Skocz do zawartości

Polerowanie porysowanej szyby - czy to ma sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni koledzy

Długoletnia eksploatacja mojego autka pozostawiła na przedniej szybie widoczny ślad w postaci drobnych zarysowań. Szczególnie w miejscach styku z wycieraczkami. Nie wiem czy to z powodu jakiejś wady fabrycznej wycieraczek ale wymieniam zużyte regularnie i stosuje tylko te markowe produkty.. ale to nie istotne. O ile w dzień da sie z tym żyć to w nocy jest to już troche bardziej uciążliwe. Słyszałem, że są jakieś specyfiki do polerowania, ale zdania co do sensowności ich używania są podzielone stąd moje pytanie - może ktoś ma jakieś doświadczenie z tym problemem i potrafiłby mi coś doradzić? A może jednak trzeba już zainwestować w nową szybke.... z gory dzieki za odp Pozdrawiam

Opublikowano

Czy ktoś testował ten preparat na dużych powierzchniach i może się wypowiedzieć ?? - na małych również ;)

Zdjęcia z aukcji mogły być równie dobrze na pleksi robione :P

Jeśli chodzi o ten filc to podejrzewam, że do pojedynczych rys by sie nadawał... ale na powierzchni całej przedniej szyby to raczej wzorków można sobie narobić.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Dajcie spokoj z polerowaniem szyby przedniej.Tylko sie pogorszy widocznosc w nocy przy oslepiajacych swiatlach.Kup nowa.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Pare lat temu mialem porysowana przednia szybe w uno :roll2: Ktos kiedys szalal z kantowka i mialem pozniej opilki wtopione a do tego jeszcze szyba byka lekko porysowana. W dzien dalo sie jakos jezdzic ale w nocy to byla masakra. Kupiłem wtedy paste do polerowania szyb. Nazwy nie pamietam juz ale pasta byla w tubce. Polerke zrobilem raz i troche sie poprawilo. Zauwazylem, ze woda zaczela ladnie splywac po szybie a nie zbierala sie jak kiedys. Jednym slowem byla poprawa, moze nie jakas rewwlacja ale zawsze. Obecnie mysle w beti troche tym przetrzec, czy to zrobie to sie okarze :mrgreen:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie poleruje się przednich szyb bo powstaną tak czy siak widoczne w nocy i świetle aut przebłyski i koliste smugi.
Opublikowano

Ja kupiłem to: http://www.allegro.pl/item243169696_zestaw_polerski_do_szyb_szkla.html - jeszcze nie używałem - ale niestety muszę spolerować, bo mi wycieraczka niedawno porysowała szybę. W sumie rysy są w takich miejscach, że w widoczności to nie przeszkadza - jedynie brzydko wygląda.

Co do tego, czy się szyb nie poleruje - wolę wydać 40zł i się pobawić - jak będzie źle, to mogę zawsze szybę zmienić - a może jednak będzie ok.

Opublikowano
nowa szyba do e36 kosztuje ok 230-240 zł + 100 zł wymiana Pilkingtona ale przecież szyba to szyba. Wiem bo wymieniałem(u mnie z powodu pęknięcia). Wystarczy pojeździć i popytać wśród tych którzy tymi szybami handlują i je montują -ale taka przyjemność kosztuje - nie wiem czy jest sens bawić się ze środkami do polerowania szkła ponieważ nigdy już nie uzyska się tej przejrzystości co przy nowej-rysy na szkle raz zrobione już tam pozostaną-wiem bo przy szkle pracuję.
masqo
Opublikowano
nowa szyba do e36 kosztuje ok 230-240 zł + 100 zł wymiana Pilkingtona ale przecież szyba to szyba.

Oryginalna? Albo chociaż przyzwoity zamiennik nie różniący się wyglądem od oryginału?

Opublikowano

Lekko odskoczę od tematu :roll2: Zauważyłem u siebie, że tu gdzie pracują wycieraczki szybę mam gładszą niż poza ich zasięgiem - sprawdziłem to organoleptycznie, tzn. przejechałem tu i tu palcem :dance: Jest odczuwalna różnica, mała ale jest. Na szczęście, tu gdzie "śmigają" wycieraczki jest dobrze i woda ładnie spływa. Bądź, co bądź, wycieraczki w końcu to polerują :mrgreen:

Panowie u Was też tak jest? Moja beta jest 1991 r. Pytam się głównie z ciekawości :D

Opublikowano
nowa szyba do e36 kosztuje ok 230-240 zł + 100 zł wymiana Pilkingtona ale przecież szyba to szyba.

