Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam 530d touring i 16 na oryginalnych oponach 225/55/16R i dokupilem felgi bmw bbs 18" [naprawde sliczne] i zastanawiam sie nad wyborem opon ale po przeczytaniu tego watku jestem pelen obaw co do komfortu jazdy i zawieszenia, mam zawieszeniem w M-pakiecie wiec jest juz obnizone i twardsze poradzono mi abym zalozyl opony 235/40/18R bo inne sie nie zmieszcza:) i tu pojawia sie moje pytanie jakie opony wybrac aby byly relatywnie najbardziej komfortowe przy moich warunkach? [jazda miasto 70% 30% trasy]

pozdrawiam

D.

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano

hej

no coz to wypada mi pogratulowac BBS'ów natomiast radzę również nie oszczędzać na oponach - continental/michelin to chyba najlepszy wybór

p.s. daj znac za jakies pół roku czy dalej jestes zadowolony jesli chodzi o tluczenie na naszych wspanialych drogach :wink:

pozdr

Opublikowano

Witam ponowinie,

a czy ktos z forum ma 18" w touringu? wg. tego co wyczytalem w instrukcji producent nie zaleca tak duzej felgi do kombi - tylko limuzyna a do tego rozne szerokosci tyl przod

pozdrawiam serdecznie,

darcik

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano

Dzieki wszytkim za opinie dot. rozmiaru kol w Waszych autach. Po przeczytaniu calego watku juz sie zdecydowalem ze 17" musza isc na allegro :beksa: a w ich miejsce szukam mniejszych. Bo nie po to szukalem prawie pol roku auta w optymalnym stanie zeby teraz szybko dobic je na naszych bezdrozach. Tylko teraz pojawil sie dylemat czy kupic 225/55/16 czy moze dla swietego spokoju 225/60/15? Wg. instrukcji 225/55/16 to najmniejszy rozmiar jaki mozna zalozyc do 530d touring, czy to oznacza ze 15" nie zmieszcza sie???

P.S. Moze ktos bylby zainteresowany odkupieniem kol 17"? ;)

http://83.243.111.38/Fele%2017%20na%20sprzedaz/

Felgi jak na zdjeciu + opony Dunlop SportMaxx 235/45/17 calosc kupiona 02.2007 - stan idealny.

Opublikowano
Felgi jak na zdjeciu + opony Dunlop SportMaxx 235/45/17 calosc kupiona 02.2007 - stan idealny.

Trochę zbaczam z tematu, ale napisz, co myślisz o tych Dunlopach? Mam je u siebie, i nie jestem nimi zbytnio zachwycony. Mają tendecję do odkształcania sie podczas postoju i potem po ruszeniu przez pierwsze 5-10 km trzepie kierownicą zanim się nie rozgrzeją.

Opublikowano

Trochę zbaczam z tematu, ale napisz, co myślisz o tych Dunlopach? Mam je u siebie, i nie jestem nimi zbytnio zachwycony. Mają tendecję do odkształcania sie podczas postoju i potem po ruszeniu przez pierwsze 5-10 km trzepie kierownicą zanim się nie rozgrzeją.

Hm... przyznam ze nie zaobserwowalem u siebie takiego zjawiska, pomimo tego ze cisnienie mam ustawione na wartosc minimalna. Moze robie zbyt krotkie postoje? ;)

Opublikowano
Tylko teraz pojawil sie dylemat czy kupic 225/55/16 czy moze dla swietego spokoju 225/60/15? Wg. instrukcji 225/55/16 to najmniejszy rozmiar jaki mozna zalozyc do 530d touring, czy to oznacza ze 15" nie zmieszcza sie???

Oczywiście że się zmieszczą. Wersje z mniejszymi silnikami mają jako standard 15". To już kwestia co sobie producent założył. Mogą być i 15" i będzie wszystko OK. Ale z tego co mi sie wydaje to w silnikach od 3.0 wzwyż jako standard mają 16", co tak na prawdę nic nie przeszkadza w założeniu 15", bo będą na 100% pasować. :)

Opublikowano
Oczywiście że się zmieszczą. Wersje z mniejszymi silnikami mają jako standard 15". To już kwestia co sobie producent założył. Mogą być i 15" i będzie wszystko OK. Ale z tego co mi sie wydaje to w silnikach od 3.0 wzwyż jako standard mają 16", co tak na prawdę nic nie przeszkadza w założeniu 15", bo będą na 100% pasować. :)

Nie byłbym taki pewien. Od 2001 roku w 530d fabrycznie były montowane większe tarcze hamulców (324mm zamiast 296mm) i w związku z tym 15" felgi raczej tam nie wejdą. Standardowe felgi 16" w tej wersji silnikowej raczej nie były tylko takim sobie 'widzimisie' producenta.

W Twoim 523i tarcze mają 296mm więc tu można zakładać felgi 15".

Pozdr.

Opublikowano

Nie byłbym taki pewien. Od 2001 roku w 530d fabrycznie były montowane większe tarcze hamulców (324mm zamiast 296mm) i w związku z tym 15" felgi raczej tam nie wejdą. Standardowe felgi 16" w tej wersji silnikowej raczej nie były tylko takim sobie 'widzimisie' producenta.

W Twoim 523i tarcze mają 296mm więc tu można zakładać felgi 15".

Pozdr.

aaaa no chyba że tak, tego nie brałem pod uwagę, możesz mieć i racje ale to trzeba by już dokładnie sprawdzić. Te auta od np. mojego są już trochę cięższe wiec pewnie wymagają nieco mocniejszych hamulców.

Opublikowano

Ja to potwierdzam. Mam 530d i mam 15 cali od bmw które zawiozłem mechanikowi a tutaj zonk-nie wejdą przez tarcze z przodu. Sprzedający mnie oszukał ale to temat który już był przeze mnie wałkowany w innym watku. tylko 16 najmniejdo 530d z roku >09.2000.

P.S. ale jakby ktoś się uparł na 15cali aez dijon z oponami to z przyjemnością odstapię:)