Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!Ostatnio założyłem do mojego iS-a, zamiast katalizatora, 2 strumienice AWG połączone w jedną całość, oraz wydech uniwersalny sportowy, co mi to da i jak maja się w praktyce.
Opublikowano
Sam nam powinieneś odpowiedzieć na to pytanie. Teoretycznie strumienica z koncowym wydechowym bez kolektora ssacego z filtrem, wydechowego,tlumnika srodkowego da Ci jedno wielkie NIC. To to samo co montaż magnetyzera.

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano
no ... cos moglo dac jezeli byl przypchany kat
Opublikowano
w praktyce ma się to tak, że jeśli zapłaciłes za wstawienie strumienic i zostawiłeś wycięte katalizatory u tłumikarza, to w zasadzie zapłąciłeś mu podwójnie ... albo i potrójnie - właśnie po to tłumikarze namawiają ludzi na wycinanie katalizatorów

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
w praktyce ma się to tak, że jeśli zapłaciłes za wstawienie strumienic i zostawiłeś wycięte katalizatory u tłumikarza, to w zasadzie zapłąciłeś mu podwójnie ... albo i potrójnie - właśnie po to tłumikarze namawiają ludzi na wycinanie katalizatorów
Wtajemniczenie wiedzą czemu...
Opublikowano
no ja nie jestem wtajemniczony. Tak swoją drogą w swojej 1.8i zamierzam wymontować KATA i założyć strumiennicę, teoretycznie powinna ona pomagać spalinom wydostać się na zewnątrz. W praktyce daje NIC?
Opublikowano
no ja nie jestem wtajemniczony. Tak swoją drogą w swojej 1.8i zamierzam wymontować KATA i założyć strumiennicę, teoretycznie powinna ona pomagać spalinom wydostać się na zewnątrz. W praktyce daje NIC?

jeśli masz zapchany katalizator, to pomoże, ale nie dlatego, że strumienica coś da, tylko dlatego, że układ już nie będzie zablokowany

IMO - wstawienie strumienicy nie jest takie złe, tyle, że sama strumienica na pewno nie da Ci więcej niż seryjny układ wydechowy - po prostu udrożnisz wydech, a kupowanie nowego katalizatora, to spory wydatek, więc w naszych realiaach jest to ekonomicznie bez sensu

jeśli zdecydujesz się wyciąć katalizator, to nie zostawiaj go u tłumikarza, bo nawet zapchany jest wiele wart (o ile w środku coś zostało) i możesz go sprzedać za konkretną kaskę

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Ja też przymierzam sie do wywalenia kata. Słychac u mnie taki rzężąco-metaliczny dzwięk w okolicy kata/kolektora. Tłumiki mam cale, a i tak slychac glosna prace silnika. Mysłalbym, że tak ma byc, ale kiedys w długiej trasie takjakby cos sie odetkało. Nie przenosił wibracji, chodził jak pszczółka (wogole nie bylo silnika slychac) i lepiej sie garnal. Po dwoch dniach spowrotem wrocilo wszystko do normy :mad2: Mechanik mi powiedział, że pewnie mi sie kat posypal i cos sie przytyka. Przebieg 166 tys. Jak to sie ma po założeniu kata (nie pytam "fachowcow" tylko tych co załozyli i jezdza na tym) ? Co z sonda lambda? Głośniej chodzi? Jak ze spalinami, nie ma problemow na przegladzie? Znajomy ma merca z dosc kosmicznym przegiegiem, ma wstawiona strumienice i twierdzi że na przegladzie jego skład spalin miesci sie w normie :mrgreen: Aha o przyrost mocy to nawet nie pytam :duh: " +10% mocy" :mad2:
Opublikowano
Kolego Bieniu3000 przy twoim przebiegu kat jest juz bardzo bardzo zapchany wiec moze w jakimś stopniu ograniczać wylot spalin..osobiście w swojej bmw wywaliłem kata(mam przejechanie 160tys.)ńie wstawilem zadnej strumienicy bo szkoda mi min.50zł.a efektów i tak nie bedzie,... w miejsce kata wstawiłem poprostu rure..Jeśli chodzi o dzwięk to bardzo sie nie zmienil...A sonda....nie miałem zadnych problemów... :D
Opublikowano
Przepraszam kolege Bieniu3000...pomyłka w moim poście coś mi sie pokręciło i sadziłem ze masz wiekszy przebieg.... ale widze ze masz bardzo poodbny do mnie...Ja miałem kata tak srednio zapchanego..Ale u ciebie z racji tego ze coś tam ci w środku padło to jest możliwe ze nie wiele juz tego kata zostało...Jeśli tak by było to wytnij kata...wywal reszte ze żrodka to co zostało i wspawaj z powrotem pusta puszke....Obedziwe sie bez dodatkowych kosztów.
Opublikowano
Hehe, wstawie strumienice zamiast rury, wiem ze nie bedzie roznicy miedzy zwykla rura a strumienica, tylko 50 zł mniej w kieszeni, ale bedzie w obudowie kata i nikt sie nie bedzie sapal na przyszlosc ze kata nie mam :mrgreen:
Opublikowano
A no fakt. Moge tez wywalic wnetrzności, ale taniej mnie wyjdzie jak kupie strumienice za 50 zł, a kat sprzedam na skup z tego co sie orientuje za jakieś 150 zł wiec 100 zł zostaje w kieszeni :dance:
Opublikowano
Tak kolego tylko jeśli mówisz ze coś tam padło to może juz tam z tych wnetrzności nie wiele zostało i wtedy bedzie problem ze sprzedaża bo wiadomo nikt pustego nie kupi..Mialem taki przypadek...Ale jeśli sie uda to masz racje 100zł zostanie w kieszeni ja za swój dostałęm 150zł.
Opublikowano
a jak chodzi o ta strumienice to wiesz jak koleś będzie miał pojęcie jak wyglada kat. w BMW to i tak sie kapnie bo ta strumienica jest połowe mniejsza niz katalizator...Fakt ona przypomina katalizator ale taki jak montowali w Polonezach :D
Opublikowano
Przed chwila był u mnie znajomy-mechanik i mowil, że są jednak strumienice w kształcie prawie jak oryginalne katalizatory. Mowił też że są jakies katy-podróby po 150 zł i że auto jednak lepiej na nich chodzi jak na strumienicy albo rurce.
Opublikowano

Ci co montują strumiennice NO NAME w miejsce kata to amatorzy. Są wtedy 3 wyjścia:

- zdławi silnik, zamiast pomóc zaszkodzi.

- nie da nic, oprócz dziwnego metalicznego dzwięku, który jednym się podoba a innym nie.

- uszkodzi silnik ... strumiennica ma za zadanie przyśpieszac wylot spalin - tym samym lepsze opróżnianie cylindrów ze spalin, ale jeśli będzie źle dobrana - wzrośnie temp. spalin, co spowoduje wypalanie uszczeleki & wypalanie zaworów itd.

Te urządzenia dają... i to dużo, tylko, że odpowiednio dobrane i zestrojone z ukł. wydechowym. Liczy się nie tylko o ile strumiennica zwiększa przepływ spalin, ale też odległość od silnika.

Rzeczywiście jeżeli miałbym wybierać pomiędzy strumiennicą za 50-150zł i totolotkiem co się stanie jak ją wmontuję a wstawieniem rurki - lub nawet pustej puszki po kacie - to wybrał bym to drugie.

Opublikowano
PETERS masz racje założenie pierwsej lepszej strumienicy z allegro gdzie koleś rozpisuje sie o mega przyroście mocy może sie bardzo żle skonczyć dla silnika....Bo wiadomo na zdrowy rozsądek ze jeśli cos pasuje i do np.Fiata i do Bmw to coś jest nie tak....A im wiecej elektroniki w aucie tym wiecej można taką "cudowną"puszka popsuc...A jeśli chodzi o te katy za 150zł..To nie spotkałem sie z takimi..Ale bardzo możliwe :D ...Pozdrawiam
Opublikowano

ja mialem strumiennice miedzy katem a wydechem, i auto bylo mulaste. wiem ze w isie powinna byc w wydechu komora rozprezna ale taki wydech kosztuje kolo 1000. wiec wstawilem od zwyklej 318 bez stumiennicy i auto hula o niebo lepiej jak z tym g.....

z autopsji nie polecam..... chyba ze chodzi jedynie o zastapienie czyms kata.....

POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano
Z tego co sie orientuje by taka struminica czy cokolwiek innego co montujemy w wydechu zadziałało na kożyść to musi byc Konkretnie obliczone pod dane auto i moc silnika...Te wszystkie rezonansy co tam występója itd...Wiec co w takim przypadku może dac strumienica skoro teoretycznie pasuje i do silnika 1,1 i do2,5??? :?:
Opublikowano

Kolego rozsądnie to możesz zrobić dwie rzeczy:

1. zamiast kata wstawić tłumik środkowy - dedykowany albo z dobrej firmy (np firmy MG Motosport koszt około 200zł)

2. wstawić sportowy katalizator z wkładem metalowym (polski sportowy kat z firmy JMJ koszt około 300zł)

Swojego kata wystaw na Allegro i zgarniesz za niego około 350 do 400zł (nawet jeśli wystawisz sam monolit - pokruszony wkład - to sprzedasz na kilogramy za więcej niż 150zł)

Ja na twoim miejscu zapomniałbym o strumiennicy - ma ona jakąś wartość jeśli jest właściwie dobrana i zamontowana, ale wtedy nie kosztuje 50zł :duh: :mad2: .

http://images22.fotosik.pl/34/375df5381f18b28am.jpg

Moja śliczna była..........teraz w Gliwicach