Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja mam w bagażniku, w tej plastikowej "misce" po prawej stronie, tam gdzie trójkąt i apteczka mam akurat miejsce idealnie na moja gaśnice.
Opublikowano
Ja mam w bagażniku, w tej plastikowej "misce" po prawej stronie, tam gdzie trójkąt i apteczka mam akurat miejsce idealnie na moja gaśnice.
tez tam mam :mrgreen:
Niech MOC bedzie z Toba!!!
Opublikowano

Tez mam w bagazniku, ale to i tak bez znaczenia. Jedno kilogramową gaśnica proszkową możemy grila po imprezie DOGASIC ale nic nie zgasimy :!: :D

To taki pic na wode, zeby producent tych badziewi kase dorobił. Jak ktoś nie wierzy niech zapyta pierwszego lepszego strażaka :-)

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Tez mam w bagazniku, ale to i tak bez znaczenia. Jedno kilogramową gaśnica proszkową możemy grila po imprezie DOGASIC ale nic nie zgasimy :!: :D

To taki pic na wode, zeby producent tych badziewi kase dorobił. Jak ktoś nie wierzy niech zapyta pierwszego lepszego strażaka :-)

Niestety to prawda. Ale są przepisy i trzeba je przestrzegać.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Można ugasić - zależy jak mocno się hajcuje. Ja mam w torbie razem z apteczką w miejscu tej plastikowej miski - pod tym leży torba z narzędziami - a miskę wywaliłem. Chciałem upchać pod fotelem, ale nie weszła.
Opublikowano
ja mam gaśnicę halonową - jej używanie jest niedopuszczalne ale skuteczność o wiele wyższa... ryzykując wpadke podczas kontroli drogowej mam jednoczesnie spokoj ze gdy przytrafi mi sie cos na drodze nie bede bezradnie patrzył jak moje auto sie hajcuje. Bo tej "proszkowej" atrapy nie można nawet nazawć gaśnicą. Pozdrawiam
Opublikowano
ja mam gaśnicę halonową - jej używanie jest niedopuszczalne ale skuteczność o wiele wyższa... ryzykując wpadke podczas kontroli drogowej mam jednoczesnie spokoj ze gdy przytrafi mi sie cos na drodze nie bede bezradnie patrzył jak moje auto sie hajcuje. Bo tej "proszkowej" atrapy nie można nawet nazawć gaśnicą. Pozdrawiam
Tez mam halonową, od sąsiada strażaka. Nigdzie tego juz sie nie da kupić, są zabronione, ale jest mniejsza gabarytowo od proszkowej, a skuteczność ma o wiele większą. No sorry, ewentualna skuteczność jest dla mnie istotniejsza.
Opublikowano
Żebyś palcy podczas niewłasciwej obsługi nie pogubił :!: :D
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Skoro te halonowe są takie dobre to dlaczego są zabronione? :doh:
Wikipedia mówi:

Środkiem gaśniczym w tej gaśnicy są halony - chlorowcopochodne węglowodorów, wyrzucane za pomocą sprężonego azotu albo pod ciśnieniem własnych par. Działanie gaśnicze polega głównie na antykatalizie. Przeznaczone do gaszenia pożarów typu B i C a także urządzeń elektrycznych.

Gaśnice halonowe wyparły z użycia gaśnice tetrowe jednakże nie na długo.

Już w połowie lat 90. XX wieku udowodniono szkodliwy wpływ halonów na górne warstwy atmosfery (zob. dziura ozonowa) i gaśnice te, pomimo dużej skuteczności zostały na przełomie wieków wycofane ze względu na degradację środowiska naturalnego, a także powstawanie w trakcie gaszenia szkodliwych dla człowieka gazów.

Opublikowano
Ja tam trzymam w bagażniku :D i nie ma to jak normalna gaśnica a nie tam jakieś wynalazki
Jezeli o halonowej gasnicy mowisz wynalazek, to tylko i wylacznie swiadczy o Twoim braku wiedzy na ten temat.

Jak by to był taki wypas jak piszesz to wszyscy by to kupowali, ale tak nie jest a tak pozatym to oni ci płacą że to tak reklamujesz :mrgreen:

Opublikowano

Jak by to był taki wypas jak piszesz to wszyscy by to kupowali, ale tak nie jest a tak pozatym to oni ci płacą że to tak reklamujesz :mrgreen:

Piszesz bzdury i nie czytasz poprzednich postów :duh: nigdzie nie kupisz gaśnicy halonowej poniewaz jej używanie i posiadanie jest ZABRONIONE pare lat wstecz był powszechny nakaz utylizacji tych gaśnic ale nie było nad tym jakiejś scisłej kontroli wiec rozsadni ludzie zatrzymywali je na własny użytek. Prawda jest taka ze po dzis dzien NIE MA tak malej gabarytowo, podrecznej i rownie skutecznej gasnicy. Ja mam halonówke od kolegi strażaka. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co pamiętam wycofali te gaśnice z powodu takiego, że jak byś próbował ugasić taką gaśnicą palące ubranie na człowieku to zamiast się gość poparzyć to nabawi się odmrożeń nie mówiąc o tym że gdybyś trafił go po twarzy to oślepnie i może się udusić.
Opublikowano
Z tego co pamiętam wycofali te gaśnice z powodu takiego, że jak byś próbował ugasić taką gaśnicą palące ubranie na człowieku to zamiast się gość poparzyć to nabawi się odmrożeń nie mówiąc o tym że gdybyś trafił go po twarzy to oślepnie i może się udusić.

Co Wy ludzie tu wypisujecie? Widzieliście HALON w akcji? Udusić to i owszem ale.... odmrozić? ;-)