Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem tu nowy i dopiero noszę się z zamiarem kupna BMW...

Ma to być E36 coupe 1.6 albo 1.8

szukam takiego od około 2 miesięcy.. siedząc przed kompem około 2 godzin dziennie, przeglądam oferty na polskich i zagranicznych stronach..

no i znalazłem coś co mi się wydaję, że jest ciekawe i w dość rozsądnej cenie. Chcę jakoś teraz jechać i go oglądnąć, przejechać się...

Na co mam zwrócić szczególną uwagę??

http://moto.allegro.pl/item189576706_perfekcja_z_niemiec_e36_coupe_m_pakiet_igla.html

Opublikowano
pierwsze pytanie czy jest komplet kluczyków

TS SERWIS diagnostyka i elektronika samochodowa

tel. 607 890 658

Opublikowano
Dla mnie fajny :cool2: A kompletem kluczyków się nie martw!Co do silnika to za słaby :naughty: Ja mam 1.8 ale w sedanie i już trochę mi brakuje mocy, a tu w Coupe to trochę za mało.Poza tym zawsze mnie odrzuca tuning w BMW...Nie lubię czegoś takiego,ale jak Ci się podoba to ok.Tylko przed kupnem dobrze sprawdź samochodzik bo z reguły takimi trójeczkami w Coupe nie jeździ dziadziuś do 90 km/h...więc dokładnie sprawdź silniczek :cool2:
Freude am fahren...
Opublikowano

Lepiej jechać z kimś - samemu zawsze się 90% zapomni... W moim podpisie masz link do repozytorium BMW - tam jest poradnik (linka do poradnika ci nie podam, bo mi się coś nie otwiera - słabe łącze).

Ten co sprzedaje tą beemkę ma piękną 328i - jakbym teraz kupował, to choć bym się miał zadłużyć pewnie bym ją wziął (gdyby była ok).

Opublikowano
Co do silnika to za słaby

Zgadzam się w 100% ,nie chce obrażac nikogo kto ma 316i ale ten samochud nie jeździ a spala dużo ( sam mialem 316i nawet dwa razy wiec wiem ) Lepiej poszukaj mocniejszego auta najlepiej w 6cylindrach a roznice w tankowaniu nie będziesz mial znow tak dużej

Poza tym zawsze mnie odrzuca tuning w BMW

A jaki tu jest tuning???

To że auto ma M-pakiet to jedynie wielki +

Pozdrawiam

:twisted:

Opublikowano

Zgadzam się w 100% ,nie chce obrażac nikogo kto ma 316i ale ten samochud nie jeździ a spala dużo ( sam mialem 316i nawet dwa razy wiec wiem ) Lepiej poszukaj mocniejszego auta najlepiej w 6cylindrach a roznice w tankowaniu nie będziesz mial znow tak dużej

A jaki tu jest tuning???

Pozdrawiam

Opublikowano

A jaki tu jest tuning???

Pozdrawiam

Opublikowano
tak popieram!!mam znajomych co jezdza 318...i narzekają że dużo pali!!Ja niedawno zakupiłem sliczną beti 320i (vanos) oczywiscie E36 i naprawde jestem zadowolony na 2litrowy silnik 10litrów wachy...przy jezdzie mieszanej i na trasie 160km/h!!mowa tu o gazie niestety bo mam sekwencje...ale biedny ten silniczek:(ale na paliwie tez czasami jezdze i tyle samo pali albo mniej!!Wiec tak czy inaczej kupuj 2.0----Super autko!! :cool2:
Opublikowano
I co? Oglądał już ktoś tą sztukę - igłę z Niemiec? Albo mi się wydaje, albo ma fałdę na dachu z lewej strony. Mam wrażenie że strzał zaliczyła lewą stroną. Ale mogę się mylić.
Oleje i płyny Pentosin 0694679252 Maciek
Opublikowano
tak popieram!!mam znajomych co jezdza 318...i narzekają że dużo pali!!Ja niedawno zakupiłem sliczną beti 320i (vanos) oczywiscie E36 i naprawde jestem zadowolony na 2litrowy silnik 10litrów wachy...przy jezdzie mieszanej i na trasie 160km/h!!mowa tu o gazie niestety bo mam sekwencje...ale biedny ten silniczek:(ale na paliwie tez czasami jezdze i tyle samo pali albo mniej!!Wiec tak czy inaczej kupuj 2.0----Super autko!! :cool2:

318 dużo pali???Moja po mieście pali 9.5 l jeżdżąc normalnie...pewnie spali jeszcze mniej ale dopiero uczę się Nią jeździć...co do 2.0 to fakt-fajny wozik,ale pali 2l więcej :mad2: Już wolałbym 1.8 is...A co do tej różnicy w tankowaniu...to wybacz cn_igi al ponad 2 litry różnicy w spalaniu pomiędzy 1.6 a 2.l to trochę jest :mrgreen:

Freude am fahren...
Opublikowano

Nie zaczynajcie znowu dyskusji o spalaniu - różnice są mniej więcej takie jak w instrukcji i lepiej już tym się sugerować niż opowieściami z forum. A fakt, że trochę żałuję że nie kupiłem czegoś z większym silnikiem - tylko wtedy finansowo nie stałem najlepiej...

