym po prostu liczyc w tym aucie?

chyba raczej nie jest to normalne....
Opublikowano
\

\

Napewno nie, ja czuje mniej ten silnik niz w 1.6 M40 E36, w sumie na biegu jalowym wogle go nie czuje.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Hej, dzieki bardzo za odpowiedzi ;)

OSD: - mieszkam na Krzykach w okolicach Ronda na Powstancow, daj jakis namiar do siebie, sam bym sie chetnie pofatygowal ;)

Dzieki za porady ;)

Co do drgań to wersja z niskimi obrotami jałowymi mnie chyba przekonuje, bo jesli dodam troszeczke gazu to jest zauwazalnie ciszej i mniej drga. A ile nominalnie wynosza wolne obroty?

Tak w ogole to chyba najlepiej byloby porownać z jakims innym 530d na miejscu...

Pytanko z innej mańki : czy w 530d jest lancuch czy pasek rozrzadu, jesli lancuch to czy to w ogole sie kiedys wymienia? CO i GDZIE we wrocku najlepiej sprawidzic zeby nie miec potem przykrych niespodzianek?

Dodam ze auto ma 130tys przebiegu...

dzieki jeszcze raz;)

konrad

Opublikowano

witam,

odnośnie kradziezy lusterek. wczoraj wieczorem zostawiłem moją Bunię na dosłownie 3 minuty przed targami książek (koło hotelu Lothus), i zakosili mi dwa wkłady lusterek... :mad2:

Opublikowano

OSD: - mieszkam na Krzykach w okolicach Ronda na Powstancow, daj jakis namiar do siebie, sam bym sie chetnie pofatygowal ;)

Dzieki za porady ;)

Nie ma za co, jak widac ja jestem z Gliwic. :wink:

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
witam,

odnośnie kradziezy lusterek. wczoraj wieczorem zostawiłem moją Bunię na dosłownie 3 minuty przed targami książek (koło hotelu Lothus), i zakosili mi dwa wkłady lusterek... :mad2:

mozna jakos sie przed tym zabezpieczyć??

Opublikowano
Hej Forumowicze ;)

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem srebrnej 530dA, 03r. Wczesniej ujeżczałem różne wynalazki, włącznie z Laguną II 3.0, rozstałem się z nią z powodu awaryjności. Postanowiłem sie przekonać do BMW, zwłaszcza że autko spełnia w założeniach moje wymagania (silnik, osiągi, automat, komfort, kombi, itd;) . Jako zielony w temacie pomęczę Was troche pytankami, prosze w związku z tym o troche cierpliwosci.

Swoja "srebrna strzałe" przytargałem z Niemiec - jak zreszta kazde poprzednie z moich aut. OD pierwszego wlasciciela (niestety to Włoch), przebieg 135tys, stan niemal idealny. Wersja z navi , ekranikiem 16:9 itd.

Na razie tyle pytań, jesli ktoś bedzie cos w stanie pomóć, bede zobowiązany!

pozdrawiam!

Konrad

Konradzie Bąku czy też Edwardzie Ącki

1. może to ty drżysz a nie auto po zakupie :)

2. nie wiem czy są chętni z Wrocławia i na co :)

3. zawirusuj bydle i wrzuć 205 kapcie i pełna lufa

4. przy cieńszych oponach spada spalanie, więc lepiej przemyśl czy te 205 nie są za szerokie

skoro już kupiłeś włocha, to kup krem depilujący,

i zacznij to forum od czytania, i używania :search: zawodowo, zanim zaczniesz meczyć ....

pozdro "srebrna strzało"

Opublikowano

>>1. może to ty drżysz a nie auto po zakupie :)

drży auto, pytam czy to normanlne dla 530 czy tez moze byla włascicielka, niezaspokojona Włoszka wsadziła swój wibrator w rure wydechową a w briefie nic o tym nie ma. Pewno wolne obroty pewno ciut za niskie, o i buda wpada w rezonans, sprawdze to.

2. nie wiem czy są chętni z Wrocławia i na co :)

na gej-party oczywiscie.

>> przy cieńszych oponach spada spalanie, więc lepiej przemyśl czy te 205 nie są za szerokie

o co ci chodzi?? zimówki zakłada sie z reguły cieńsze...

>skoro już kupiłeś włocha, to kup krem depilujący,

skoro nie potrafisz udzielić sensownej odpowiedzi, oszczedź sobie czasu na żarty na poziomie przedszkolnym.

>>i zacznij to forum od czytania, i używania :search: zawodowo, zanim >zaczniesz meczyć ....

wyobraz sobie ze szukalem... Skoroś taki chojrak to wpisz w search'u forumowym np TV (pytałem o możliwosc dokupienia modułu TV) - napisz co ci ciekawego wyskoczyło...

Opublikowano

heheheh

podstawowym?

a twoje pytania to niby jakie? wyższa szkoła? chyba z koziej wólki

1. jakbyś wpisał w wyszkiwarkę drżenie nawwet budy to pewnie wyskoczy żeby spojrzeć na poduszki silnika i przy okazji skrzyni, bo r6 nie ma prawa drżeć.

2. jak wejdziesz w na forum o materiałach eksploatacyjnych to poszukaj sobie o oponach, po za tym wystarzy wejść na strone BMW.pl i zobaczyć co oferują do danych modeli i pewnie nie robią tego bezpodstawnie,

3. i nie ograniczaj się do wbijania np. TV i koniec jak nie wyrzuciło to trzeba napisać, moze DVD, navi,

po za tym istnieje coś takiego jak google, a tam trochę lepiej działają mechanizmy wyszukwiania, często nawet wskazujące tematy na forum,

http://www.sklep.caraudio-systems.pl/index.php?p29,tv-free-bmw-mk1-4-e46-e39-x5-tv-dvd-podczas-jazdy

czy to jest to co szukasz?

4. Chiptuning - no tutaj mi nie powiesz że na ten temat nie ma nic na tym forum.!!!!!!!!!!!!!!!!!

i co teraz ?

Opublikowano

>>podstawowym? a twoje pytania to niby jakie? wyższa szkoła? chyba z koziej wólki

po pierwsze : nie pisałem że moje pytania są " wyższej szkoły" !!! Na początku stoi jak byk że to moje PIERWSZE BMW a forum o ile mi wiadomo nie służy tylko wymianie map chiptuningowych, obliczeń przełożeń skrzyń biegów etc...

>1. jakbyś wpisał w wyszkiwarkę drżenie nawwet budy to pewnie >wyskoczy żeby spojrzeć na poduszki silnika i przy okazji skrzyni, bo r6 >nie ma prawa drżeć

Czy jeśli nawala Ci skrzynia biegów to ją rozbierasz w przedpokoju mieszkaniu w bloku , czy nie prosciej jest napisać o objawach na forum gdzie inni mogą coś podpowiedzieć , doradzić ?

Jakbym chciał szukać w google, pytać na pms czy też oddać do autoryzowanego serwisu na przeglad to nie pytałbym na forum...

Jakbyś czytał dokladnie posty to dostrzegłbys ze pisałem tylko o drżeniu na jałowym , po dodaniu gazu sie uspokaja.

Poza tym przy oberwanych/zuzytych poduszkach silnik wyrazniej drży przy ostrych przechyłach na zakretach. U mnie NIE TEN OBJAW.

I na sam koniec - "r6 nie ma prawa drżeć" - diesle drgają, R6 tez, chociaż mniej jak inne.

3.0 z mojej Lagi chodzi jak pszczółka ale to bena więc nie ma skali porównawczej.

Pół roku temu jezdziłem 530d kolegi. Też drgał i to zauważalnie.

>>2. jak wejdziesz w na forum o materiałach eksploatacyjnych to >>poszukaj sobie o oponach, po za tym wystarzy wejść na strone BMW.pl >>i zobaczyć co oferują do danych modeli i pewnie nie robią tego

wystarczyło podać link bmw.pl i ze jest tam coś takiego. Zajmie to mniej czasu niż wymyślenie głupiego zartu.

Nie jestem purystą oponiarskim, nie przeszukuje stostów danych, oporow tarcia itd... pytałem tylko czy zauwazalnie spadnie zuzycie paliwa oprócz tego ze przy okazji nieco cieńszy kapec ma lepszą przyczepność na sniegu.

>>3. i nie ograniczaj się do wbijania np. TV i koniec jak nie wyrzuciło to >>trzeba napisać, moze DVD, navi,

spokojnie, wpisywałem , znalazłem własnie odpowiedni moduł na ebay.de (wystarczy wpisać E39 TV-modul albo Videomodul). Zajeło mi to troche czasu, pewnie jak by ktos napisał "szukaj na ebay" to nie spadłaby mu korona z głowy... a przy okazji by komus pomógł.

>>http://www.sklep.caraudio-systems.pl/index.php?p29,tv-free-bmw->>mk1-4-e46-e39-x5-tv-dvd-podczas-jazdy

>>czy to jest to co szukasz?

nie, to nie jest to . To jest "TV Freischaltung während der Fahrt" czyli odblokowanie wlaczania TV podczas jazdy - zablokowane przez fabryke z wiadomych przyczyn. Poza tym ten modulik mozna kupic na ebay.de za 39 eur...

>>4. Chiptuning - no tutaj mi nie powiesz że na ten temat nie ma nic na >>tym forum.!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak poczytasz ze zrozumieniem to zauwazysz, ze napisałem bardzo ogólnie "czy warto chipowac ten silnik" - jesli ktos napisze ze jest sens to wtedy pewno przewale połowe forum. Zajmie mi to pewno cały dzień ale powinno sie w konsekwencji opłacić.

>>i co teraz ?

wygrałeś. cieszysz sie?

Opublikowano

dobra nie mam ochoty już sie produkować

1. jak poduszka jest walnieta, własnie na jałowym silnik lata, napradwę poczytaj... sam wymieniałem w 320d i przestało drżeć, okazało się ze 1 poduszka była pęknięta... po za tym wcześniej miałem 3.0d w e39 i naprawdę, może delikatnie rano coś tam drży bo zimne, ale tak to w ogóle nic a nic zero drgania kierownicy, nic... null wierz, więc co za problem skoczyć do mechanika i niech sprawdzi, czsami to już widać przy gaszeniu że silnikiem troszkę szarpnie ale to nie reguła...

2. co do spalania a szerokości opon, szczerze przyznam czy jak jeździłem na 235 i na 205 w zime jakoś nie dostrzegałem znaczącej różnicy, może poropstu paliłby mniej ale z racji zimy to się wyrównywało. mniej niż 205 bym nie zakładał, bo w Polsce mało sniegu, a wiele chlapy, deszczu..

3. chiptuning - wpisz w wyszukiware 530d chip i odrazu pojawi sie nie dość ze polemika czy warto to kilka osób które to robiły, wiec sobie skorzystaj z PW i popytaj jak to chodzi w tym silniku i gdzie najlepiej zrobić i po temacie...

i przeoraj trochę to forum, mozna się sporo rzeczy dowiedzieć, bo jak się okazuje bmw ma dość szablonowe usterki.

:D

Opublikowano

:norty:

srebrnej 530dA, 03r

Drgania na biegu jalowym w pozycji P nie powinny wystepowac , zarowno w pozycji D zhamowanym.

Jak to faktycznie dA to zerknij na olej w skrzyni .

Wloszki sa bardzo ciekawe (Kobiety) , ale samochody to istny gnój. Podjedz do ASO i sprawdz przebieg.

Opcja szukaj doda ci glebi wiedzy o Srebrnej strzale

Opublikowano

Najlepiej jak pojedziesz do ASO i BADZO DOKLADNIE sprawdza ci te auto.

Niestety auta z wloch nie ciesza sie dobra opinia, bo wlosi poprostu o auta dbaja gorzej niz polacy.

Jesli wyjdzie duzo usterek, i mocno skrecony przebieg, to lepiej je wtedy sprzedaj, unikniesz wielu kosztow ktore musial bys przeznaczyc na naprawy.

Opublikowano

Niestety auta z wloch nie ciesza sie dobra opinia, bo wlosi poprostu o auta dbaja gorzej niz polacy.

Jesli wyjdzie duzo usterek, i mocno skrecony przebieg, to lepiej je wtedy sprzedaj, unikniesz wielu kosztow ktore musial bys przeznaczyc na naprawy.

hehe to nowego nabywce pocieszyłeś :lol: :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

Hehe, no w sumie troche moze przesadzilem. Ale lepiej sie nie pakowac w naprawy diesla w BMW....lepiej autko dobrze sprawdzic

Opublikowano

Hehe, no w sumie troche moze przesadzilem. Ale lepiej sie nie pakowac w naprawy diesla w BMW....lepiej autko dobrze sprawdzic

wiem o tym baaardzo dobrze, dlatego pożegnałem moją e39 3.0d, czego ja tam nie naprawiałem ho ho

a niby sprawdzona na kompach cuda wianki, i co z tego ze bezwypadkowa była :)

miałem do neij pecha, tak bywa...

