Skocz do zawartości

Jakies srednicy glosniki do e36???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Do pawelasa mowisz mi ze sie nie znam a gosciowi proponujesz" media mark" infinity czy jbl . to jakas paranoja . raczej powiedz mu o rocford . punischer . focal . rainbow . audison. dls i MOREL wrzystko jest ok ale do danego auta dobiera sie sprawdzony zestaw a to wiedza ci ktorzy to zakladaja i mowimy tu o firmach bardzo profesjonalnych . twoje zetkniecie cie z naglasnianiem auta w styl jbl i ty krytykujesz kogos wstydzl bys sie . jeste urazony . Owszem byly jbl bardzo dobre ale 30 lat temu potem wyszly raz jedyny glosniki gorna polka ale jest to rarytas nie produkowany a te za 200 zl ja mowie o nakamohi a ty o pioneerze . ja o morelach i focalach od biedy harmon kardan albo boosal a ty o Jbl . prosze zanim zaczniesz krytykowac to zlap troche wiedzy . dwadziescia lat temu to bawilem sie Jbl a teraz mekintohem . crownem . dragonem na to co bym chcial miec teraz to mnie juz nie bedzie stac . pozdrowiena .Mam na dzieje ze przemyslisz ten post nim sie zapienisz . wejdz chociasz na strone sonia draga .pl . milej lektury dluga droga przed toba .
Opublikowano
Do pawelasa mowisz mi ze sie nie znam a gosciowi proponujesz" media mark" infinity czy jbl . to jakas paranoja . raczej powiedz mu o rocford . punischer . focal . rainbow . audison. dls i MOREL wrzystko jest ok ale do danego auta dobiera sie sprawdzony zestaw a to wiedza ci ktorzy to zakladaja i mowimy tu o firmach bardzo profesjonalnych . twoje zetkniecie cie z naglasnianiem auta w styl jbl i ty krytykujesz kogos wstydzl bys sie . jeste urazony . Owszem byly jbl bardzo dobre ale 30 lat temu potem wyszly raz jedyny glosniki gorna polka ale jest to rarytas nie produkowany a te za 200 zl ja mowie o nakamohi a ty o pioneerze . ja o morelach i focalach od biedy harmon kardan albo boosal a ty o Jbl . prosze zanim zaczniesz krytykowac to zlap troche wiedzy . dwadziescia lat temu to bawilem sie Jbl a teraz mekintohem . crownem . dragonem na to co bym chcial miec teraz to mnie juz nie bedzie stac . pozdrowiena .Mam na dzieje ze przemyslisz ten post nim sie zapienisz . wejdz chociasz na strone sonia draga .pl . milej lektury dluga droga przed toba .

Jesli Cie urazilem to przepraszam.

Jednak sam sobie przeczysz w wypowiedziasz. Najpierw mowisz o systemach zabudowy, pozniej o glosnikach, ktorych cena powalilaby nie jednego posiadacza wypasionego M3, co do sprzetu to wiem jaki i ile mniej wiecej kosztuje. Ale na razie nie planuje tak samo jak uzytkownik ktory sie pytal w temacie podnosic ceny auta do potegi ntej instalujac w nim sprzet za duuuuuzo $$$$.

Opublikowano
hmmm, hmmm, hmmm.. czyli jaka srednice maja seryjne i jakie by mi weszly na przod i tyl??

Podstawowa seria ma 13 z przodu i 10 z tyłu. Zestaw Harman Kardon ma różnie - nawet z subwooferem były: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BK71&mospid=47421&btnr=65_0454&hg=65&fg=20 - większość ma serię. Tweetery w drzwiach to już mniejszy problem.

dales linka do wersji cabrio ktora ma suba ;)

koledzy. Z 13cm z przodu nie wyciagniecie nic dobrego. POza tym jest tam kijowe miejsce i zle wyprofilowany otwor montazowy. Szkoda tam pchac kasy bo i tak efektu wielkiego nie bedzie. Jesli juz to w drzwi trzeba ingerowac montujac panele i 16cm glosniki. Do tego tweeter odpowiednio ustawiony!! Jesli sprzet ma grac pod samym radiem to juz kompletnie nie oplaca sie wydawac kasy na sprzet. Nie sugerowac sie prosze wysoka moca bo radyjko takowej niwygeneruje. Na tyl lepiej nic nie dawac bo tylko miesza nam scene. Bedac w teatrze czy w operze spiewaja nam z tylu?? Na koncertach mamy naglosnienie z tylu?? Na tyl to nadaje sie tylko subwoofer ;)

W podstwowej wersji byly montowane w nogach glosniki 13cm natomiast z tylu 10cm. I glosniczek wysokotowny w dzwiach. W wersji rozszerzonej byl dodatkowy glosnik ok 10cm w drzwiach(sredniotonowy) i dodatkowo tweeter z tylu obok tego 10cm. Polaczone to do wzmacniacza ktory ukryty jest po lewej stronie bagaznika pod tapicerka. Byly tez wersje z bodajze wiekszymi glosnikami z tylu ktore byly przykryte obudowa z tweeterem ale dokladnie nie zanm rozmiaru tego wooferka. Wiec mozliwe ze ma 16cm.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
hmmm, hmmm, hmmm.. czyli jaka srednice maja seryjne i jakie by mi weszly na przod i tyl??

