Skocz do zawartości

[e36]Zmiana oleju z 15w40 na 10 w 40 , czy można ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No własnie koledzy jezdze e36 318i M40 od jakiegos czasu ,autko ma orginalny przebieg 240 tys km, nie bierze oleju ,silnik chodzi rowniotko i tu pytanko , zalałem ten silnik olejem 15w40 mobilem , mineralnym :/, gdyz nie wiedziałem co jest lane i tak postapiłem, mam przejechane juz około 7 tys na tym oleju czy moge go zmienic teraz na półsyntetyka 10w40 , czy nie bedzie to zbyt ryzykowne.Poradzcie bo juz sam nie wiem co robić z tym fantem.
Opublikowano

Ryzykowne jest zawsze bo może rozszczelnić silnik i poleci.

Ja bym ryzykował, bo nawet jak nie zaryzykujesz to silnik i tak Ci sie sypnie. Magistrale olejowe się pozapychają i rozrząd siądzie. Minerał jest za gęsty do M40, który ma cienkie magistrale.

Ryzykuj ale prze tym POSZUkAJ :search:

Było już o tym tysiące razy :idea: :duh:

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
moja biedaczka też była zalana mineralnym mobilem , co prawda 10 W 40 , ale mineral :( Od razu wymieniłem na półsyntetyk i czekam z 10 000 jak nie będzie brała oleju to chyba zmienię na syntetyk. Powiedzcie mi jak to jest z olejami i temperaturami. W instrukcji stoi, że 10w40 ma zakres temperatur od -20 do +20, ale przecież na gorącym silniku osiąga dużo wyższe temperatury ? Więc ?
  • 2 lata później...
Opublikowano

Z tego co wiem 10 W 40 to polsyntetyk,nie slyszalem o takim mineralnym

_______

Super. Trupa z szafy wyciągnąłeś pokrytego kurzem... Przeczytaj regulamin i zacznij się do niego stosować. [mod]

Opublikowano
10W40 może być również mineralny (np amerykanie takie oleje robią- http://www.amerykany.pl). Jak dla mnie z mineralnego 15W40 przejście na półsyntetyk 10W40 nie powinno stanowić żadnego problemu. Ja jeszcze polecam półsyntetyk MOTUL 6100 Synergie bo posiada aż 74% oleju syntetycznego lub Valvoline 10W40 maxlife który posiada dodatkowe związki konserwujące uszczelki silnika itd. Zawsze jest jeszcze pełen syntetyk 10W30 np Castrol. Ja w aucie marki Daewoo Lanos przeszedłem z minerala lotosu na półsyntetyk castrola i silnik nie przepala oleju a nawet pracuje lepiej (ciszej i żwawiej). Poza tym jak byś wymienił pierścienie w silniku i panewki to możesz wtedy bez problemu zalać pełen syntetyk np 5Wx czy 0Wx . Teraz taki zabieg nie jest aż tak bardzo kosztowny a w silniku polepszy się kompresja.
Opublikowano
moja biedaczka też była zalana mineralnym mobilem , co prawda 10 W 40 , ale mineral

A powiedz mi od kiedy 10w40 to minerał ?? :mrgreen: 15w40 minerał 10w40 półsyn. 5w40/5w30/0w40/0w30 synt :) tym bardziej mobil

Zawsze jest jeszcze pełen syntetyk 10W30 np Castrol.

Pokaż mi syntetycznego castrola 10w30 ?? ;/ nie ma takiego !!!

taki olej to jest semi-syntetic a jak by to nie bylo oznacza pol syntetyk !! :|

Opublikowano
moja biedaczka też była zalana mineralnym mobilem , co prawda 10 W 40 , ale mineral

A powiedz mi od kiedy 10w40 to minerał ?? :mrgreen: 15w40 minerał 10w40 półsyn. 5w40/5w30/0w40/0w30 synt :) tym bardziej mobil

Zawsze jest jeszcze pełen syntetyk 10W30 np Castrol.

Pokaż mi syntetycznego castrola 10w30 ?? ;/ nie ma takiego !!!

taki olej to jest semi-syntetic a jak by to nie bylo oznacza pol syntetyk !! :|

kolego strututu:

z reguly oleje o klasie lepkosci 10w40 to faktycznie polsyntetyki,ale sa wyjatki np:

organika super plus classic 10w40

neste super 10w40,

czy tez oleje do motocykli : yamalube 4m 10w40, valvoline motorcycle 4t sae 10w40.

wszystkie one sa olejami mineralnymi.

co do syntetycznego castrola 10w30 to prosze bardzo:

http://www.autobarn.net/syntec.html

Opublikowano

OO Zwracam honor , sprzedaje oleje od 4 lat i pierwszy raz takie cudo widze :)

no i tu kolega mówi o mobilu a takiego raczej nie było ?? Chyba że mnie znów poprawisz :)