Skocz do zawartości

czy zadałem tak idiotyczne pytanie? zadam je jeszcze raz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowym klubowiczem i oraz od trzech tygodni posiadam E39 TDS w automacie z 2002 roku. Intensywnie przeglądam forum aby jak najwięcej dowiedzieć się o moim samochodzie (jest to moje pierwsze BMW) i mam wiele pytań.

Pierwsze : test zegarów który wykonałem i wyszły jakieś liczby które mi nic nie mówią - co wyjaśniają świecące wszystkie kontrolki i zegary dochodzące do max a następnie opadające do zera?

Drugie : czy w automatycznej skrzyni wymienia się olej czy nie? Bo instrukcji obsługi pisze że się nie wymienia.

Na razie wystarczy mi odpowiedź na te pytania. Pozdrawiam wszystkich klubowiczów klubowiczów

Opublikowano
Z wymianą oleju w skrzyni jest tak, że nie spotkałem się jeszcze z opinią, aby wymiana na DOBRY i ODPOWIEDNI olej spowodowała jakieś problemy - a dla własnego spokoju chyba lepiej zmienić.
Opublikowano

Oczywiscie ze olej w skrzyni sie zmienia. Na 4 wymiany oleju w silniku zmien olej w skrzyni - szczegolnie ze to automat !!!!

Test zegarow z tym zapalaniem kontrolek i wskaznikow - tak powinno byc

Opublikowano
Moje pierwsze pytanie brzmi - jak to zrobiłeś, że masz TDS z 2002 roku?

:D

Pewnie chodzi o 525d bo tds-y skończyli robić w lutym 2000

Opublikowano
Oczywiscie ze olej w skrzyni sie zmienia. Na 4 wymiany oleju w silniku zmien olej w skrzyni - szczegolnie ze to automat !!!!

Test zegarow z tym zapalaniem kontrolek i wskaznikow - tak powinno byc

Dokładnie. Różnie mówią ale trzeba wymienić około 50tys

Opublikowano
Różnie mówią ale trzeba wymienić około 50tys

W zaleznosci od rodzaju skrzyni i uzytego leju. Przy oleju LongLife wymiana co ok. 100 tys. km.

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
Odpowiedzi na twoje pytania znajdziesz na forum, tylko wystarczy poszukac a nie zakladac nowe watki. A napisales ze intensywnie przegladasz forum :duh:

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg

Opublikowano
kolego o testach zegarów w BMW z tego forum mozna by było ksiązke pisać. Gdybyś choć wcisnoł :search: to byś znalazł tego troche... Kiedy zapalają Ci się wszystkie kontrolki przy teście oraz wskazówki idą do końca i opadają to poprostu testuje Ci się licznik testując kontrolki i sam oceniasz czy nie masz moze spalonej. Co do automata oczywiście olej wymieniasz olejem przeznaczonym do skrzyni automatycznej. Jaki tam wchodzi olej to musisz poszukać na forum bo również o tym było szeroko rozpisywane
Opublikowano
kolego o testach zegarów w BMW z tego forum mozna by było ksiązke pisać. Gdybyś choć wcisnoł :search: to byś znalazł tego troche... Kiedy zapalają Ci się wszystkie kontrolki przy teście oraz wskazówki idą do końca i opadają to poprostu testuje Ci się licznik testując kontrolki i sam oceniasz czy nie masz moze spalonej. Co do automata oczywiście olej wymieniasz olejem przeznaczonym do skrzyni automatycznej. Jaki tam wchodzi olej to musisz poszukać na forum bo również o tym było szeroko rozpisywane

Witam

Popieram kolegę w całej rozciągłości.

Wypada wykonać :search: i to dość dokładnie i dopiero pytać.

Widać, że nowy kolega, który założył ten temat niezbyt dokładnie przeglądał zawartość forum.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Re: czy zadałem tak idiotyczne pytanie? zadam je jeszcze raz

Zadałeś je wcześniej nie na tym forum. Skoro pytania tyczą się e39, to tutaj jest właściwe forum.

Drugie : czy w automatycznej skrzyni wymienia się olej czy nie? Bo instrukcji obsługi pisze że się nie wymienia.

Taa.... bo według instrukcji od razu wymienia się całą skrzynię. :mrgreen: Ale taniej chyba wyjdzie okresowo wymieniać olej co jakieś 40-50tys. km.