Podstawowa seria ma 13 z przodu i 10 z tyłu. Zestaw Harman Kardon ma różnie - nawet z subwooferem były: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BK71&mospid=47421&btnr=65_0454&hg=65&fg=20 - większość ma serię. Tweetery w drzwiach to już mniejszy problem.

dales linka do wersji cabrio ktora ma suba ;)

No, ale to dalej E36 :lol:

Głośniki w drzwiach niekoniecznie muszą kiepsko wyglądać, a jak się robi samemu, to i koszt wychodzi niski (ok 100-200zł za całość) - jednak roboty z tym jest tyle, że nie chciałbym tego za szybko powtarzać.

Opublikowano

Witam

Też próbowałem poprawić nagłośnienie w mojej Beem. Pokuciłem się na dystanse do tylnich głośników, założyłem tam głośniki Pioneer TSA 6911 i szczerze mówiąc to się strasznie zawiodłem ponieważ głośniki nie miały żadnego oddania basu i nie grały dużo lepiej jak oryginalne 10cm Nokii. Też szukam w miare dobrego rozwiązania żeby poprawić nagłośnienie w autku ale jest cięzko.Niewiem jeszcze jakby wyszło wstawienie głośników w tylną półkę bo z tego co patrzyłem trzeba by ciąć blache pod półką a tego nie chce robić.Narazie wrzuciłem tylko 2 kanałowy wzmacniacz i soobwofer 300W PYLE do bagażnika.

ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano
no dobra jeszcze raz wrzyscy ktorzy montuja naglosnienie w e36 w wawie zakladaja : focala F1 13 cm plus piec a tyl elipsy na dystansach tez focala plus piec . albo wrzystko polaczone pod jeden durzy ale piece dobej marki audiofilskie nic z media mark . i dobra jednostka sterujaca z wyjsciem na dwa piece ale tez nic niskiego bardzo firowe , to wrzystko pasuje w miejsca firmowe , maly naklad pracy a niezly efekt . A jak ktos dysponuje pega kasy to wybor jest ogromny . zalorzenie sprzetu w tych paru firmach nie jest jakos strasznie drogie ale czas oczekiwania na wolne miejsce to tragedia . podstawe mozna zrobic za jakies 5000 zl nizej sie nieda aby jako tako zagralo .
Opublikowano (edytowane)
Tak sie sklada ze ostatnio mialem okazje zamontowac wzmacniacz. Ogolnie powiem tak. Za glosniki Blaupunkt 663 (16 cm) dalem 150 zl, plus wzmacniacz 2kanalowy Blaupunkta GTA2 i subwoofer Blaupunkta jakis tam plus cale okablowanie... Ogolnie na wszystko przeznaczylem 800 zl... Do tego montaz za 200 zl... I nazekac nie moge... Zaznacze tylko ze kupilem ten zestawik bo denerwowal mnie brak niskich tonow w samochodzie (BMW wypada blado jesli chodzi o seryjne CA) wiec nie robie wsi na maxa i nie katuje radia ile mozna tylko mam ustawiona przyjemna czestotliwosc na subwoofer. Oczywiscie glosniki byly koniecznoscia poniewaz po zamontowaniu wzmacniacza Nokia byla totalnie zagluszana... Potrzebne byly glosniki ktore zagralyby tony wysokie i srednie... Teraz wszystko gra cacy. Jestem bardzo zadowolony z efektu jaki uzyskalem za 1000 zl. Edytowane przez kojotek
Opublikowano

Panowie autorowi postu chyba nie chodzi o jakies audiofilskie rozwiazania. Ja mam z tyłu 16:9 KENWOOD 280w z przodu 13 sony 150w i w dzwiach oryginalne nokii. Jednostka sterująca ALPINE i powiem ze gra to naprawde nieźle. Mam jeszcze w zapasie nowe 16:9 ALPINE czekaja na montaż:)

Pozdrawiam...

Opublikowano

Witam. Tez dlugo rozmayslalem nad zmiana naglosnienia w moim aucie. Wiem, ze nie mozna oczekiwac nic nadzwyczajengo od glosniokow o rozmiarach 130mm i 100mm, ale moze.....

Czy ktos sie orientuje, jezeli w zamian tych fabrycznych "NOKIA" wsadzilbym cos innego w to miejsce, mam tu na mysli glosniki firmy HERTZ czy bedzie jakas roznica w dzwieku??

Nie mam zamiaru robic z auta zadnego studia odsluchowego. Chodzi tylko o poprawienie dzwieku fabrycznego.

Opublikowano
nie z hertza nic nie wycisniesz bedzie tak samo . bo to ta sama polka glosnikowa . tylko wydasz kase . jeszcze raz FOCAL F1 i Piec na przod 2 razy 50W w RMS !!! to zagra . najtansza opcja czegos dobrego . Reszta w stylu hertz jbl pionner alpina infiniti (caly MEDIA MARK ) to BADZIEW DO POTEGI !!!! LUDZIE 200 zl za glosniki ? i chcecie zeby cos zagralo ? FRYZJER MOJEJ ZONY BIERZE 200 zl .(atak na marginesie zdziwil bys sie ile wyciska sie z 13 i gwizdkow ja tez kiedys tak myslalem blad . ) A jak trafilem do profesjonalistow to mi szczeka opadla. lepiej wydac kase i byc zadowolony a nie wydac mniej i sobie wmawiac ze jest lepiej . za badziew zaplacisz 250 zl a za najslabszego focala z 500 zl a rorznica kolosalna .
Opublikowano
no to zostan przy swoich focalach... ja tam jestem zadowolony z efektu jaki uzyskalem. ale pewnie u ciebie w samochodzie ladniej gra... bo juz sama swiadomosc wydania 5000 zl za 4 glosniki i wzmacniacz podnosi odczucia odsluchowe. tylko sie tak nie chwal bo jeszcze kiedys ci zamiast radia glosniki razem ze wzmacniaczem zapierdziela... :nienie:
Opublikowano
idz do pracy bo nie jest to kwota powalajaca dla normalnie pracujacego po 12 godzin . a dla przekrentasa to pewno tak . zmien chlopczyku realia i przestan biadolic nad swoim lenistwem .Przykry jestes
Opublikowano (edytowane)
hahaha... czlowieku skad ty sie urwales? mnie za to dziwia ludzie ktory wlasnie jak ty sa w stanie powiedziec kto co ma i czym sie zajmuje. poza tym nie wiem czy wiesz ale niektorzy nie zarabiaja nawet 2000 brutto miesiecznie. to tak dla przypomnienia... bo moze nigdy nie miales tego problemu. ciekawe czy wiecej ludzi na forum mysli tak jak ty czy tak jak ja... ze co to jest 5 czy 10 tys na 4 glosniki... po prostu zajebistym pomyslem byloby wstawic do samochodu wartego 15 tys audio za 10... hahaha... dziwi mnie tylko to ze jesli dla ciebie zadnym problemem nie jest 5 tysiakow to czemu jezdzisz 325... a moze zaraz napiszesz ze masz 4 samochody a tylko jedne to BMW... Edytowane przez kojotek
Opublikowano
nie nienapisze bo mam tylko jeden . ale utrzymane w stanie na jaki zasluguje jest bardzo kosztowne , nie sztuka kupic sztuka utrzymac . nie wkladajac lipnych podrob .( potem jerzdza takie trupiengi ). I nie wprowadzj ludzi w blad bo kwota ktora podalem to za caly zestaw (dwie pary glosnikow dwa piece audiofilskie Cd nakamichi , wyciszenie kable . elektryczne i przesylowe bezpieczniki i montarz . ) I jeszce jedno wrzyscy sie zastanawiaja dlaczego jerzdze takim starym nawet w servisie . Bo mam ochote i nie musze sie afiszowac na ulicy jak kretyn . Bo niestety zawistnych ludzi jest mase a ty chyba do nich nalerzysz Cytuje : NIE chwal sie bo ci ktos... takie teksty wala bardzo prosci albo zakompleksieni i zawistni ludzie .kto dzis kradnie popatrz na okolo siebie i w telewizor (poprzednia kadencja ) prosci i glupi . A reszta bardzo cierzko pracuje i jak tego nigdy nie zrozumiesz to bedziesz mial pretensje w zyciu do wrzystkich ale nie do siebie .Mala dygresja PRUSZKOW ciekawe miejsce do mieszkania i moze przez to mentalnosc spaczona >
Opublikowano
kolego witas. Montowac 13cm glosniki w nogi to wyrzucenie kasy w bloto. Tam trzeba dystans zamontowac zeby to zagralo przyzwoicie. Smiem twierdzic ze nie slyszales wielu zestawow z ktorych wymieniles jako badziew. Do tego hertz z niskiej polki. Hertz to pojecie marki a nie modelu. A sa rozne. Do tego montowanie glosnikow w tylnej polce w zakladzie CAR AUDIO??????? To jakies nieporozumienie. W profesjonalnym zakladzie nikt nie zepsuje sceny ladujac glosniki z tylu. Slyszales tylko Focala F1 i wszystkim to polecasz. A jesli ci polece sluchac JAZZ to tez kupisz takie plyty?? Kazdy glosniki jest inaczej zrobiony. Jedne sa pod taki rodzaj muzyki drugie pod taki. Jakosc glosnika NOKIA 15 letniego jest mierna. Zastepujac go chociazby glosnikiem za 200-300zl mozna odswiezyc dzwiek w samochodzie ale nieznacznie go poprawiajac. Zeby uslyszec dzwiek trzeba zaingerowac w dzwi. Dzwiek nie tlumi sie gdzies pod nogami czy pod tapicerka tylko blizej otwartej przestrzeni. Ceny e36 nie sa zbyt wysokie(10-15tys) i moim zdaniem mija sie z celem dla niewymagajacego urzytkownika z szczesliwa rodzina wykladac pieniadze rzedu 5 tys na car audio. Liczac srednia polke wzmak kosztuje ok 2000zl i dobry zestaw glosnikowy ok 1500zl. To nie na nasze auta. Lepiej kupic kino domowe, bo w samochodzie takiej ciszy i dokladnosci nie bedzie.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
nie nienapisze bo mam tylko jeden . ale utrzymane w stanie na jaki zasluguje jest bardzo kosztowne , nie sztuka kupic sztuka utrzymac . nie wkladajac lipnych podrob .( potem jerzdza takie trupiengi ). I nie wprowadzj ludzi w blad bo kwota ktora podalem to za caly zestaw (dwie pary glosnikow dwa piece audiofilskie Cd nakamichi , wyciszenie kable . elektryczne i przesylowe bezpieczniki i montarz . ) I jeszce jedno wrzyscy sie zastanawiaja dlaczego jerzdze takim starym nawet w servisie . Bo mam ochote i nie musze sie afiszowac na ulicy jak kretyn . Bo niestety zawistnych ludzi jest mase a ty chyba do nich nalerzysz Cytuje : NIE chwal sie bo ci ktos... takie teksty wala bardzo prosci albo zakompleksieni i zawistni ludzie .kto dzis kradnie popatrz na okolo siebie i w telewizor (poprzednia kadencja ) prosci i glupi . A reszta bardzo cierzko pracuje i jak tego nigdy nie zrozumiesz to bedziesz mial pretensje w zyciu do wrzystkich ale nie do siebie .Mala dygresja PRUSZKOW ciekawe miejsce do mieszkania i moze przez to mentalnosc spaczona >