Ale czy dużo 318 pali - choćbym nie wiem jak cisnął i jeździł w zimie tylko do marketu 5km, to ponad 11 litrów nie weźmie - czasem mam wrażenie, że jak bym nie jeździł i tak średnio mi 10 litrów wyjdzie...

A samochód trzeba pomacać, żeby coś stwierdzić - a i to nie zawsze - takie oglądanie zdjęć pozwala bardzo ogólnie ocenić - a też są sprzedawcy flejtuchy, co nie wypolerują samochodu i wygląda przez to jak złom...

Opublikowano
I co? Oglądał już ktoś tą sztukę - igłę z Niemiec? Albo mi się wydaje, albo ma fałdę na dachu z lewej strony. Mam wrażenie że strzał zaliczyła lewą stroną. Ale mogę się mylić.

To trzeba by było na żywo zobaczyć jednak mi się wydaję, że to odbicie jakieś...

Ale z tego co mi radzicie z tym większym silniczkiem... hmm

ale tak serio :wink: 1.6 naprawde nic nie jeździ?? przeciez to ma lekko ponad 100 KM więc jakoś się porusza chyba :wink:

Opublikowano
Ludzie przedewszystkim niech patrzy na stan samochodu a nie jaka ma pojemnosc, bo napewno taka zdrowa 316i lub 318i bedzie szybsza niz zajechane 320i. Wiec nie odradzajcie auta tylko dlatego za ma mniejsza pojemnosc silnika :duh: ...

Masz rację :cool2: Jak samochodzik zadbany to silnik też pewnie taki będzie.Więc,jak zadbany egzemplarz,silnik pracuje bez zarzutu to bierz :cool2:

Freude am fahren...
Opublikowano
Tylko dziwi mnie ta cena, bo z takim wyposarzeniem i w takim stanie (o ile to prawda)... powinna być troszkę droższa no i ten rocznik 97... :?
Opublikowano

To trzeba by było na żywo zobaczyć jednak mi się wydaję, że to odbicie jakieś...

ale tak serio :wink: 1.6 naprawde nic nie jeździ?? przeciez to ma lekko ponad 100 KM więc jakoś się porusza chyba :wink:

Jeździ i to spoko!Chodzi tylko o to,że jak ktoś ma silnik 2l to 1.6 nie ma najmniejszych szans.Ale nie martw się-wiem,że niektórzy nie lubią silników 1.6 ale to wciąż BMW :cool2: Ja miałem kiedyś wcześniej Omegę 2.0 8v ze 115 konikami i też każdy się pytał jak to jeździ...a ja tak nim posuwałem,że sam się dziwiłem :dance:,a trzeba zaznaczyć,że Omega ważyła ponad 1400kg a BMW jest około 200kg lżejsze...Powiem Ci na koniec taką rzecz-jak zobaczysz ją na żywo to się nie napalaj i oceń ją chłodnym okiem...bo BMW ma coś w sobie,że zaraża...Oceń ją i dopiero się decyduj,a mocą silnika się nie martw-bo potem gdy nie spotkasz takiej drugiej fajnie wyglądającej (osobiście nie lubię tych wszystkich spojlerów itd) to będziesz sobie pluł w brodę,że nie wziąłeś jej tylko dlatego że podobno 1.6 nie jeździ...Jeździ na pewno tylko dokładnie sprawdź czy silniczek jest w dobrej kondycji :mrgreen:

Freude am fahren...
Opublikowano

hmm poproś sprzedawce o więcej zdjęć dachu ale nie jedno czy 2 a 4-5 jak na moje oko to rzeczywiście wygląda jak fałda tak czy inaczej wiesz już od czego zacząć oględziny . . .

