Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Już mam dość BMW...Jeździłem ostatnio oszczędnie, nie przekraczając 3 tysięcy obrotów i okazało się że kontrolka rezerwy zapaliła mi się przy 106 km...na 12 litrach!!!Ludzie,to Omega 2.0 mi tyle nie paliła!Co jest nie tak?Jak jechałem miałem na liczniki 105 km i wskazówka paliwa nawet nie była na czerwonym polu...Jak stanąłem na parkingu i odpaliłem okazało się,że wskazówka nagle jest w połowie czerwonego pola i kontrolka rezerwy już się pali :mad2: Dodam,że jak zapala mi się kontrolka paliwa to kasuje przebieg dzienny i tankuję tak żeby wiedzieć ile przejadę na zatankowanym paliwie od jednego zapalenia kontrolki do drugiego...Czy coś źle robię?Może wskaźnik jest mało precyzyjny?
Freude am fahren...
  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Nie kasuj codzinnie i nie tankuj bo nie sprawdzisz dokladnie. Czasem mi sie swieci kontrolka, postawie troche krzywo samochod i gasnie, albo odwrotnie. Zatankuj wiecej, najlepiej do pelna i wtedy zmierz to bedziesz wiedzial dokladnie. Ja tak zrobilem. A przyczyny dopiero wtedy mozesz szukac jak Ci w takim tescie wyjdzie 12 litrow.
Opublikowano
co to wskazowki to wedlug mnie ...bak jest duzy i jak jest w nim troche na dnie to nie robi to pare milimetrow paliwa na dnie...dlatego ciezko mu sie ustalic!Najlepiej zatankuj do pelna ..przejedz np 200km i znowu zatankuj do pelna tyle co za drugim razem zatankujesz podziel przez 2 i tyle pali na 100km.Bo jak masz tam troche na dnie to ciezko ocenic...tez mialem tego typu problemy...ten wskaznik po prostu jest malo czuly jak jest malo paliwa!!
Opublikowano

Witam!

Znajomy ma Omege 2.0 i spalanie ponizej 14l w miescie to jest norma.

Opublikowano
Osobiście nie uwieze zeby obojetnie jakie auto z silnikiem 2L palilo po miescie 12l/100. Kolejny przykład sasiad ma kupione Audi A3 z silnikiem 1.8 ( doładowany ) i od nowosci po miescie pali mu 15l/100km dlatego uwazam ze trzeba umiec i dobrze sobie obliczyc ile autko naprawde pali.
Opublikowano
Osobiście nie uwieze zeby obojetnie jakie auto z silnikiem 2L palilo po miescie 12l/100. Kolejny przykład sasiad ma kupione Audi A3 z silnikiem 1.8 ( doładowany ) i od nowosci po miescie pali mu 15l/100km dlatego uwazam ze trzeba umiec i dobrze sobie obliczyc ile autko naprawde pali.

Wolałem nie obliczać bo by mnie chyba szlag trafił :mrgreen: Im mniej wiesz-dłużej żyjesz... :cool2: Z tym spalaniem może masz racje.Jednak wszyscy piszą,że 2.0 pali 10-11 litrów na mieście więc jak to czytam to mam ochotę zaraz zmienić na takiego właśnie,bo skoro pali tyle samo to wolę większy silnik. Co do mojego BMW to naprawdę trochę mnie ta sprawa dobija...Może świece wymienić?Ile taka wymiana może kosztować?

Freude am fahren...
Opublikowano

MaatOhewetBi:

tak jak pisali koledzy wczesniej - zalej do odbicia pistoletu, zrob np 200 lub wiecej km, zalej ponownie na tej samej stacji i wtedy policz realne spalanie

Opublikowano
No wiem że inaczej raczej nie sprawdzę,ale od razu muszę wydać 280 zł na paliwko a potem żeby zalać,znowu około 45 zł wzwyż :cry2: Trudno,trzeba się przegłodzić i zalać trochę tego paliwa :dance:
Freude am fahren...
Opublikowano
Zeby ciut zmniejszyc spalanie proponuje zacząć od sprawdzenia cisnienia opon, sprawdzic czy hamulce nie trzymają, wymienić filtr paliwa , filtr powietrza, założyć nowe świece ja mam 3 elektrodowe firmy ISKRA bardzo dobre, zywotność ponad 60 tys km, koszt za 4szt 70zł. Przewody WN takze mozna wymienić. Napewno sie poprawi.
Opublikowano
zatankuj do pelna caly bak (jak masz tyle kasy) wyzeruj licznik przejedz 100km znowu zatankuj do pelna i bedziesz widzial roznice - tyle ci pali
Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
zatankuj do pelna caly bak (jak masz tyle kasy) wyzeruj licznik przejedz 100km znowu zatankuj do pelna i bedziesz widzial roznice - tyle ci pali

