Skocz do zawartości

problem ze spryskiwaczami szyby przedniej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiatm. mam jakis dziwny problem, bardzo słabym strumieniem spryskuje mi sie szyba przednia.a nie kiedyw ogóle nie spryskuje, jedynie wypływa z dysz woda na maske :shock: nie wiem niestey dlaczego tak sie dzieje? czy w spryskiwaczach osadza sie kamień w jakies sposób? czy nalezy przeczyscic przewody? miał ktos z was podobny przypadek?

pozdro! bede wdzieczny za jakies rady.

!!! biało-niebieska szachownica !!!
Opublikowano
Nie wiem jak jest e 36 ale u mnie przed dyszą jest taka mała jakby pompka plastikowa. Ma za zadanie zwiększyć ciśnienie i zapobiegać cofaniu się płynu. Jak się zabrudzi lub zużyje to leci jak krew z nosa lub pryska pod maskę przez swój opowietrznik. Ja musiałem jednego wywalić bo naprawa się nie powiodła. W zasadzei jak go nie ma to się nic nie dzieję. Może to to. Chyba, że na mrozie ale to inna bajka, bo nawet płyn potrafi przymarznąć :)
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

Atonre ma racie, tylko ze ja bym polecil raczej wymiane na nowe zamiast pozostawienie samych dysz. Sam kiedys cos takiego robilem i koszt "pompek" jest naprawde niewielki (teraz nie powiem ile kosztuja bo nie pamietam), a roznica naprawde spora.

Jednak przed wymiana sprawdz czy nie masz apchanych dysz, bo bardzo mozliwe ze wlasnie to jest przyczyna Twojej awarii.

Mariusz
  • Członkowie klubu
Opublikowano
bardzo słabym strumieniem spryskuje mi sie szyba przednia.a nie kiedyw ogóle nie spryskuje, jedynie wypływa z dysz woda na maske :shock: nie wiem niestey dlaczego tak sie dzieje? czy w spryskiwaczach osadza sie kamień w jakies sposób?

W niektórych E36 (i nowszych modelach) były montowane podgrzewane spryskiwacze. Całkiem fajna sprawa ale osadza się tam kamień, który zapycha dysze.

Możesz spróbować przepchać je szpilką. Ale to pomoże najwyżej na kilka miesięcy. U mnie tak było. Teraz na 4 dziurki leci tylko z 1 nieźle, a z 1 mocno tak sobie. Z pozostałych dwóch nie leci już w ogóle i przepychanie nic nie daje.

Niestety jest straszna różnica w cenie między spryskiwaczami podgrzewanymi i zwykłymi. Zwykłe są po 10 zł za szt., a podgrzewane po 110 zł za sztukę... :?

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

macie racje - nie ma sie naprawic. :cry:

juz zamówiłem nowe w salonie niestety :x 11 zł za sztuke.

a podgrzewane po 116 zł sa.

dzieki za szybkie i celne rady!

pozdro!

!!! biało-niebieska szachownica !!!
Opublikowano

Spryskiwacze można przepchać-wyczyścić sprężonym powietrzem, wypychając zanieczyszczenia z dyszy w stronę wężyka :wink:

Oczywiście najlepiej je najpierw zdemontować ...należy to robić bardzo ostrożnie coby sobie lakieru nie uszkodzić... :)

Opublikowano
niedawno przerabiałem ten temat u siebie i jak dowiedziałem sie że dysze kosztuja 117zł szt a takie mam to wziąłem szpilke i w 10 min przetkałem spryskiwacze :lol: .

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

• 5 lat później...
Opublikowano
Tak to beda zapchane spryskiwacze takim dziwnym kamieniem. Spruboj je przepchac w strone wezykow powinno pomoc. mialem taka sama sytuacje. pozdrawiam. :D
Opublikowano
wystarczy ładnie przepchnąć szpilką i bedzie gitara :mrgreen: ja tak zrobiłem z pól roku temu i do dzisiaj wszystko jest wporządku
Opublikowano
Widzę że znów ktoś odgrzał kotleta więc i ja podzielę się swoin sposobem co prawda u siebie nie miałem jeszcze takiego problemu ale kolega miał rok temu , więc wymontowaliśmy spryskiwacze i wrzuciłem je do octu na noc . Po tym zabiegu jak narazie jeszcze się nie zatkały :cool2: