Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem ze dwa tematy nizej jest o oponach ale tam jest o calorocznych wiec pozwole sobie zalozyc nowy temat.

Wiec... Mysle juz o oponach na zimke, mam juz przygotowane pod nie felgi 16" jak w temacie, opon szukam przede wszystkim DOBRYCH a nie tanich! z racji tego ze mieszkam w Malopolsce a bmw bede jezdzil cala zime przydalo by sie cos na snieg a nie na autostrady ktorych nie mamy :mrgreen: (kiedys mialm w innym rwd zimowki fuldy takie wlasnie pod autostrade i byla tragedia :| ). Teraz szukam czegos co pozwoli mi wyjechac pod dom czy nie zakopac sie pod wyciagiem narciarskim :mrgreen:

Pare osob poleca mi dunlopy m3

http://moto.allegro.pl/item252560990_dunlop_sp_winter_m3_205_55_16_nowe.html

co wy na to? macie jakies inne sprawdzone propozycje?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W zimówkach najważniejsza jest elastyczność mieszanki, te z linka mają już 4 lata, obawiam się że zanim je zajeździsz dawno bedą kwalifikowały się do wymiany bo i tak będą źlizgać.
Opublikowano
opon szukam przede wszystkim DOBRYCH a nie tanich!

No to zapomnij o Allegro, absolutnie zapomnij o oponach wyprodukowanych przez rokiem 2007, jedź na przykład do TEJ hurtowni i wybierz coś dla siebie, a dla pomocy polecam opinie użytkowników na http://www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp

Ja w ten sposób zdecydowałem się na GoodYeary Ultra Grip 7+, poprzez ceneo.pl znalazłem najtańszą ofertę i z niecierpliwością czekam na śnieg :)

Opublikowano

Ja w ten sposób zdecydowałem się na GoodYeary Ultra Grip 7+, poprzez ceneo.pl znalazłem najtańszą ofertę i z niecierpliwością czekam na śnieg :)

Bede robil na nich 2 zimę, tez wybralem ze wzgledu na cene. Nie są najgorsze, ale to nie to co Continentale :]

Xdrive

Koder

Opublikowano
A ja właśnie kupiłem takie Dunlopy Winter Sport M3 z 2004roku 205/65/r15. Mam nadzieje że będą dobre.
http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg
Opublikowano
widze ze trafilem na czas gdzie wiekszosc dopiero bedzie testowala swoje oponki :mrgreen: ja dalej mysle ktore wybrac :duh:
Opublikowano

Witam

osobiście zeszły sezon zimowy przejeździłem na GoodYeary Ultra Grip, oraz Continental WinterContact TS810. Popredni 2005\2006 na Pirelli SnowControl, i z tej trójki to TS810 Najlepsza opcja.

Najbardziej zawiedziony jestem z Ultra Gripow, za dużo marketingu, za mało jakości, ale to tylko moja opinia.

Ostatnio oglądałem testy nowości na sezon ADAC test wygrała opona Michelin Primacy Alpin PA 3.

Zeszłoroczne Alpiny to porażka była, widać zawsze można coś poprawić

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
A ja właśnie kupiłem takie Dunlopy Winter Sport M3 z 2004roku 205/65/r15. Mam nadzieje że będą dobre.

Uch - do E36 powinny być 205/60/r15 albo 185/65/r15 - te co podałeś będą ci trochę prędkość przekłamywać - jeżeli nie będą obcierać przy okazji.

Ja w zimie niewiele jeżdżę samochodem, także kupiłem bardziej budżetowe Nokiany WR - 185/65/r15 - niecałe 2 stówki za oponę.

Opublikowano
opony. letnie Brigdestony gorna polka . Najeprze jakie mialem . Wiec postanowilem sprawdzic zimowe Brigestony zobaczymy . Mialem pireli byly ok , Brigestony sa troche inne sa wykonane wyjatkowo profesjonalnie duzy rant i niezla mieszanka . Ale jak bedzie sie sprawowac na sniegu Przy 7 na plusie na 3biegu po dodaniu gazu trace przyczepnosc ale mam220 KM i 300nNm wiec nie dziwie sie ale jak temp spadla ok 0 C to problem minol przykleily sie do asfalu. ale na sniegu ??.
Opublikowano

Ja wyczytalem chyba wszytskie opinie i to w internecie i w gazetach motoryzacyjnych. Po wyeliminowaniu kilku modeli opon zostalo mi do wyboru Ultra Grip 7+ oraz Continental TS810. Jakos ostatnio w motorze lub auto swiecie byl test m.in. tych opon. Po przeczytaniu postawilem na TS810. Juz mialem kupic kiedy wlasnie na tym forum przeczytalem ze ktos chwali Yokohamy. Wszytskie te 3 opony UG7+, TS810 i W.Drive oscylowaly w okolicach 260zl/szt (195/65 R15).

Znalazlem jednak www.krysmer.pl i tam Yokohamy te same co wszedzie kosztowaly 189zl/szt. Chyba z tydzien gnebilem goscia przez gg czy to aby nie odpad, II gatunek itd... Pojechalem do lokalnego gumiarza wypytac o te opony. Nie bylo zlego zdania tylko cena 260 szt. Kiedy mu powiedzialem ze moge je miec za 189 powiedzial ze to niemozliwe :-) oraz... ze chetnie odemnie kupi... Jako ze kupowalem dla siebie i nie mialem ochoty bawic sie w jakies posrednictwa itp. poszedlem z nim na uklad ze jak kupie to je przywioze i pokaze, jak beda OK to mu podam gdzie kupilem ale w zamian gratisy u niego przy wymianie tak jakbym u niego kupil 4 sztuki :-) A co hehhee

A wiec gumiarz obejrzal opony powiedzial ze sa OK w sensie wykonania i jakosci. Data produkcji opon ktore kupilem to 17 tydzien 2007. Zalozylem te oponki i poki co sa OK.

Z drugiej strony pierwsza zime jezdze na tylnim napedzie wiec nie mam porownania co do innych opon...

Generalnie caly czas mam wlaczona kontrole trakcji i dzisiaj (akurat nawalilo sniegu) w zakretach musialem z prowakacja wcisnac gaz zeby mnie choc troche postawilo (150ps) a to i tak nie zawsze. Hamowanie na sniegu w normie, nic nie sciaga, rownomiernie wtraca predkosc. Przyspieszanie z wlaczona kontrola trakcji sprawne i plynne (wszytsko snieg).

Takze poki co jestem zadowolony z Yohohama W.Drive i moge polecic. A moze ktos z Was by sie skusil i z wlasnego doswiadczenia porownal z innymi oponami bo tak jak pisalem ja pierwszy sezon na tylnim napedzie...

Pozdrawiam... i sorki za esej :D