Skocz do zawartości

Jakiego oleju mam dolac???? HELP!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co mam dolac do silnika tzn. jakiego oleju w sytuacji gdy nie bardzo wiem jaki był wlany. Przydałoby sie nieco dolac bo na bagnecie jest blisko dolnej kreski. Niby jakas nalepka jest i z tego co odcyfrowałem to jest jakiś Mex czy Maxoil 20W60 - co to za gestość?

W sytuacji gdy nie jestem pewien czy to syntetyk czy półsyntetyk to co mam dolac i jakiej gestosci zeby nie zaszkodzic silnikowi.

Pozdr

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano

no własnie sie zastanawiam czy nie wymienic całego i miec juz pełna kontrole nad tym co mam aucie.

Tylko jaki? Syntetyk czy półsyntetyk. Autko z 96 roku z silnikiem 2,5l

i jakiej lepkosci najlepiej. Czy 0W40 bedzie przesadą????

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
ja bym zalal polsyntetyk bo autko ma juz pewnie troche przebiegu
Teoria jest wtedy, gdy wiemy wszystko, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa , ale nic nie wiemy
Opublikowano
zalej polsyntetyk,bedzie bezpieczniej,10w40 czy 15w40 w stacji powinni ci doradzic jeszzce
Teoria jest wtedy, gdy wiemy wszystko, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa , ale nic nie wiemy
Opublikowano

Jezeli nie wymieniales oleju od momentu kupna i nie wiesz, kiedy ostatnio byl wymieniany, to powinienes go wymienic NATYCHMIAST.

W zaleznosci od przebiegu, mozesz wlac polsyntetyk lub syntetyk.

Ja bym wlal polsyntetyk 10W40, np Valvoline Maxlife.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Ja również proponuję natychmiastową zmianą na 10w40 (w przypadku sporego przebiegu), marka do wyboru :mrgreen: Szkoda zajeździć silnik na byle smarowidle :twisted2:
Opublikowano
Ja dołącze tu swoje pytanie, przeszukałem forum i jest wiele odpowiedzi na nie, ale jak ocenicie, jaki olej lać teraz...mam e36, 316, m43,94 rok, jak kupowałem to mial 120 tys przebiegu i lany w servisie syntetyk 5W40, zmieniam olej bardzo regularnie, cały czas leje Mobil 1 5W50, teraz przy przebiegu 192 tys jade zaraz na ponowną wymianę, lać dalej 5W50 czy przejść już na 10W40 ? Silnik jest suchutki, pracuje bardzo dobrze, między wymianami znika ok. 3-5 mm. oleju gdy sprawdzam na bagnecie, nigdy nie musze dolewać, jeżdzę w 90% poza miastem.
www.rafalnartowski.pl
Opublikowano

zalej przynajmniej polówkę,bo to jest minimum jakie może byc zalane do tego silnika.ja bym wlal pelen syntetyk np taki jak piszesz 5W40 (jezeli tylko 146tkm) tylko jak nie ma pewności co bylo zalane zrób plukankę czyli dolej taki specjalny plyn do starego oleju.Są np z Valvoline.

pzdr.

Opublikowano
major316 napisał

Ja dołącze tu swoje pytanie, przeszukałem forum i jest wiele odpowiedzi na nie, ale jak ocenicie, jaki olej lać teraz...mam e36, 316, m43,94 rok, jak kupowałem to mial 120 tys przebiegu i lany w servisie syntetyk 5W40, zmieniam olej bardzo regularnie, cały czas leje Mobil 1 5W50, teraz przy przebiegu 192 tys jade zaraz na ponowną wymianę, lać dalej 5W50 czy przejść już na 10W40 ? Silnik jest suchutki, pracuje bardzo dobrze, między wymianami znika ok. 3-5 mm. oleju gdy sprawdzam na bagnecie, nigdy nie musze dolewać, jeżdzę w 90% poza miastem.

Jeśli nie dzieję Ci się nic złego na tym oleju teraz to dawaj pełny syntetyk - możesz ewentualnie później przez jakiś czas dokładniej obserwować silnik. Tez lałbym full syntetic :mrgreen: