Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegos czasu pajawiac sie zaczol dziwny problem z hamulcami.

Przy naciskaniu na hamulec z calej sily gwaltowne auto wogole nie hamuje tak jakby po swiezo zalozonych klocjach hamulcowych.

Pedal troszke wpada glebiej (tak ok 1cm) ale nie calkiem czuje pod nogami jak cos dotyka o metal (np tloczek o korpus pompy jak naciskam zapierajac sie o kierownice).Nadal jest twardy

Zaczelo to sie zdarzac coraz czesciej podejrzenie padlo na pompe hamulcowa ze puszcze na uszczelnieniach.

Majac zapas czesci na strychu wymienilem ja wymienilem plyn odpowietrzylem wg mnie dobrze-auto hamuje abs dziala ale problem nadal sie powtarza i to czesciej nie wiem czy opdowietrzylem dobrze weszlo prawie litr plynu z zaciskow zaczole wylatyac czysty plyn.

Nie wiem czy to serwo juz padlo czy pomka podcisnie bo moje auto to TDS.

Pompe mialem z 518 wygladala tak samo jedynie rurkem iala inna do ABS wiec razem wymienilem.Serwa niestety nie mam wiec nie wymienie dla eksperymentu -nieszczelnosci na przewodzie do serwa nie nie widze.

Podejrzewam padniete serwo lub pompke podcisnienia do serwa.

Prosze o radyi wsparcie bo autem nie jezdze szybciej niz 60 bo sie boje a musze nim do pracy jezdzic i to kawalek.

BMW 730iA wcześniej

BMW 520i E34, BMW 318 E21, BMW 525 TDS E34, BMW 525i E34

Opublikowano

podpisuje sie pod temat .

moj brat ma to samo w e39 tds ...

nie wiem co padlo mechanik mowi ze pompa ...

wymienilem tarcze i klocki na nowe zalalem nowy plyn i tak...

jak hamuje lekko jest ok ale jesli przyhamuje tak ze 3 razy pedal robi sie twardy jakby sie zapowietrzal i nic ***** nie mozna zahamowac po jakims czasie to ustaje i dziala i tak w kolko... :cry2:

Opublikowano
conrado---ja miałem w e28 pęknięty weżyk z serwa byłbym wycedził w Brzesku w goscia dobrze że ruszył, własnie to są tego objawy-pzdr :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano
conrado---ja miałem w e28 pęknięty weżyk z serwa byłbym wycedził w Brzesku w goscia dobrze że ruszył, własnie to są tego objawy-pzdr :arrow: :arrow: :arrow:

Sam juz niewiem od 2 dni walcze-wymienilem niepotrzebnie pompe hamulcowa,dzisiaj wyjolem weza od pompki do serwa pomke podcisnienia bo mam diesla i nie widze nic zlego ani peknietego .

Pomke podcisnienia rozebrealem przeczyscilem i okazalo sie ze ona wogole nie byla przkrecona.-czyli ktos juz przedemna grzebal w tym temacie

Ponadto jeszcze zauwazony objaw ze jak hamuje i coraz to kolejny raz naciskam hamulec to on slabnie tak jakby slaba wydajnosc pompki podcisnienia.

Jeszcze jutro wymienie wezyk od pomki do serwa na nowy i silikonem uszczelnie ten krociec co wchodzi do serwa.

Jak to nie pomoze to pewnie trzeba szukac pomke podcisnienia a potem serwo nowe .

BMW 730iA wcześniej

Opublikowano
Podejrzewam vacupompe ze sie rozpada powoli . Nie ma wydajności i dluzej jej zajmuje wytworzenie podcisnienia

Weze posprawdzalem wymienilem na nowe te cieniutki i ten co przy wakupompie jest taki krociutki i dalej kupa.

Zamowilem wakupompe (podobno stan idealny ) i czekam az przyjdzie i na dalsze wyniki.

BMW 730iA wcześniej

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Podejrzewam vacupompe ze sie rozpada powoli . Nie ma wydajności i dluzej jej zajmuje wytworzenie podcisnienia

Dalej rozczarownaie kupilem kolejna vakumpompe od 3.0 d funkiel nowa nie uzywana.Po malych modyfikacjach zalozylem jest troszke lepieje ale nadal sie powtarza .Kolejno zamierzam wymienic zaworek niepowrotny na nowy i potem serwo.

Moje pytanie jest czy komus z was w BMW padlo serwo to znaczy membrana sie przedziurawila

BMW 730iA wcześniej

Opublikowano
W jakim celu w nowej Vacum pompie musiałes coś zmieniać. Przeciez jesli kupiłes do danego modelu to musi pasowac...
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
W jakim celu w nowej Vacum pompie musiałes coś zmieniać. Przeciez jesli kupiłes do danego modelu to musi pasowac...

Pierwsza co kupilem byla uzywana wiec nic nie robilem tylko wymienilem i nic prawie sie nie poprawilo.

Druga co kupilem byla juz od nowszego silnika 3.0 d i nowa nie uzywana okazyjnie nabyta.Modyfikacja ze krociec z drogie strony na weza wychodzil i mocowanie mila szerzej otwory rozstawione wiec musial podpilowac oraz gabarytowo wieksza.

BMW 730iA wcześniej

Opublikowano

Jak juz o Hamulcach piszemy to mam pewien maly problem wystepuje tylko ja pada deszcz prędkość pow 100km/h :

przez średnio 5-10km nie hamując naciskając dźwignie hamulca objaw tak jakby Auto sunęło 5-10m potem zaczyna hamować normalnie .

mam Pakiet M i jedno co widać to ze wloty w zderzaku prowadza powietrze kanałem na Tarcze Hamulcowa , czy może być ze woda dostaje sie na Tarcze która to podczas kontaktu z klockami robi film wody i przez to jest opóźnienie w Hamowaniu ??

Klocki 50% tarcze 80% opony 50% moze to wina opon ??

ponadto widać ślady wilgoci pod felga.

Płyn Hamulcowy dopiero teraz wymieniłem.

Opublikowano
Jak juz o Hamulcach piszemy to mam pewien maly problem wystepuje tylko ja pada deszcz prędkość pow 100km/h :

przez średnio 5-10km nie hamując naciskając dźwignie hamulca objaw tak jakby Auto sunęło 5-10m potem zaczyna hamować normalnie .

mam Pakiet M i jedno co widać to ze wloty w zderzaku prowadza powietrze kanałem na Tarcze Hamulcowa , czy może być ze woda dostaje sie na Tarcze która to podczas kontaktu z klockami robi film wody i przez to jest opóźnienie w Hamowaniu ??

Klocki 50% tarcze 80% opony 50% moze to wina opon ??

ponadto widać ślady wilgoci pod felga.

Płyn Hamulcowy dopiero teraz wymieniłem.

Ja tak mialem w ktoryms aucie nie pamietam w ktorym ale jak padał deszcz to pierwsze metry hamowania słabiutkie bo woda z tarcz musiala zetrzec.

Moje pytanie jeszcze odnosnie mojego postu czy w e34 jest jakas regulacja serwa tzn pomiedzy pompa hamulcowa a serwem.Ktos mi mowil ze wfordzie tranzicie taki problem mial i jakies podregulowanie pomoglo.Chodzi o jakis trzpien co sie wykreca lub wkreca.

Nie chce mi sie juz odkrecac pompy hamulcowej aby to sprawdzic.

BMW 730iA wcześniej

Opublikowano

problem z hamulcami (twardniejacy pedal hamulca) przecwiczylem osatnim tygodniu w e46 320 ti

Opis

problem pojawili sie po myjni jak sie hamuje mocno dzilaja prawie ok ale jak stopniow nagle sztywnieja i nie ma reakcji hamulca

dokladne ogledziny ukladu ujawnily zuzycie hamulcy tyl oraz nie fachowa naprawe przewodu podcisniowego (zaklejona tasma izolacyjna)

Jako ze czesci takie jak przewody sa na zamowienie w pierwszej kolejosci wymienione zostaly hamulce tyl. I okazalo sie ze sama wymian nic nie dala Objaw pozostal.

Musze zaznaczyc ze mimo z jest to benzyna to ma wakum pompe !!!

zmierzylismy podcisnienia (wynik jest poprawy i nie ma objawow spadku wydajnosci).

postanowilismy odpiac podcisnienie i pochamowac samochodem na rolkach mierzac sily hamowania

I tu zaskoczenie dzialaja prawidlowo to wykluczylo awarie pompy hamulcowej

Podlaczenie pomnowne podcisnienia i szok dziala wszytko OKEY!

wiec podejzewam ze uklad podcisniena cos zassal albo mikro pekniecia powoduja spadki podcisnienia a my czujemy to jako stwardnienie pedalu hamulca

Mialem jeden przypadek ze ginely hamulce ale w Audi A6 i tam na rolka wyszlo ze padla jedna sekcja pompy hamulcowej

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj wymienilem pompe hamulcowa wraz z serwem

Usterka jak dotad sie nie pojawila

P opol roku walki zwyciezylem :dance:

BMW 730iA wcześniej