Skocz do zawartości

To jest silnik 2,5 czy 2,8???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
na zdj jest 2.5 m52

Farmazony kolego wypisujesz. Silnik M52 ma wlew oleju przy chłodnicy.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
W ogłoszeniu kolo napisał że to 2.8. Silnik mamy M50 więc żeby było śmieszniej może to być nawet 2.0. Nie wiem jak poznać z zewnątrz 2.0 a 2.5 :?

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Sciema jakaś z tym ogłoszeniem.

Z tych ujęć nie da się poznać czy to 2.5 czy 2.0 ale na pewno nie jest to 2.8 - tak jak pisali poprzednicy to M50.

Niby 96 rok i bezwypadek - jednak albo nie jest to 96 (a to jest pewne bo nie było by tam M50 tylko M52) albo nie jest bezwypadkowy, albo jedno i drugie :)

Samochod ma jeszcze stary zderzak montowany do konca 93 roku (i pierwsze kilka miesiecy 94tego sie zdarzało).

Samochod ma pod maską czujniki od poduszki powietrznej jakich nigdy nie widziałem w E36 młodszej niż z 93roku...

Jest tam również stary typ górnej osłony chłodnicy (ten od którego idzie nawiew na alternator) - również w 94 roku był już inny.

Wnioski nasuwają się takie, że jeżeli ktoś odmładza autko o około 3 lata, kłamie co do silnika to raczej należy spodziewać się również innych "kwiatków" - zresztą "idealne" 328i coupe z 96 roku nie kosztują 14000zł nie ma sie co oszukiwać :)

Opublikowano
na zdj jest 2.5 m52

2.5 m50 nie ma vanosa

:duh: to mnie kolego teraz rozsmieszyles a moze przeraziles ... nie wiem gdzie to przeczytales ale zdecydowanie zmien lekture

a pozatym odrazu widac ze to m50

ale zgodze się za to z kolegą "brus_ik" na 100% auto nie jest z 1996 roku

jest kombinowe cos ...

Opublikowano
malo sie znam na m50 ale tu jak byk stoi czerwona bez wanosa a ta druga z wanosem
POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano
Dobra moj blad ale niech ktos mnie z niego wyprowadzi

http://images27.fotosik.pl/62/f586b113d1bbd928m.jpg

http://images25.fotosik.pl/62/7fa59a7afad7ea05m.jpg

i powie mi co to za modele silnikow

bo wczesniej tu wyczytalem ze z vanosem to m52 a bez m50 i byly takie zdjecia wiec sie tym sugerowalem

Na obu zdjęciach jest silnik M50. Auto czerwone bez vanosa drugie z vanosem. Nie jest tak że M50 jest bez vanosa a M52 z vanosem. Silnik M50 wychodził z nim i bez niego.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Może auto trochę starsze a pierwsza rejestracja 1996, mój kolega ma 1991 rok siódemki a w dowodzie ma rok produkcji 1993, a ma wersje z przed liftingu, dopiero doszliśmy do tego po VIN-ie, powiedz gościowi żeby podał Ci VIN i zobaczymy co wyjdzie :D
Opublikowano

Silnik M50B25 wychodził z vanosem i bez

Rozpoznać można po kształcie silnika a raxczej głowicy o dstrony chłodnicy w czerwonym aucie nie ma vanosa i to widać bo nie ma jego wystającej obudowy a w drugim aucie jest

Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano

PANOWIE I PANIE.

NIE MA bardziej prostego sposobu na rozpoznanie silnika jak po wtryskiwaczach. Wystarczy podać ich kolor i odrazu wiadomo jaki silnik. Występują 3 kolory: biały-kremowy 2.0, niebieski i zielony - tyle że dokładnie nie pamiętam który 2.5 a który 2.8 :-) Tyle że nie da się tego określić z tego zdjęcia.

Niech ktoś popatrzy u siebie i poda.

Aha..... napewno nie jest to 2.0 -> one mają inne przepływomierze :-)

Opublikowano

2.5 (M50) Korek wlewu oleju przy podszybiu.

:)

Widzialem juz nie jednen silnik 2,8 z korkiem przy podszybiu :) mialy góre od 2.5 M50 :)

Opublikowano
Dzieki za naprostowanie

czyli m52 to cos takiego?

http://images24.fotosik.pl/63/052b53fac5e85b89m.jpg

Silnik na zdjęciu to dokładnie M52Bxx TU czyli z podwójnym vanosem, wcześniej były M52 z pojedynczym vanosem, które z kolei były rozwinięciem M50 z vanosem...

Co do rozpoznawania silników: rzeczywiście można pokrywy zaworów wymienić i nie będzie można po pokrywie określić co za silnik siedzi w aucie. Ale można np po bloku (aluminium w M52 lub żeliwo w M50), po kolektorze ssącym można rozpoznać w M50 pojemność (inna szerokość kanałów ssących którą widać gołym okiem), można po wtryskach jak napisał ktoś wcześniej, po średnicy wewnętrznej przepustnicy (60mm dla B20 i 65mm dla B25), po przepływomierzu itd, można wymieniać w nieskończoność jeśli zna się te silniki dobrze...

Co do auta z ogłoszenia: na pewno tam jest silnik M50. Ale przepływomierz nie pasuje do tego silnika, jest to 6-pinowy Bosch stosowany w silnikach bez vanosa, z vanosem miały przepływomierz Bosch 4-pinowy lub późniejsze wersje przepływomierz jak i cały osprzęt Siemensa tak jak M52. Silnik wygląda na jakąś wydumkę, widziałem ostatnio takiego niby vanosa który miał osprzęt i wałki z wersji bez vanosa i tylko pokrywy wprowadzały właściciela w błąd, troszkę się zdziwił jak nie było nastawnika Vanos pod jego pokrywą :wink:

www.turboBMW.pl
Opublikowano
Dzieki za naprostowanie

http://images24.fotosik.pl/63/052b53fac5e85b89m.jpg

Silnik na zdjęciu to dokładnie M52Bxx TU czyli z podwójnym vanosem, wcześniej były M52 z pojedynczym vanosem, które z kolei były rozwinięciem M50 z vanosem...

:wink:

Silnik na powyzszym zdjeciu to jest dokladnie M54, ktory jest z podwojnym Vanosem, a nie M52. Nie ma silnika M52 z podwojnym Vanosem.

Opublikowano
Dzieki za naprostowanie

:wink:

Silnik na powyzszym zdjeciu to jest dokladnie M54, ktory jest z podwojnym Vanosem, a nie M52. Nie ma silnika M52 z podwojnym Vanosem.

@ sezam: następnym razem zanim coś napiszesz sprawdź chociaż w google czy masz rację (bez obrazy)

http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_M52

www.turboBMW.pl
  • 1 miesiąc temu...