Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj współwłaściciel mojego samochodu czyli moja mama dostala wezwanie na policje w Lublinie. OKazało sie ze na chodzi o zdjęcie z fotoradaru moje oczywscie w krakowie. Dzisiaj minął juz miesiac od wykroczenia. Policja ma odesłać powiadomienie spowrotem do krakowa, bo tam obecnie mieszkam, lecz zameldowany jestem jeszcze w lublinie (jestem studentem).

Czy wiecie ile policja ma na dostaczenie wezwania do sprawcy wykroczenia?

Co mi grozi gdy nie odbiore tego wezwania ?

Zdjecie jest ponoc niewyraźne i nie widac kto jedzie samochodem?

Czy ma ktos jakies doswiadczenia w tej sprawie ?

Opublikowano

Też tak miałem, co prawda 2 lata temu ale wtedy miały być max. 2 tygodnie na dostarczenie zdjęcia, ale i tak się nie zmieścili w terminie.

Jeśli chodzi o złą jakość zdjęcia, to jeżeli właściciele nie udzielą informacji kto w tym czasie porwadził samochód to dostana mandat, co prawda bez punktów karnych.

Z własnego doświadczenia wiem, iż żadne odwołania ze względów proceduralnych (przekroczony termin) czy sytuacji materialnej (studia) nic nie dają.

Życzę powodzenia, Jawor!

Opublikowano

a w polsce jesli nie zdaza do 30 dni (od wykrycia wykroczenia ) to sprawa automatycznie trafia do sadu grodzkiego w miescie w ktorym mialo miejsce wykroczenie !!! wiec nie ma sie z czego cieszyc jesli zdjecie nie dojdzie na czas. pomysl ze mieszkasz na slasku i dostajesz wezwanie na rozprawe w gdansku, bo akurat byles tam na wczasach.

p.s. osobiscie jesli nie bylo by wyraznie widoczne kto prowadzi upieralbym sie i wolalbym isc do sadu. zyjemy w XXI wieku i skoro nie stac policje na lepsze aparaty niz 2mpixele to niech nie robia fotek albo zainwestuja w sprzet. autem mogl jechac ktokolwiek, a trudno zebys pamietal co i jak. najlepszy jest sposob na Rywina - nie pamietam, nie wiem, bylem pijany.

Opublikowano

tak jak mówili przedmówcy - jeśli nie dostarczą w terminie to nic sie nie przedawnia tylko sprawa idzie do sądu grodzkiego.

w przypadku gdy mój samochód został sfotografowany,a zdjęcie było niewyraźne (światło tak odbiło sie w szybie że kompletnie nic nie było widać) nie byłem w stanie powiedzieć kto kierował w danym (odległym w czasie) dniu. byłem jednak na tyle chętny do współpracy że podałem listę kilkunastu osób, które miewają dostęp do kluczy i dokumentów i mogły tego dnia kierować ww pojazdem.

teoretycznie osoby te powinny zostać wezwane w charakterze świadków na przesłuchanie, ale od mojej wizyty na komendzie minął już rok, a żadnego wezwania nikt nie dostał.

Opublikowano

Czyli co mi radzicie. Przekroczenie mialo miejsce 19.04.07. Wczoraj był właściciel główny na wezwaniu na policji w Lublinie bo tu jest zrejestrowane auto. Policja ma odesłać spowrotem odesłać sprawe do Krakowa bo tu mieszkam i kontaktować sie ze mna. czyli co lepiej zebym sie sam skontaktował z policja i zaplacil mandat nie przyznajac sie ze to ja ( nie widac twarzy na zdjeciu )

pozdrawiam

Opublikowano
w moim przypadku pomimo że auto było zarejestrowane w Dąbrowie Górniczej wezwanie przyszło do sądu w mieście gdzie zostało zrobione zdjęcie (nie było widać sprawcy więc dostałem tylko mandat bez punktów i oczywiście nie zostałem obciążony kosztami rozprawy ponieważ to nie była moja wina że policja zwlekała z powiadomieniem mnie o sytuacji)

http://tnij.org/gsvg

włosy na głowie potargał wiatr :whistle:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=83461

Opublikowano
A nie wiecie czy sie liczy teraz od nowa 30 dni czy skoro juz wezwali pierwszego własciciela to liczy sie jako doreczone ?
Opublikowano

macies a tam na odwrocie nie ma pouczenia? jak przyszło to poleconym to w momencie podpisania przez kogoś listonoszowi listy to masz date doręczenia. jak każde pismo urzędowe podejrzewam że masz prawo do odwołania w terminie 7 lub 14 dni roboczych. tam na 100% wszystko jest napisane. no i twoja mama sie odwołała i podała twój adres z krakowa z tego co rozumiem. pan władzuchna przyjął odwołanie i teraz on ma znowu 30 dni na to żeby wysłac to do ciebie do krakowa. jak mu sie nie uda to dostaniesz wezwanie na sale grodzką w lublinie bo tam jesteś zameldowany. sądze że raczej nie innaczej nie można tego wyjaśnić.

mariusz_ek a kiedy to było? dalej jak pół roku temu?

Opublikowano
No to, nic mi nie zostaje jak czekac na wezwanie w krk. Nie wiem jeszcze tylko co tam mówic, bo zdjecie jest niewyrazne ponoc i na pewno nie widac na nim kto kieruje.
Opublikowano
Skoro wiesz ze to ty prowadziles to w czym problem? Placisz i z glowy.

Racja,skoro wiesz,że Ty jechałeś to od razu się przyznaj i nie mieszaj...Tak to już bywa-nie ma się co łamać...Mandaty były i będą,ale to jeszcze nie tragedia :cool2: Głowa do góry i lepiej czasem zwolnij :mrgreen:

Freude am fahren...
Opublikowano
Skoro wiesz ze to ty prowadziles to w czym problem? Placisz i z glowy.

Racja,skoro wiesz,że Ty jechałeś to od razu się przyznaj i nie mieszaj...Tak to już bywa-nie ma się co łamać...Mandaty były i będą,ale to jeszcze nie tragedia :cool2: Głowa do góry i lepiej czasem zwolnij :mrgreen:

Hehee - no i widzisz - ja tu przyszedłem z podobnym problemem i usłyszałem.... "Marka do czegoś zobowiązuje" i, że "Kierowca BMW bez punktów karnych nie istnieje, chyba że uciekł" :mad2:

Powodzenia w kombinacjach alpejskich :twisted2:

Opublikowano
Hehee - no i widzisz - ja tu przyszedłem z podobnym problemem i usłyszałem.... "Marka do czegoś zobowiązuje" i, że "Kierowca BMW bez punktów karnych nie istnieje, chyba że uciekł" :mad2:

Powodzenia w kombinacjach alpejskich :twisted2:

A nie prawda bo ja nie mam juz ponad rok nic na koncie :mrgreen: :mrgreen: , no ale bmw jezdze dopiero poł roku :wink:

Opublikowano
No ja na szczęście nie mam nic na koncie...ale omijam "strategiczne"punkty (tam gdzie są radary) i komendy omijam szerokim łukiem :mrgreen:
Freude am fahren...