No właśnie ten sposób jest najlepszy...i najskuteczniejszy...Myślałem jednak że istnieje inny, tak samo skuteczny, ale mniej kosztowny jednorazowo...

Freude am fahren...
Opublikowano

hehehehehheh dobry tekst :D :D :D

chyba i tak wyjezdzisz to paliwo prawda :D - nie martw sie nie stracisz kasy :D

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Fajnie, że Ci się spodobał ten tekst :cool2: Jednak, chyba sam wiesz co to znaczy wydanie kasy rzędu 300-stu złotych za jednym razem :P
Freude am fahren...
Opublikowano
a znajac zycie bedzie kusilo do szybkiego wyjezdzenia.ja tak mam jak duzo paliwka w baku to sobie jezdze i jezdze...:P a pozniej ups ''zyd sie wlaczyl'' :mrgreen: pozdro
Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
a znajac zycie bedzie kusilo do szybkiego wyjezdzenia.ja tak mam jak duzo paliwka w baku to sobie jezdze i jezdze...:P a pozniej ups ''zyd sie wlaczyl'' :mrgreen: pozdro

No właśnie...jak mam czegoś pod dostatkiem to nie oszczędzam... :mrgreen:

Freude am fahren...
Opublikowano
No moje 325i na miescie spala do 13l oczywiscie bez szalenstw. A na trasie 8-9 normalnie lub 7,5l na tempomacie. A jak chce poszalec to nie patrze na spalanie. :D
Opublikowano

witam ja tak tankuje :8) kupiłem takie cudo kilkanaście dni temu i też byłem ciekaw ile pali 1,8 m-43 srednio 7,8 pb nie wiem ale chyba jest ok to jest najlepsza metoda :wink: 20l pb/257km

Opublikowano

Przyjedz do mnie to ci udowodnie,po miescie i cięzkiej nodze 12,5l.Audi zawsze więcej paliło od BMW.

Opublikowano

No właśnie ten sposób jest najlepszy...i najskuteczniejszy...Myślałem jednak że istnieje inny, tak samo skuteczny, ale mniej kosztowny jednorazowo...

Kuźwa co tpo za różnica lać po 50zł 5 razy jak można od razu nalac do pełna.Nie stać cie bo widze skomlesz na temat paliwa kup tico w 5l sie zmiescisz :mrgreen:

Opublikowano

Kuźwa co tpo za różnica lać po 50zł 5 razy jak można od razu nalac do pełna.Nie stać cie bo widze skomlesz na temat paliwa kup tico w 5l sie zmiescisz :mrgreen:

Taka różnica,że od razu ładujesz tyle kasy a ja jeszcze studiuję...Wleję od razu 300 zł a potem jak coś będę potrzebował i co zrobię?Poza tym jakbym miał kasę to bym raczej nie kupował BMW z 93 roku :mrgreen:

Freude am fahren...
Opublikowano

Kuźwa co tpo za różnica lać po 50zł 5 razy jak można od razu nalac do pełna.Nie stać cie bo widze skomlesz na temat paliwa kup tico w 5l sie zmiescisz :mrgreen

:

Taka różnica,że od razu ładujesz tyle kasy a ja jeszcze studiuję...Wleję od razu 300 zł a potem jak coś będę potrzebował i co zrobię?Poza tym jakbym miał kasę to bym raczej nie kupował BMW z 93 roku :mrgreen:

To student ma tyle kasy bna BMW,skąd??? :?: Chyba że tatowozem jeździsz :mrgreen:

Własnie masz kase,bo ja za swoje 323 95r wysmarowałem 2 lata temu 20tys.Jakbys nie mial kasy kupiłbys tico albo matiza,bo napewno dałes wiecej niz 10tys.