Oryginalna? Albo chociaż przyzwoity zamiennik nie różniący się wyglądem od oryginału?

Kolego ;) hehe

Jak kupilem auto mialem peknieta szybe - wymienilem na nowy zamiennik kupiony na giełdzie w Słomczynie za 180zł (z zielonym paskiem, innych nie mają). Wklejenie kosztowało mnie 120zł. Nówka szyba nie różniąca się niczym oprócz braku znaczka BMW.

Po tej przygodzie o której wiesz musiałem kolejny raz wkleić szybe, jako ze kupowałem błotnik to na szrocie wzialem od razu szybe oryginalna z anglika, uzywana za 150zl. Teraz ŻAŁUJĘ, że nie kupiłem zamiennika, ale nowego. Po przywiezieniu do domu i umyciu okazało się, ze jest mnostwo minimalnych, ledwie widocznych kropek, pewnie po kamieniach. W niczym to nie przeszkadza, ale psuje mi nastrój ;)

Lekko odskoczę od tematu :roll2: Zauważyłem u siebie, że tu gdzie pracują wycieraczki szybę mam gładszą niż poza ich zasięgiem - sprawdziłem to organoleptycznie, tzn. przejechałem tu i tu palcem :dance: Jest odczuwalna różnica, mała ale jest. Na szczęście, tu gdzie "śmigają" wycieraczki jest dobrze i woda ładnie spływa. Bądź, co bądź, wycieraczki w końcu to polerują :mrgreen:

Panowie u Was też tak jest? Moja beta jest 1991 r. Pytam się głównie z ciekawości :D

Wycieraczki niczego nie polerują, mogą nawet rysować, wiec to błedne wrazenie.

Choby taki przyklad - masz czysta szybe, ale lekko zakurzona. Srak Ci naptaka ;] musisz zmyć bo Cie mdli. Uzywasz plynu, ale zanim wycieraczka rozprowadzi go po calej swej dlugosci troche jedzie na sucho. Wtedy rysuje sie naprawde mocno. A bledne wrazenie jest dlatego, ze wycieraczka zawsze chodzi w jednym kierunku, wiec te rysy tez sa "kierunkowe".

BTW, Varrol, kiedy dasz aktualne zdjecia? ;]

Opublikowano
Kolego ;) hehe

Jak kupilem auto mialem peknieta szybe - wymienilem na nowy zamiennik kupiony na giełdzie w Słomczynie za 180zł (z zielonym paskiem, innych nie mają). Wklejenie kosztowało mnie 120zł. Nówka szyba nie różniąca się niczym oprócz braku znaczka BMW.

OK, przekonałeś mnie - na wiosnę wstawiam nową szybę - teraz na zimę mi się nie opłaca - także starą spoleruję.

BTW, Varrol, kiedy dasz aktualne zdjecia? ;]

W sobotę wracam do Warszawy i wypróbuję nowy wosk - będzie ładna pogoda, to porobię zdjęcia i wrzucę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jest specjalna polerka do szyb na wiertarke do tego rozrobic tlenek ceru z woda jako "paste polerska" troche wody i sie jedzie z koksem skutecznosc 100% tak sie tez poprawia wady na szkle przed wyslaniem go do odbiorcy takze jesli sie to zrobi dobrze to bedzie super tylko trzeba do tego podejsc w miare ostroznie i zeby nie dostalo sie przypadkiem zadne ziarenko piasku czy czegos innego bo wtedy kaplica :)
Opublikowano
mam do sprzedania,cena do negocjacji.polecam
Teoria jest wtedy, gdy wiemy wszystko, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa , ale nic nie wiemy
Opublikowano

Ta pasta to G..o

http://www.allegro.pl/item243470180_super_zestaw_polerski_do_szyb_samochodowych_od_ss.html

kupiłem do polerki przednich lamp, ile się kur.. najeba…. a efekt kiepski. Przednią szybe tym to w tydzień bym nie zrobił.

Obecnie nowe szkiełka ok. 130zł, przednia szyba (Pilkingtona) 350zł z wymianą. I jestem zadowolony :D

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz