Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

czy ktos uzytkuje te auto w podobny sposob?

potrzebuje auta ktore czasami bedzie musialo pociagnac lawete o max 2000kg DMC

jak sprawuja sie te silniki przy obciazeniach?

czy automaty nadaja sie do tego typu uzytkowania?

czy w wersji manualnej jest dostepna wylacznie 6 stopniowa skrzynia biegow?

jakie obroty ma 740 przy 120km/h na 6 biegu?

Opublikowano

jeszcze nie mam tego auta:)

obecnie jezdze 328, bardzo chwale sobie ten silnik

728 bylby trafnym wyborem??

na oku mam dwa auta:

528, 540

728, 740

bardzo podoba mi sie E38, w zwiazku z wyzsza masa mysle ze bedzie mial wieksze DMC ciagnietej przyczepy

a jak sprawuje sie skrzynia STEPTRONIC??

co do automatow to sporo sie naczytalem o uszkodzeniach przy ok 200tkm, czesto nawet widze auta w ogloszeniach z uszkodzonymi skrzyniami, najczesniej jest to brak wstecznego

gotowka jaka bede dysponowal to ok 20-24tys plus instalacja gazowa

z tego co zauwazylem to taniej znajde E38 gdyz szybko traca na wartosci

auta bede szukal za granica

z gory dziekuje za odpowiedzi,

Opublikowano
E38+ laweta to tak jakbyś świni siodło założył.... kup lepiej jakiegoś busa np. T4 2,5 TDI będzie tańszy w zakupie i eksploatacji.
Opublikowano
E38+ laweta to tak jakbyś świni siodło założył.... kup lepiej jakiegoś busa np. T4 2,5 TDI będzie tańszy w zakupie i eksploatacji.

a ciagnoles kiedys ciezka lawete t4 ? bo ja tak - totalna porazka ... do lawety samochod musi miec jak najwieksza mase ( zachowuje sie wtedy stabilnie ) i spora moc ( co zapewnia jakies przyspieszenie - nie trzeba wlaczac sie do ruchu 15 minut )

faktycznie - do e38 laweta niezbyt pasuje - ale napewno samochod sie sprawdzi w takiej roli ...

Opublikowano

nie pytalem jakie auto najlepsze do lawety tylko jak sprawuja sie te 2 konkretne modele

akurat mialem przyjemnosc ciagnac multivanem '02 TDI 150ps lawete

auto stabilnie sie prowadzilo ale osiagi nie powalily mnie na kolana

o wiele lepiej radzilo sobie 328, gorzej z prowadzeniem

a co do T4 to ciezko cos znalezc w granicach 22-24 tys zl, znajde 2.4d lub max 2.5tdi 102ps a to troche malo

co do BMW to mysle ze w tym przedziale cenowym znajde jakas 740

problem tylko czy automat/steptronic wytrzyma bo iewiele jest 740 z manualem

Opublikowano
Z manualem to żeczywiście ciężko trafić, ale jak ci skrzynia padnie to sobie wymienisz na używanego manuala za jakieś 1200-1300 zł (było o tym dużo na forum).
Opublikowano
Na twoim miejscu szukał bym manual bo z automatami to różnie bywa szlag go trafi w połowie europy i co ...? na manualu zawsze się jakoś doczłapiesz chociaż rzadko się słyszy żeby klękła skrzynia manualna jak już to sprzęgło a to zdecydowanie mniejszy koszt naprawy.
Opublikowano

Cena zakupu to jedno, utrzymanie auta to zupełnie inna sprawa i o tym musisz pamietać! CO z tego, że kupisz auto za 25tyś, skoro jego utrzymanie i ewentualne koszty naprawy (bo nikt w dobrym stanie nie odda za te kwote auta) może wyniesc drugie tyle. Nie sugeruj sie wylacznie ceną!

Jak potrzebujesz dużego stabilnego i taniego w utrzymaniu auta to kup omegę MV6, nieźle chodzi na gazie, czesci są w miare tanie i dostepne, a wyposażenie nie pozostawia wiele do zyczenia!

Opublikowano
swiete slowa nie sztuka jest kupic dobre auto sztuka jest utrzymac bo bezproblemu mozna kupic 7 za nawe 14 tys jezdzaca a przeciez sa tez z 2001 po 70.000 i wiecej dlaczego ?? to proste bo sa w stanie idealnym naprawiane tylko na oryginalach i serwisowan tylko w ASO i co za tym idzie trzymaja wysoka cena bo sa jej warte
Opublikowano
pitolicie - samochod mozna skladac na uzywanych czescieach albo zamiennikach - nie kazdy musi jezdzic polonezem , bo sa tanie czesci ...

Z całym szacunkiem xsilver, ale oby ktoś opacznie nie zrozumiał twojej wypowiedzi. Niestety, wielu ludzi uważa, że używane części są świetne, bo są tanie. To jak z tym przysłowiem o tanim winie - dlaczego jest dobre? - bo jest dobre i tanie... :-)

Żeby nie być gołosłownym: na ten sezon wymieniłem opony na nowe letnie Continentale - na felgach miałem opony zjechane "do ogranicznika".

