Skocz do zawartości

Za mało płynu chłodzącego...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sprawdzałem dzisiaj stan płynu chłodzącego i jego go za mało :mad2: Nie wiem jaki był lany,ale jest koloru zielonego...Czy wiecie jaki to może być???Może dolać wody destylowanej?
Freude am fahren...
Opublikowano
Nie lej żadnej wody,ani destylowanej ani nie-.Kup sobie płyn do chłodnic np.zupełnie wystarczający jest Dynagel 2000,albo jak masz dużo kasy to np.Shell albo jakiś inny.Generalnie wody nie leje sie do chłodnic,no chyba,że awaryjnie.Pozdro!!!!
Opublikowano
  • Autor
To spuścić ten stary czy mogę go zmieszać z innym???
Freude am fahren...
Opublikowano
Lepeij spusc...co swierzynka to swierzynka...plyn to nie jest az taki hiper duzy wydatek...

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
  • Autor
Lepeij spusc...co swierzynka to swierzynka...plyn to nie jest az taki hiper duzy wydatek...

No niby macie rację, ale skoro brakuje mi do prawidłowego stanu 0.5 l to wydaje mi się,że spuszczanie i zalewanie nowym jest bez sensu...Nie pamiętam po prostu jaki płyn był zalewany...Jest koloru zielonego...może to Borygo,chyba taki właśnie wlewałem...

Freude am fahren...
Opublikowano
A borygo nie jest rozowy??? :worried:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Borygo jest zielony a Petrygo jest różowy bodajże,a co do problemu,to najlepiej spuść stary zalej nówką,nie jest to jakaś magiczna kwota ale lepiej mieć odpowiednią wentylacje :mrgreen: silniczka,zwłaszcza w lato.
http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg
Opublikowano
Sprawdzałem dzisiaj stan płynu chłodzącego i jego go za mało :mad2: Nie wiem jaki był lany,ale jest koloru zielonego...Czy wiecie jaki to może być???Może dolać wody destylowanej?

A wiesz kiedy ostatnio był wymieniany płyn chłodniczy w Twoim aucie?

Instrukcja mówi że powinen być wymiwniany co 3 lata.

Jeśli nie masz pewności to zmień.

Borygo jest zielone i rózowe. Nie wiem czy masz aluminiową chłodnicę bo do aluminiowych są specjalne płyny. Eko borygo zielone jest ok :wink:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

skoro masz ubytki plynu chlodzacego tz ze masz gdzies wyciek . ja bym dolal wody i sprawdzal stan plynu w zbiorniczku wyrownawczym , kiedy juz zlokalizujesz wyciek i naprawisz usterke wtedy zalej nowym plynem najwazniejsze zebys to zrobil przed zima.

nie ma sesu wlewac nowego plynu skoro i tak niebawym wyleci i sie zmarnuje szkoda kasy to co masz przeznaczyc na dolewki plynu przeznaczysz na usuniecie usterki

Opublikowano
  • Autor
Płyn wymieniany był u mechanika jakieś 3 miesiące temu i od tego czasu nie sprawdzałem,więc pewnie za mało wlał...podjadę do niego i zapytam jaki wlewał...
Freude am fahren...
Opublikowano
Borygo jest zielony a Petrygo jest różowy bodajże,a co do problemu,to najlepiej spuść stary zalej nówką,nie jest to jakaś magiczna kwota ale lepiej mieć odpowiednią wentylacje :mrgreen: silniczka,zwłaszcza w lato.

To czemu w marketach widzialem Borygo rozowe...???

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
A borygo nie jest rozowy??? Worried

Borygo jest i zielone i różowe - zielone przyjazne dla środowiska (droższe) a różowe nie przyjazne (tańsze). Petrygo natomiast jest koloru zielonego nawet w niebieski wpadający.

Opublikowano
a z tymi kolorami to nie jest tak ze jeden jest na okres letni a drugi na zimowy?
Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano

Raczej nie. Nikt by nie zmieniał płynu chłodniczego co pół roku :)

A propos uciekania płynu.

Ja mam taką sytuację że gdy poziom płynu jest ok, po krótkim czasie znika ok 3 kresek ze zbiorniczka i taki stan się już trzyma. Wleję i znów znika 3 kreski. Ciekawe :D

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Raczej nie. Nikt by nie zmieniał płynu chłodniczego co pół roku :)

A propos uciekania płynu.

Ja mam taką sytuację że gdy poziom płynu jest ok, po krótkim czasie znika ok 3 kresek ze zbiorniczka i taki stan się już trzyma. Wleję i znów znika 3 kreski. Ciekawe :D

Hehehee, no niezle...wazne, ze wszystko gra i nic sie nie dzieje :D

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

a dokladnie ile trzeba miec tego plynu wedlug wskazan na zbiorniczku?

na maxa? bo ja mam w polowie

Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
a dokladnie ile trzeba miec tego plynu wedlug wskazan na zbiorniczku?

na maxa? bo ja mam w polowie

to masz dobrze. jak od boku obejrzysz zbirniczek to pośrodku jest jedna taka dłuższa kreska i to jest miejsce gdzie powinien byc płyn przy zimnym silniku.

Opublikowano

Masakra Panowie ;)

Co każdy to inna wypowiedź.

Oczywiście zawsze tak było że BORYGO JEST RÓŻOWY a PETRYGO ZIELONY. Jak masz zielony to spokojnie dolej sobie PETRYGO. Te płyny zazwyczaj się mieszają ze sobą. Ja dolałem w niedziele petrygo, tez nie pamietałem co zielonego wczesniej lałem. No i jakoś wszystko nadal jest OK :)

KONIEC DYSKUSJI.

Opublikowano
  • Autor

Masakra Panowie ;)

Co każdy to inna wypowiedź.

Oczywiście zawsze tak było że BORYGO JEST RÓŻOWY a PETRYGO ZIELONY. Jak masz zielony to spokojnie dolej sobie PETRYGO. Te płyny zazwyczaj się mieszają ze sobą. Ja dolałem w niedziele petrygo, tez nie pamietałem co zielonego wczesniej lałem. No i jakoś wszystko nadal jest OK :)

KONIEC DYSKUSJI.

No i sprawa załatwiona!Wleję Petrygo i koniec tematu :cool2: Dzięki Gierap :modlitwa:

Freude am fahren...
Opublikowano
u mnie też jakiś czas temu trochę płynu ubyło, nie wiedziałem jaki był lany więc dolałem petrygo i jest wszystko OK.