Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy ktoś mi może powiedzieć ile pali e-39 tds w wersji 143 konie oraz o ile ktos taki posiada to jakiś model po chiptuningu i jak wzrosły osiągi

pozdrawiam

Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano
Podobno lepiej nie podkręcać TDSów.... ale ile w tym prawdy i co może się stać to nie wiem :?:

" _______

/________\

OO=[][]=OO > ///M-POWER

[#]--------[#]

Opublikowano

mi po mieście 8.2 litra nie przekracza a na trasie potrafi spaść poniżej 7 litrów przy jeździe utrzymującej sie w granicach 130 - 150 km/h

także automat

Opublikowano

To narazie widzę duże rozbieżności w spalaniu dziwi mnie spalanie u przemo tds ponieważ tyle to pali moje e-35 520i 24V 150KM natomiast spalanie u decarda wydaje mi się bardziej realne jak na turbodiesla zastanwiam się po prostu czy lepiej kupić e-39 523i czy e-39 525tds i podnieść mu moc do 170KM bo taki tuning kosztuje koło 1800zł a efekty miłe:)

Nadal czekam na przyk łady spalań

Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano

8.3 a w jakim mieście?? przelot nocą to się zgodzę

przy oszczędnej jeździe wychodzi w mieście (warszawa w godzinach porannych) 10L i poniżej tego raczej trudno zjechać, tyle wychodzi z moich wyliczeń i generalnie tyle pokazuje na kompie

tematów o spalaniu tdsa było mnóstwo i zawsze wychodziły z tego mniejsze lub większe awantury, więc szkoda zaczynać, każdemu i tak wyjdzie co innego :roll2:

Opublikowano
hmm a nie lepiej kupić 530d i nic nie kombinować ?? tds to silnik "starej generacji" ze tak powiem... jakbys mial kupić to poniżej 150 000 tyś realnego przebiegu chyba nie znjdziesz a chipownie silnika z takim przebiegiem mija sie z celem wg mnie.... może sie myle
Opublikowano
8.3 a w jakim mieście?? przelot nocą to się zgodzę

do miasta mam 7 km a w nim dziennie zrobie średnio 100 km i tak wychodzi ;]

Opublikowano

to gratuluje tak niskiego spalania

zauważ tylko że dobre 3.0d kosztuje sporo więcej od tdsa, a jak kupisz zajeżdżoną to będziesz cały czas kasiorkę pakował w naprawy, a nie są one tanie,

co do chipowania to raczej chodzi o stan silnika nie o przebieg, mógłby się wypowiedzieć jakiś forumowicz który już chipował i zrobił po tym parę km, jeśli tacy tu są...

Opublikowano
Posiadam 530d po chipie na 230KM i 500 Nm Spalanie nie wzrosło w sposób zauważalny średnio pali 8litrów robię większość kilometrów w trasie przy prędkościach 160-180km/h Prędkość maksymalna nie zmierzona a przyśpieszenie ok 7 s Przed chipowaniem silnik (pompa)i turbina zostały sprawdzone i na tej podstawie zdecydowalem się na tuning w tej chwili przejechałem 15 tyś km i nic się nie dzieje Założyłem chipa przy przebiegu 180tyś Polecam .
Opublikowano

moja 525 tds touring z manualna skrzynia pali w miescie 8,5 przy w miare spokojnej jezdzie, a 9 przy raczej dynamicznej.

na trasie ok 7,5.

Facet z próchnicą grał w kości i... wypadły mu cztery szóstki.
Opublikowano

to ile pali to moze byc kwestia bledu pomiaru komputera...

ale ludzie nie przesadzajmy z tym spalaniem...

i tak wyjdzie duzo taniej niz na benzynie a dieselek sprawia duzo frajdy... co do chipowania TDSa to slyszalem ze wyciagaja 170 KM i zamykaja licznik (250 kmh) ale jak to wplywa na trwalosc silnika... tego nie wiem

Jeśli po zaparkowaniu samochodu nie odwracasz się, żeby spojrzeć na swój samochód to znaczy, że kupiłeś złe auto :)
Opublikowano

Witam!!

Ja mam 525 TDS w automacie i powim szczerze, że spalanie w mieści dochodzi do 10l/100 w trasie 7l na tempomacie. Ale co to za jazda na tempomacie. Średnie spalanie np. z 1000km w granicach 10.5l. mniej przy mojej nodze się nie da. ostatnio na autostradzie do Poznania przy predkości 180-220 spalił 11l. Także w spalanie 7.5 - 8l, nie wierzę, chyba, że przy prędkości 90km i bez jakichkolwiek przyśpieszeń, ale co to za jazda BEEMKĄ.

Opublikowano

Niemcy A2. Stała prędkość 200 na tempomacie. 7,3. tak normalnie na trasie to ok. 8,5-9,5.

W mieście ok. 10.

Kumpel ma ten 143 w e34 zchipowany na 175KM ale ma manuala i sobie bardzo chwali. Podobno zaczął palić mu mniej.

Nie wiem ile wytrzymuje automat (nM). Tylko on stanowi granicę.

Tylko dla serii 7 www.7er.pl!!!
Opublikowano

Witam,

Jesli chodzi o spalanie e39 tds-a to jest tak jak pali wiecej niz 7l/100km

120-140 to znaczy, ze jest cos nie tak (mowimy tu o spalaniu na rowninach na trasie bez szarzy). Najprawdopodobniej w takich sytuacjach dawka paliwa jest zle ustawiona. Ja jezdzilem z niedobrze dzialajaca pompa wtryskowa i pomimo tego Robertbmw (forumowy fachman), zwiekszyl/ustawil dawke paliwa tak, ze spalanie mialem ok 6.5l/100km na trasie. Przedtem mialem ok 8l/100km na trasie. Po naprawie pompy wtryskowej dawka zostala zle ustawiona i spalanie mialem na poziomie 8l, po zmianie dawki mam 6.5l i auto jakby jest dynamiczniejsze tzn. plynniej sie zachowuje silnik przy np. zmianie biegow. Sam nie wierzylem ze auto, ktorym jezdze (turing) moze spalic 4.5l/100km tyle mi wziol kiedy sie przeprowadzalem i jezdzilem zaladowany przy predkosci 70km/h oczywiscie, ze nikt nie bedzie tak jezdzil ale takie spalanie jest mozliwe. Ale jezeli kotos lubi szarzowac to i 15l/100km nie jest problemem.

Odnosnie chipowania to tak ja kolega wyzej napisal niech sie ktos wypowie kto ma chipa w tdsie, zakladalem taki post kilka dni wczesniej ale bez konkretnego odzewu.

pozdrawiam