pominales jeszcze jeden powod dla ktorego moglbym napisac ze ci kiedys ktos zamiast radia glosniki pozyczy bez pytania. bo od poczatku watku piszesz o tym ze to nie problem wydac 5 czy 10 tys na CA. w tym wypadku nie swiadczy o mnie ta wypowiedz tylko o Tobie. poza tym czytajac dalsze Twoje wypowiedzi skierowane do mojej osoby kazdy moze wywnioskowac jakim Ty jestes czlowiekiem. nie potrafisz krytyki przyjac z usmiechem. ale zapewne nie jeden Ci juz powiedzial ze troche za bardzo sie afiszujesz... kto wie... moze faktycznie pracujac 12h/24h zarabiasz 5...10...15 tysiakow miesiecznie... i bardzo dobrze... tylko nie kazdy tyle zarabia. a Twoja zarozumialosc bardzo kole w oczy... i nie osadzaj mnie po tym jak odbierasz wypowiedz. bo ja akurat nigdy niczego nikomu nie ukradlem. a Ty za wszelka cene chcesz mi taka metke dorobic. podsumowywujac... troche dystansu do zycia kolego

Opublikowano

juz udolo mi sie zamotowac glosniczki ale narazie tylko z tylu....

wsadzilem tam elisy 6x9 cala.....yhhh.. poszezylem orginalne otwory w polce pod elipse i w ycielem dziory gumowka w czesci blaszanej na podszybiu stylu zeby mi magnes wraz z koszem wszel...zosta mi tylko orginalna szesc dziory ktora jest pod skosem ale czym ja zalepie..:/ moze troche wiesniacki sposb wybralem ale dziala... :lol: