Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jednak on nie włącza się razem z visco , włacza sie gdy wisco sobei nie radzi..i juz jest za duża temperatura... jeśli on jest sam w sobie walniety... to bardzo prosta wymiana... sam robiłem to w e36
http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
witam mam pytanie jak włącze klime to kiedy powinien załączyć sie tem wentylator (od klimy) i czy idzie go zmostkować zeby go sprawdzić ???
Opublikowano
dzięki tak tylko pytam bo ostatnio włanczam klime i sie nie kręci mówie o trzeba to zobaczyć ściągłem nerke klima chdziła obruciłem troche palcem i sie załączył tylko nie wiem właśnie sie załączył czy musiwałem mu pomuc he he pozd.
Opublikowano

w moim aucie wiatrak ten nie zalacza sie automatycznie po wlaczeniu klimy.

i tak ma byc. wlaczy sie wtedy, jak komputer poda mu sygnal.

to ze sie nie zalacza od razy po wlaczeniu klimy nie swiadczy o jego zepsuciu.

a tak na marginesie - wiem o tym, be niepotrzebnie wymienilem dobry wiatrak na dobry - posluchalem rady jakiegos domoroslego mechanika.

caly czas mam ten wiatrak. lezy i czeka - moze kiedys sie komus przyda.

http://forum.7er.pl/images/signatures/212758479446f629c8be0f9.png
Opublikowano
sprawa nie jest prosta - ja sprawdalem wiatrak na zagrzanym silniku - i kracil sie po wlaczeniu klimy ... ale jak silnik jest zimny to moze sie nie wlaczac - tego nie pamietam jak sprawdzalem jak to bylo . chyba zalezy to tez od temp cieczy chlodzacej - bo po co wlaczac wiatrak jak silnik jest zimny ?
Opublikowano
Witam. Ten wentylator wlaczy sie dopiero wtedy gdy auto stoi i przy zalaczonej klimatyzacji cisnienie gazu w ukladzie wzrosnie zbyt duzo. wtedy zaczyna pracowac do momentu schlodzenia znowu ukladu klimy. I tak wkolko przy postoju. Podczas jazdy wieksze chlodzenie jest wymuszone przez powietrze przelatujace przez chlodnice. Wtedy jego praca jest niepotrzebna. A przy niesprawnym visco przejmuje role chlodzenia i rowniez sie zalacza przy zbyt duzej temperaturze plynu chlodzacego. ale wlacza sie dopiero po przejsciu 3/4 zegara temp. u mnie tak bylo. teraz mam sprawne visco. jadnym slowem chlodzi uklad klimy i temp silnika nie jest wtedy wazna, lub silnik w przypadku gdy visco nie daje rady.
Opublikowano

kiedy powinien sie zalączyc - u mnie sie wlacza gdy wlacze klime ( kreci sie bardzo powoli )

...no to pewnie masz zmostkowany :lol:

Opublikowano
A czy jest jakaś różnica w kierunku obracania się wentylatora :?: czy nie ma różnicy między wyciąganiem powietrza a wciąganiem z zewnątrz :?: Pytam się bo stary wentylator mi się rozwalił a mam coś podobnego ale trzeba go troszkę przerobić a niewiem w którą strone kręcił się stary :duh:
Będzie Miły Wydatek!!!!!!
Opublikowano
:shock: a jak myslisz - zastanow sie - visco wciaga powietrze do komory silnika - a jak wiatrak od klimy bedzie wyciagal powietrze to co - nie bedzie ruch u powietrza ...

musi dzialac w ta strone co wiatrak visco

nie pomyślałem o tym :cool2: Dzięki i POZDRAWIAM :hand:
Będzie Miły Wydatek!!!!!!
Opublikowano
Witajcie ! Ten wiatrak musi się załączyć wraz z włączeniem klimy na początek kręci się wolno tak jak kolega GRISZA wcześniej napisał jest on ściśle powiązany z czujnikiem ciśnienia klimy i temperaturą płynu w chłodnicy jeśli jest zbyt wysoka włącza się jego drugi bieg wtedy bardzo mocno wieje.... ma pracować odwrotnie do wisko czyli wisko wyciąga z chłodnicy a on "wpycha" powietrze z zewnątrz auta. Na chłodnicy z prawej strony (pod maską) jest jest jego włącznik wygląda jak czujnik z trzema pinami zmostkowanie któregoś z czarnym we wtyczce włączy pierwszy lub drugi bieg w zależności który mostkujesz. Jeśli nie działa to: spalony bezpiecznik, zatarty sillnik, lub uszkodzony rezystor wiatraka