Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dajan , pisząc "bzdurny" miałem na myśli moje auto i o to tylko mi chodzilo (sorki , jeżeli to opacznie zrozumiałeś). W moim ma być CHF11 , a proponowali mi ATF-a ("fachowcy" których się pytałem co wlać). Nie dawała mi spokoju nazwa na tej nieszczęsnej nakrętce i , dzięki temu forum , doszedłem co jest co.Jeżeli byś doczytał mojego posta do końca bez nerwów , to zrozumiał byś , że chodzilo mi o to , że z tymi olejami trzeba sie trzymać tego , co jest napisane na nakrętce :D , nie koniecznie "bzdurnej" - chyba że ją jakiś koleś zamienił :twisted2: . Na olejach zna się MarcinPionier - zapytaj jego jak nie wierzysz ( uwierz nie widząc ) że właściwości tych olei są różne :D . Turbokostek pytał , więc odpowiedziałem - co wleje to jego sprawa ( i kasa) , ale tak , na zdrowy rozum , po co firma pisze jaki olej ma być wlany w konkretnym aucie ? Sam sobie odpowiedz :) .

Pozdro , Grześ

Opublikowano
Grześ - wszystkie obecnie oleje są praktycznie mieszalne tak też jest z płynami do chłodnic . fakt że o tym praktycznie się nie mówi ze względów marketingowych . a ja sie nie denerwuja tylko się zastanawiam czy dobry chemik byłby wstanie powiedzieć który jest który nie patrząc oczywiście na kolor
Opublikowano
Grześ - wszystkie obecnie oleje są praktycznie mieszalne tak też jest z płynami do chłodnic . fakt że o tym się nie mówi ze względów marketingowych . a ja sie nie denerwuja tylko się zastanawiam czy dobry chemik byłby wstanie powiedzieć który jest który nie patrząc oczywiście na kolor
Opublikowano

potwierdzam nie miesza sie plynow od wspomagania - grozi to niezlym rozszczelnieniem.......Ja jezdze na DEXTRONIE ATF. rozowy.

Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
Przylacze sie do rozmowy , bo z tego co wiem to zazwyczaj leje sie ATF 220 Cyba ze masz niwo to wtedy sie leje ten zielony , bo te uklady sa polaczone . ostatnio wymieniałem przekładnie w e60 i byl tam olej klasy Dextron 3 taki jak w automatach z naklejką long life . Dziwne ale tak było .
Wczoraj , dzisiaj , jutro BMW
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

A ja mam pytanie . Czy płynu CHF jest jeden rodzaj , czy kilka? Zadałem pytanie ponieważ, mam za mało płynu wspomagania a jakiś kretyn zerwał część naklejki na nakrętce i pozostało tylko "ONLY CH........."

Pozdrawiam.

Opublikowano

Twoja naklejka zapewne wyglądała tak "ONLY CHF 7.1"

Taki sam olej jest stosowany w autach grupy VW i moiżna go kupić w wielu sklepach z częściami do niemieckich aut. Produkuje go np. FEBI. W Warszawie proponuje kontakt z hurtownią

Auto Partner 022-514-12-20, 21, 22

Mają naprawde bardzo dobre części i świetne ceny.

Opublikowano
Witam! Lejemy tylko taki, jaki napisany jest na korku, jeśli masz duuuży zbiornik na płyn to masz Nivomat u mnie np ChF 11.S, bez Nivomatu lejemy czerwony Atf taki sam jak do skrzyń automatycznych, POLECAM STRONĘ CASTROL.com Dobór olejów,,, Zły olej w serwie kończy się rozczelnieniem układu A TO KOSZTUJE. Pozdrawiam i życzę samych dobrych wyborów.
Teraz to ja mam radość z jazdy :)
Opublikowano
Witam! Lejemy tylko taki, jaki napisany jest na korku, jeśli masz duuuży zbiornik na płyn to masz Nivomat u mnie np ChF 11.S, bez Nivomatu lejemy czerwony Atf taki sam jak do skrzyń automatycznych, .

Przykro mi ale nie zgodze sie z tobą. Brak nivomatu nie jest regułą. U mnie nie było nivomatu a miałem olej CHF 7.1

Moje autko nie było wyjątkiem, bo widziałem już wiele takich przypadków.

Więc lepiej ATF-u nie nalewaj, mimo ze nie masz NIVO.

Opublikowano
witam.podłacze sie do rozmowy.mam 3 bmw i na kazdym(specjalnie patrzylem) jest napisane "ATF OIL ONLY" dlatego ja taki stosuje skoro BMW taki zaleca.pozdrawaim

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
A jaki lejesz dextron II vczy dextron III???? jha musze teraz dolac bo mi troszke sie poci przy wezyku i delikatrnie musze uzupełnic, tez mam atf czerowy taki roznowy w sumie, jaki wlac dextron II czy III>???