Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nie wiem czy wybrałem dobry dział ale chiałem zapytać gdzie w Radomiu i okolicach są skupy katalizatorów. Chodzi mi o najwyższe ceny itd. No i czy jest sens wsadzić strumienice zamiast kata bo mój jest już troche dojechany.

SPRZEDANA :((( buuuuuuuuuMój Compakt :)<--------- OCEŃ - komentarze i uwagi mile widziane na PW. !!!NOWE FOTY!!!

!!!Aktualizacja 05.08.2008 !!!

Opublikowano
Strumienice nie, lepiej jakąś przelotówkę, choć sam stoję przed taką decyzją i myślałem o strumienicy ale ponoć już lepiej wstawić rurę niż strumienicę...
Opublikowano
Z oponii wynika że te strumienice za 100zł można sobie darować. Dobre produkty kosztują kupę kasy.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
nie chodzi mi o poprawienie osiągów czy coś takiego... poprostu mój kat już nie domaga i czuć go tak od 140km/h a wstawienie strumienicy to chyba zawsze lepiej od wspawania jakiejś zwykłej rury...

SPRZEDANA :((( buuuuuuuuuMój Compakt :)<--------- OCEŃ - komentarze i uwagi mile widziane na PW. !!!NOWE FOTY!!!

Opublikowano
nie chodzi mi o poprawienie osiągów czy coś takiego... poprostu mój kat już nie domaga i czuć go tak od 140km/h a wstawienie strumienicy to chyba zawsze lepiej od wspawania jakiejś zwykłej rury...
no wlasnie nie lepsze... lepsze to jest tlumik srodkowy przelotowy i to jest najlepsze rozwiazanie.. przy wiekszych silnikach nawet wskazane bo zwykly tlumik koncowy nie wydala przy zwyklej rurce na srodku.

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano

tak jak pisze @szwedu

bo jesli cos zmieniac przy wydechu, to tylko komplet i to dobrany pod dany samochod/silnik.

Ale w tym przypaku zamiast kata (i strumiennicy), wstawic od biedy mozna mniejszy (zwykly) tlumik - ktory powinien dobrac doswiadczony tlumikarz.

Zastosowanie strumniennicy (bez innych zmian) dodatkowo powinno zaowocowac znacznie szybszym zniszczeniem tlumika koncowego, na ktory bedzie dzialac zwiekszone cisnienie w ukl. wylotowym

Dodam ze najlepsze efekty daja kompleksowe modyfikacje - tzn wydech + wlot. ;)

Prawde mowiac - zabawa dosc kosztowna

Gdyby pan Bóg był za przednim napędem - chodzilibyśmy teraz na rękach ;)

http://miniurl.pl/becia

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie ma oficjalnych skupów katalizatorów - bo to nielegalne

Nieraz warsztat Ci wypłaci kasę za KATa ale zawsze mniej niż jak dotrzesz do pierwszej ręki .

Poszukaj na allegro i pamiętaj , że katy z BMW są łakomym kąskiem bo mają sporo ceramiki - chyba , że całą już wydmuchałeś .... :cool2:

Pozdro

:D Mario

Opublikowano

Pamietaj tylko, ze po wycieciu katalizatora samochod prawdopodobnie przestanie Ci przechodzic legalnie przeglad, a konkretnie przez analizator spalin.

Moim zdaniem najlepiej wstawic nieoryginalny, ale jednak katalizator.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
no cuż jak patrze na ceny to powalają.... za używany oryginalny od 400zl w góre... strumienice już po 100-110zl. mam dylemat i to spory...

Opublikowano
no cuż jak patrze na ceny to powalają.... za używany oryginalny od 400zl w góre... strumienice już po 100-110zl. mam dylemat i to spory...

ehh , juz nie pamietam czy w tym temacie czy w tych 100 pozostalych o tym samym wszyscy mowia ze strumienica to sciema a ludzie nadal chca to kupowac.. jakis baran podlapal to ze sportu i zarobil chyba miliony na tym... ile razy mozna ludziom tlumaczyc ze strumienica pochodzi ze sportow samochodowych gdzie caly dolot plus wydech jest obliczany pod dane auto i tylko i wylacznie wtedy spelnia swoja role.. sklada sie na to pojemnosc, ksztalt i odleglosc od kolektora wydechowego. A ludzie mysla ze 10 kucy im przybedzie ze strumienicy... Jak chcesz miec glosno to wspawaj zwykla rure, jak chcesz odetkac to wspawaj tumik przelotowy i tyle....

Nowe foty w galerii

Opublikowano
jak już wcześniej pisałem nie chodzi mi o polepszanie osiągów czy zmniejszanie spalania.... chodzi o koszty...

Opublikowano

to juz lepiej maly "zwykly" tlumiczek niz strumiennice - wg mnie ;)

Gdyby pan Bóg był za przednim napędem - chodzilibyśmy teraz na rękach ;)

http://miniurl.pl/becia

Opublikowano
jak już wcześniej pisałem nie chodzi mi o polepszanie osiągów czy zmniejszanie spalania.... chodzi o koszty...

No to ty chyba jasne jest ze strumienica bywa drorzsza od tlumika.. tam masz wspawac srodkowy przelotowy to sa male tlumiki i tanie a nie drogie takie jak koncowe wiec tlumik bedzie tanszy od strumienicy a jak masz gdzies strumienice za 50zl to wiesz.... jak chcesz tanie to sprzedaj beme i kup fiata... bo taniej sie nie da.. ja bym nawet dal 200zl oby nie wspawac zadnej strumienicy ;/

Nowe foty w galerii

Opublikowano
Koledzy powyżej maja rację.Strumienica to sciema.W skrajnym przypadku moze Cię czekac nawet remont silnika.Lepiej wstaw jakikolwiek kat,choćby od poloneza,byle pasował kształtem i mocowaniem.

Dobre remont silnika przez wstawienie strumienicy pewnie popychacze hydrauliczne się szybciej zużywają :D

Ja na strmienicy śmigam jóż 2 lata i nic niepokojącego się nie dzieje nawet dźwięk się nie zmienił , ale nie mogę tu mówić za wszystkich bo mam kompletny układ wydechowy Remusa który zupełnie inaczej brzmi. Kat też był Remusa.

Dodam jeszcze że to zbyt późne wycięcie kata u mnie spowodowało remont silnika. Jak się okazało kat zablokował się w skutek czego uszkodzeniu uległo kilka zaworów wydechowych na 2 cylindrach reszta przetrwała tylko dlatego że ciśnienie wybiło dziurę przed katem huk jaki wtedy usłyszałem jest nie do opisania. Za całość dałem 2000zł.

Uważajcie na te zużyte katy.

Za strumienice dałem 150zł w obudowie uniwersalnego kata działa i wygląda jak tłumik przelotowy tylko inaczej to nazwali. Przyrostu mocy nie czuję, ale nie miałem tego w planach.

BMW forever!!!
Opublikowano
to jak by ktoś mógł pokazać mi coś takiego (tłumik środkowy) na allegro to bym był wdzięczny.

Opublikowano
a orientuje sie ktoś może jak to jest z tymi średnicami w compactach (tzn. jaka srednica otworu) i czy to ma byc ten plaski czy okrągly bo nie mam mozliwosci "kanałowania" ?

Opublikowano
Ten pierwszy po lewej z drugiego linku wygląda jak katalizator z 4 cylindrówki i bez przeróbek by pasował przynajmniej u mnie.
BMW forever!!!
Opublikowano

a powiedz mi czym sie róznią te linki tzn czym sie roznia te strumienice od tych tłumików przelotowych ??? i co taki powiedzmy tłumik przelotowy w miejsce katalizatora tak ?? tez mam isa wiec ten co napisales by pasowal tak ??

pozdrawiam

witajcie tylnonapędowcy...
Opublikowano
dzieki juz wiem wszystko... temat do zamknięcia

• 1 miesiąc temu...