pozdrawiam

www.bmw-3city.pl
Opublikowano

Na dachu to jakis cien.Ten silnik ma 102KM,anie 105.Jeśli masz sie zamiar scigac albo palic gumy,to zapomnij.Jeżdzi przyzwoicie,ale żadne tam rewelacje.Poprostu jak każdy silnik o tej mocy.Dla mnie do normalnej jazdy wystarcza,bo można sie zabić jadąc zarówno 80km/h jak i 160 km/h(no tutaj to chyba dokładniej).Jak zwykle wybór należy do Ciebie.Pozdro :8)

Opublikowano
Powiem tak bmw 316 i 318 "nie jezdzi" ale w tzw skali bmw. Z golfami vectrami i innymi escordami do pojemnosci 1800 nie powinno byc problemow wiec ogolnie dynamika spokojnie wystarcza do normalnego poruszania sie.
potwierdzam co kolega pisze tez mam 318 i z wyprzedaniem zwyklych aut nie ma problemu ale takze mam wrazenie ze 1.8 nie jezdzi a ma 113km dobrze chociaz ze malo pali bo mysle ze w cyklu mieszanym9 litrow z malym haczykiem to nie jest duzo a przyznam ze wolno nie jezdze. Moje zdanie jest takie , nie ma co zwracac uwagi tylko na to ze auto jest zadbane, moc tez sie liczy (nie dla wszystkich) ja kupilem auto tylko dlatego ze bylo od kobiety, zadbane , serwisowane. i coz z tego jak po miesiącu juz zalowalem. teraz kupie co najmniej Is-a :D
Opublikowano (edytowane)

co do zdjec to na fotkach moze wszystko wygladac dobrze lub zle rózne katy , oswietlenie itp itd do ogledzin niezbedny jest przede wszystkim kanał lub podnośnik, od spodu wszystko wygląda jak na dłoni w razie dalszej weryfikacji jakieś szarpaki komputer jak przy każdym aucie podłuznice spawy lakier wnętrze (stan zużycia, wymieniane elementy)

ps

na fotkach wygląda bardzo dobrze jednak bez organoleptycznych ogledzin nic nie da sie powiedzieć , a co do silnika to również bardzo subiektywne odczucie :) kumpel ma 1,6 E30 i lata jak zła natomiast E36 z tym samym silnikiem moze nie okazć sie zadowalająca ale jak mówie kazdy musi to ocenić według swoich potrzeb i oczekiwań

a i co do ceny to faktycznie atrakcyjna jezeli stan tej buni jest faktycznie bardzo dobry

hyh swojej bym za mniej niz 15k nie oddał :) a '94 ma na datowniku

Edytowane przez Dziki
http://img258.imageshack.us/img258/7452/bmw9aq.jpg
Opublikowano
Powiem tak bmw 316 i 318 "nie jezdzi" ale w tzw skali bmw. Z golfami vectrami i innymi escordami do pojemnosci 1800 nie powinno byc problemow wiec ogolnie dynamika spokojnie wystarcza do normalnego poruszania sie.
potwierdzam co kolega pisze tez mam 318 i z wyprzedaniem zwyklych aut nie ma problemu ale takze mam wrazenie ze 1.8 nie jezdzi a ma 113km dobrze chociaz ze malo pali bo mysle ze w cyklu mieszanym9 litrow z malym haczykiem to nie jest duzo a przyznam ze wolno nie jezdze. Moje zdanie jest takie , nie ma co zwracac uwagi tylko na to ze auto jest zadbane, moc tez sie liczy (nie dla wszystkich) ja kupilem auto tylko dlatego ze bylo od kobiety, zadbane , serwisowane. i coz z tego jak po miesiącu juz zalowalem. teraz kupie co najmniej Is-a :D

Ja nie kupowałem samochodu do ścigania i nigdy tak nie było :naughty: Wiem,że BMW to głównie silnik,ale po mieście nie da się pościgać (jeżdżę głownie po mieście).Dla mnie 1.8 l do obrotów 4 tysięcy na minutę jeździ tak jak inne Vectry i Golfy, ale powyżej zaczyna się już coś innego.Ja wykorzystuję tylko obroty do 3000 bo nie chcę palić gum ani szpanować.Dla szpanowania oczywiście kupiłbym silnik 1.8 is lub o wiele większy...

Freude am fahren...
Opublikowano
obroty do 3tyś?jak ciągle na takich niskich to silniczek też się męczy!obroty powinny oscylować czasami w granicach max momentu!A co do ścigania to kolega widzę że trochę się myli...nie każdy kupuje 2.0 do ścigania!jazda większą beti jest bardziej komfortowa, na trasie szybciej jedzie spalając mniej wachy, i co najważniejsze każdy manewr omijania,wyprzedzania(najniebezpieczniejszy z manewrów)można wykonać szybciej, bezpieczniej nie katując przy tym silnika!!!!