Mówie pracownikowi serwisu, żeby zutylizował stare opony, a w tym momencie dopada mnie facet, prosząc o sprzedaż owych opon i wciska mi w rękę stówę. Uwierzcie, opony były jak dla mnie w stanie "złom". Wychodzę, widzę całkiem "ładną" E38! Przyglądam się "bliżej": wycieki widoczne pod samochodem, przez otwory w alumach widzę porowkowane tarcze, cieknące amory itp. A koleś wkłada jeszcze opony ze śmietnika!

Podsumowując:

-zamienniki tylko markowe i z atestami

-używaną można kupić listwę na drzwi, lub tylną lampę - o ile nie jest np. popękana

-nigdy nie wkładać używanych części eksploatacyjnych (tarcz, klocków amortyzatorów, elementów gumowych zawieszenia)

Siódmka to nie Polonez - jej możliwości nie kończą się na 130 km/h. Przeraża mnie to jak leci za mną na trasie przy 180 km/h jakieś drugie E38 i może być w takim stanie jak ta którą widziałem, włos mi się na karku jeży. :jawdrop:

A jeśli kogoś nie stać, to jest inna 3-literowa marka oprócz BMW: PKS :-)

Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.

P.S.: xsilver, wiem że Ty to wiesz, ale nie chcę żeby ktoś z młodych forumowiczów się zasugerował, bo widzę że ludzie szukają E38 za 17 tys. zł, a potem metod na jak najtańszą eksploatację...

Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

wracajac do tematu...

kupilem juz omege 2000 rok z silnikiem tds

mialem takze montereya 3.0dti

zadne z tych aut nie sprawdzilo sie pod wzgledem trwalosci

powroce do pytania

czy skrzynia w 740 wytrzyma obciazenia typu ciagniecie 1600 - max 1800 kg raz w tygodniu>>??

mam sentyment do BMW, dlatego tez wolalbym zostac przy tej marce, mam kiepskie doswiadczenia z 2.5tds, dlatego tez wolalbym zostac przy zagazowanej benzynie bo na 3.0d mnie nie stac

mam do kupienia bardzo ladna 740iA '95rok z przebiegiem niewiele ponad 200tkm i jasnymi skorami,

Opublikowano

200kkm to nie jest tragedia jak nie krecony ??

po zakupie AT mozna zainwestowac 1500-2500 w skrzynie i smialo latac po europie.E38 co do masy calkowitej lawety to ma chyba 2000kg plus 8% wzrostu czyli +/- 2.200 kg mozna zaczepic i jechac .

Opublikowano
200tyś to raczej spoko przebieg, a co do skrzynki to niestety nie wiem, osobiscie szukałbym wersje 735i lub 740i z manualem (choc nie mam pewnosci czy ta druga z takową skrzynką wychodziła)
Opublikowano

nie no sorry, ale takie stwierdzeine ze skrzynie w e38 wytrzymuja 200 max 300 tys km to PRZESADA

to ze niektorym padaja po 200 nie znaczy ze generalnie w e38 sie rozsypuja po 200

trzeba tylko dbac o olej i go wymieniac, i na odpowiedni

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odświeże trochę stary temat.

Czy ktoś ma doświadczenie w ciąganiu lawety E32, interesuje mnie wersja 3.0 V8 na manualnej skrzyni, czy łatwo jest zamontować fabryczny hak z innej E32, bo nie chciałbym zawężać sobie posiadaniem haka kręgu aut do wyboru.

A na razie nie widziałem e32 v8 3.0 z hakiem na allegro :D

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Opublikowano

kup ladna e32 - a hak dolozysz pozniej - to raczej nic skomplikowanego ( jedynie z elektryka troszeke zabawy)

wydaje mi sie ze 3.0 sobie poradzi z laweta - ale bedzie wymagac to krecenia silnika wyzej , bo ma dosc wysoko max moment obrotowy - ale ogolnie e32 do lawety jest ok

Opublikowano

Moja E32 730 R6 manual ma 2000 kg na haku oryginalnym odpinanym.

Sprawdzę póżniej czy to samo jest w briefie.

Jechałem niedawno z lawetą (koparka 1600 kg załadowana). Jechało się normalnie.

Grzesiek740 - (kiedyś było jeszcze 735 i 750)

http://img136.imageshack.us/img136/3693/mojeauta034podpisgo3.jpg

Opublikowano
bo nie chciałbym zawężać sobie posiadaniem haka kręgu aut do wyboru.

A na razie nie widziałem e32 v8 3.0 z hakiem na allegro :D

to szukaj bez haka bo ja mam człowieka w krakowie co ma e32 do sprzedania na częsci z hakiem i problemu nie ma

:dance:

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!