Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
czy sa jakies dodatkowe funkcjie lub programowanie tego bajerku

Dajcie sobie spokój z tym , lać paliwo na full i wszystko , i nie ustawiać BC ma średnią tylko np na temperaturkę ;))

Opublikowano
Myślę że na to co pokazuje BC, a jakie jest faktycznie spalanie może mięć także wpływ jazda w korkach, używanie klimatyzacji, ogrzewania itp.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
komputer czasem nie nadąża za stylem jazdy,warunkami i jakością naszego paliwa więc lej paliwo jezdzij i dziel kilometry a wtedy jest dopiero dokładność nie warto czasem liczyc na nasze komputery bo różnie z nimi bywa
Opublikowano
Zupelnie sie zgadzam. Jakos paliwa to podstawowy wskaznik i z tego wynikaja przeklamania. Kalibracja OBC jest wykonywana w oparciu o paliwa "zachodnio-europejskie" ktore rzeczywiscie wykazuja duzo inne wlasciwosci niz nasze - mimo tego ze u nas sa dystrbutowane przez Shell-a, BP, Statoil etc. Przekonalem sie wiele razy. To co mi wskazuje OBC ostanio przy jezdzie na naszym paliwie i drogach jest "o niebo" inne niz mialem wskazania po zachodniej stronie. Czytajac wszystkie te posty absolutnie rozmumiem watpliwosic bo u mnie tez sie zaczely pojawiac. :duh:
Opublikowano
No panowie wlasnie sprawdzilem swoja betke na trasie okolo 3500km po wyzerowniu kompa i zatankowaniu do pelna trasa przez polske 610km jazda mieszana autostrada i landowy spalanie 5.7 wedlug kompa po zatankowaniu znowu do pelna 5.7l na 100km. pozniej jazda 140km na godzine i spalanie spada do 5.2l na 100km autostrada de na baku zrobilem 1270km policzcie sobie ile wychodzi a do sucha nie wypalilem.

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

Opublikowano
Wyglada na to ( zreszta bez niespodzianki ) ze silniki te lubia dlugie odcinki i duza szybkosc. Wtedy spalnie jest naprawde mniejsze. Ale co z jazda mieszana? Te watrosci sa znacznie wieksze niz podane w specyfikacji. Rzeczywsicie decyduje wiek samochodu i przebieg.
Opublikowano

No to sobie troche poglowkujcie: Moja Astra 92r 1.4 za 10 funtow robilem 60 mil a 320d 80-90 mil przy czym komputer pokazuje jeszcze ze zostalo ok 40 mil(wtedy tankuje). Kiedys sie zagadalem ze znajomymi i zobaczylem ze zostalo 10 mil na tym paliwie. Zaczalem szukac stacji i znalazlem przy 4 milach do pustego baku , zgodnie z komputerem. Troche sie spocilem ale autko nie zgaslo :lol: .Wiem ze to niebezpieczne dla buni i juz tankuje wczesniej.

PS.: Myslicie mozna powiedzec ze komputer jest dokladny?

Opublikowano
hehe , ja na siłę kiedyś chciałem dojechać na BP mimo że były inne stacje po drodze , dojechałem na limicie 10km a weszło po szyjkę 63 litry :shock: to było największe moje tankowanie w bmw :mrgreen: a do mastera jak kiedyś dojechałem do BP na zaawansowanej rezerwie to lejąc paliwo po 90 litrach przestałem i szukałem wycieku :twisted2: jak się okazało skurczybyk na 100 litrowy zbiornik :lol:
Opublikowano
Wyglada na to ( zreszta bez niespodzianki ) ze silniki te lubia dlugie odcinki i duza szybkosc. Wtedy spalnie jest naprawde mniejsze. Ale co z jazda mieszana? Te watrosci sa znacznie wieksze niz podane w specyfikacji. Rzeczywsicie decyduje wiek samochodu i przebieg.

Mi w jeździe mieszanej, ostatnio wyszło 6,4l/100km (rzeczywiste spalanie, obliczone ręcznie). Chociaż BC pokazywał 5,7, ale on chyba nie bierze, pod uwagę postaju samochodu z włączonym silnikiem.

Teraz mam przejechane ok. 300km i BC pokazuje 6,2l/100km czyli to jest bardzo realne.

Dalej będę śledził jak się auto zachowuje...

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
KESS, wydaje mi sie ze liczy rowniez postoj samochodu. Ja testowalem na OBC calc1 & calc2 po zresetowaniu i byl krotki odcinke kiedy zdazyl juz naliczyc wartosc potem dlugi postoj w "korku". Wartsoci na kompie dochodzily do bardzo duzej liczby i im bardziej postoj sie przedluzal - to rosly. Sadze wiec ze w funkcji czasu porownuje zuzyte paliwo i przejechany dystans. Ciagle jednaj wartosci te sa duzo wieksze niz podawany w soecyfikacji. Ja jezdze duzo po zachodniej granicy i przyznaje ze rozbieznosci sa mniejsze. Zuzcie paliwa obecnie w kraju rowniez osiaga"dotad" niespotykane wartosci np. 8.7 l/100 km. Wiec co jest przyczyna? A "noga" wszedzie jest ta sama.
Opublikowano
Do przedwczoraj nie mialem czegos takiego jak BC, ale po wizycie w ASO i wydaniu 300zl ciesze sie nowymi funkcjami :D . Jak narazie (jazda tylko po miescie) pokazuje mi 6,8 L/100km. Musze sie bardzo starac zeby utrzymac tak niskie spalanie....
Jeśli BMW jest chorobą, to ja nie chcę wyzdrowieć.
Opublikowano

A co powiecie ns to:

"Jakie zmiany poza tym szykuje BMW?

Wszystkie modele z 3-litrowymi silnikami benzynowi i diesela otrzymają wkrótce nową sześciobiegową, manualną skrzynię biegów, która zapewnia większą elastyczność i mniejsze zużycie paliwa. Skrzynia ta będzie również standardem w nowym 330Cd, jak również w produkowanych 320d sedan i touring oraz 320td/325ti compact." To cytat z newsow BMW - rok 2002.

Biorac pod uwage zlozonosc zagdanienia i ilosc czynnikow jakie wplywaja na zuzcie paliwa mysle ze nie znajdziemy na nie odpowiedzi. ..A propos ja mam 6-biegowa.

Opublikowano
(...)A propos ja mam 6-biegowa.

Tak BTW: Od kiedy montowano 6-cio biegową skrzynię w e46 320d?

Była montowana za dopłatą, czy od pewnego momentu zastąpiła seryjną skrzynię 5-cio biegową?

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Do przedwczoraj nie mialem czegos takiego jak BC, ale po wizycie w ASO i wydaniu 300zl ciesze sie nowymi funkcjami :D . Jak narazie (jazda tylko po miescie) pokazuje mi 6,8 L/100km. Musze sie bardzo starac zeby utrzymac tak niskie spalanie....

To znaczy ze co? Nie miasłeś kompa i Ci załozyli?... za 300 setki tylko????

W ASO??? tam za dzień dobry chcą 100 :-)

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

To znaczy ze co? Nie miasłeś kompa i Ci załozyli?... za 300 setki tylko????

W ASO??? tam za dzień dobry chcą 100 :-)

Komputer byl tylko te funkcje byly jakby zablokowane (jakas dziwna wersja wyposazenia :/ bo np. mam 4 szyby w elektryce i podlokietnik a brat odwrotnie). Wystarczylo zmienic manetke od kierunkowskazów na taka z guzikiem BC i pojechac do ASO. Kosztowalo to 300zl (ze znizka 252zl).

Opublikowano
Koledyz nie sciemniam yresyta po co moja bunia pali od 4,7 do 7 litrow i mam to sprawdyone no spali pewnie i 8 ale to juy tryeba glupiec na maxxa moye macie cos zepsute albo moja jest cos nie tak w kaydzm rayie moja na autostradyie leci 217km i to max potem jest juy odciecie bo obrotomiery na cyerwone yacyzna wchodyic, yresyta pisalem te nie mam kataliyatora i pryeplzwke mam od mercedesa moye to pryey to w kaydzm rayie sie bardyo ciesye ye tak jest. Poydrawiam I jesycye cos mam takie pytanko wlasnie jade olej wymienic i czy inspekcjie oleju mozna wylasowac wprowadzajac jakas kombinacjie czy trzeba na kompa jechac

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

Opublikowano

Komputer byl tylko te funkcje byly jakby zablokowane (jakas dziwna wersja wyposazenia :/ bo np. mam 4 szyby w elektryce i podlokietnik a brat odwrotnie).

Eee jakim cudem Brat moze miec 4 podlokietniki i jedna szybe elektryczna ? :?: :!: :twisted:

He he he...

Opublikowano

Widze, ze musze wytłumaczyć łopatologicznie bo nie wszyscy są bystrzy...

Dwie szyby w elektryce i brak podłokietnika.