aż łezka w oku się kręci, dobrze ze nie prowadziłem kosztów bo pewnie załamka jakbym to zebrał do kupy :(

Opublikowano

skoczyć do mechanika i niech sprawdzi, czsami to już widać przy gaszeniu że silnikiem troszkę szarpnie ale to nie reguła...

skorzystaj z PW i popytaj jak to chodzi w tym silniku i gdzie najlepiej zrobić i po temacie...

dzieki bardzo za porady, myślę że sporo sie wyjasni po wizycie u mechanika. Przy gaszeniu faktycznie czasem lekko szarpnie...

Opublikowano

skoczyć do mechanika i niech sprawdzi, czsami to już widać przy gaszeniu że silnikiem troszkę szarpnie ale to nie reguła...

skorzystaj z PW i popytaj jak to chodzi w tym silniku i gdzie najlepiej zrobić i po temacie...

dzieki bardzo za porady, myślę że sporo sie wyjasni po wizycie u mechanika. Przy gaszeniu faktycznie czasem lekko szarpnie...

aha jeszcze jedna sprawa

te poduszki u mnie urwane były od wewnętrznej i tego nie widać bez wyjęcia...

więc jak mechanik zejdzie i sobie poświeci i powie ci że są ok, to bym jednak oponował o ich wyjęcie...

http://moto.allegro.pl/item275738988_poduszka_silnika_bmw_3_e46_2_0d_nowa_od_ss.html

tak wyglada u mnie poducha i było pekniete wewn przy łączeniu gumy z metalem, czego nie było widać bez wyjęcia...

ja zaryzykowałem bo zapłaciłem za komplet poduszek 260 zł + robota i mam nówelki, choć i tak w r4 nie można zlikwidować drżenia do absolutnego zera ale już da sie jeździć normlanie...

ludziska czesto wpadają w panike własnie ze to koło dwumasowe czy coś i zaczynają od dupy strony, lepiej wymieniać od najtańszych elementów ;)

mechanicy są leniwi i sobie tam latareczkami i swięcą i tylko słychać z kanału : panie dobra jest: ato nie o to chodzi...

Opublikowano
Jeden powinien isc i swiecic a drugi powinien chwycic gdzies za silnik i ponarywac nim troche, wtedy bedzie widac czy poduszka trzyma czy jest strzelona.
Opublikowano

szukałem szukałem i znalazłem

tak myślałem ze mi się obiło o uszy ze w 3.0d jest do poduch podłączone ciśnienie

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL71&mospid=47545&btnr=22_0034&hg=22&fg=05

tak jak na obrazku

to trzeba zobaczyć czy to dobrze funcjonuje i czy przy dodawaniu jak się te poduchy zachowują bo powinny się pompować,

niech to grzebie ktoś kto potrafi ocenić co i jak....

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=42773&highlight=530d+poduszki+silnika

tutaj masz wątek,

który po wpisaniu 530d poduszki silnika ale z zaznaczonym Szukaj wszystkich słów.

Opublikowano

Luca, jeszcze raz dzięki ;) Juz namierzyłem polecanego magika od BMW, robi tylko auta tej marki we Wrocławiu, ponoć lepszy i sporo tańszy od ASO. Przeglądniemy auto a poduchy w szczególności.

Jeszcze zamontuje jakiegos Bear Locka i ukryte odciecie zapłonu... Bede Miał Wydatki, ale moze nie tak wielkie jak zakładałem ;)

dzieki za wszystko :))

k.

Opublikowano
Luca, jeszcze raz dzięki ;) Juz namierzyłem polecanego magika od BMW, robi tylko auta tej marki we Wrocławiu, ponoć lepszy i sporo tańszy od ASO. Przeglądniemy auto a poduchy w szczególności.

Jeszcze zamontuje jakiegos Bear Locka i ukryte odciecie zapłonu... Bede Miał Wydatki, ale moze nie tak wielkie jak zakładałem ;)

dzieki za wszystko :))

k.

a masz AC?

te zabezpieczenia to dobre rozwiązania, bo ludzie narzekają na alarmy nieoryginalne w e39,

w e34 miałem elektrozawór fajnie ukryty który odcinał paliwo do pompy, na jakiś tam przełącznik czy też magnesik i jakieś tam cudo...