Skocz do zawartości

Chyba dostanę skoliozy ! Krzywe oparcie fotela.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Jakiś czas temu w mojej e32 pojawił się może na pierwszy rzut oka mały problem, który co raz bardziej mi dokucza - raz, że wygląda to nieestetycznie, wszyscy pytają co sie stało, że ten fotel jest taki krzywy. A po drugie siedzi sie niewygodnie, bolą plecy - a w takim samochodzie to jest po prostu niedopuszczalne :-)

Przeglądając zrób to sam znalazłem instrukcję naprawy zagłówka i przy okazji pomyślałem o tym oparciu, zagłowek wiem jak zrobić i co ciąć. Dzisiaj zdjąłem tylną osłonę z fotela i nie znalazłem nic ciekawego odnośnie mojego problemu z krzywym fotelem. Kiedyś mi to już naprawiali ale w warsztacie, niby jakieś trybiki się powycierały i się ślizga jedna strona ?

Nie wiem gdzie tego szukać i co zrobić, pragne powiedzieć, że fotel kładzie się i podnosi równolegle z każdej strony - czyli na razie jest wszystko w porządku, tyle, że krzywo :-)

Mam nadzieje, ze w miare naświetliłem swój problem. Jesli ktos z Was borykał się z czymś podobnym poproszę o radę.

Z góry dziękuje za chwile czasu :-)

Pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano

Witaj.

Pewnie masz elektryczne siedzenia i problem jest z prawą stroną siedzenia kierowcy. Jeśli są to elektrycznie regulowane siedzenia to wystarczy że odkręcisz silniczek od oparcia ten bardziej z tyłu i wyciągniesz z niego pancerz wraz z linką od krzywej strony a następnie przejedziesz przy pomocy silniczka oparciem do '' prostości '' i poskładasz wszystko do kupy.

Ja miałem taki przypadek kilka razy i naprawa tego zajmuje 15-20 minut a przyczyna jest linka która wyskakuje z siedzenia w silniczku i wtedy oparcie opada mniej lub bardzie.

Pozdrawiam Kanap

Opublikowano

Witam,

Mam problem z lewa strona fotela kierowcy - jesli chodzi o regulacje to tak, wszystko w elektryce, dzisiaj naprawilem zaglowek ale to byl pikus.

Przed chwila dowiedzialem sie od brata, ze w warsztacie jak to naprawiali to musieli odkrecic fotel, tam pod spodem podobno sa jakies kółka które sie wyrobiły. Jutro spróbuję sam tam dojść i pokombinować. Mam nadzieje, ze bede mógl przynajmniej jakoś ręcznie wyprostowac ten fotel. To bardzo obniża komfort jazdy takim samochodem :-)

PS. o którym silniczku Ty mówisz ? I które kable są właśnie od oparcia ? Może obejdzie się bez odkręcania fotela ? :-)

Z góry dziekuje za rade.

Pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano

PS. o którym silniczku Ty mówisz ? I które kable są właśnie od oparcia ? Może obejdzie się bez odkręcania fotela ? :-)

To jest drugi silniczek licząc od przodu ale odkręć go tylko od tej strony która uciekła , z drugiej strony niech wisi na śrubkach będzie Ci łatwiej.

Pozdrawiam Kanap

• 4 tygodnie później...
  • 4 lata później...
Opublikowano
I co udało się wam rozwiązać ten problem?? U mnie jest złamany drut który jest pomiędzy silnikiem a mechanizmem podnoszenia. Nie mogę zdemontować tego drutu od strony mechanizmu regulacji oparciem. mam już nowy drut ale nie mogę wyjąć starego!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczej po stronie przekładni/mechanizmu nie powinno nic więcej trzymać. TUTAJ podobny temat i zdjęcie jak wygląda mocowanie po stronie mechanizmu, chociaż jest to w e28 to możesz porównać, ew. zdemontować osłonę mechanizmu u siebie i wtedy próbować wyjąć pręt.

pzdr

yaz