Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moze powiecie że taki temat już był... Bo sam znalazłem dwa, ale są różne odpowiedzi..

Chodzi mi gdzie jest brzęczek który ostrzega o - Licht an?

Bo parę razy już zostawiłem bunię na światłach, a dla akumlatora to nie bardzo zdrowe... A nawet nic nie piśnie :/

To co? Moze ktoś wie? Czy to jest pod dolną półką u kierowcy? Czy w zegarach?

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

E36 318TDS '97 :)

Teraz:

????

Różnie to było ale z BMW do końca :D

Opublikowano
To co? Moze ktoś wie?

- pewnie że wiemy :mrgreen: już Ci napisali ... powiedz mi tylko czy wyskakuje Ci komunikat o nie wyłęczonych ... na CC i nie daje dźwięku gong , czy nie ma tego i tego ? - w zależności od werskji i wyposażenia .. w tym drugim wypadku wystarczy 0.5 przewodu - ale najpierw musisz napisać co jest ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

Wyskakuje, na bordzie licht an? :)

ALe nie słychać żadnego gongu :/

A mam komputerek z przewietrzaniem, temp, memo itd. ale bez spalania.. :(

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

Teraz:

????

Opublikowano
Wracając do tematu.. A po co to 0,5 metra kabla?

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

Teraz:

????

Opublikowano
a wyłączniki w drzwiach sprawne ? oświeca się oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi ?
Opublikowano
Tak, wszystko w zasadzie działa jak należy, światło się zapala po otwarciu drzwi. Gong sygnalizuje różne zdarzenia, wyświetlają się komunikaty.... oprócz Licht an?.... Może ktoś wie, jak zasymulować wywołanie takiego komunikatu? Można by było prześledzić, czy gdzieś jakiś kabel albo element nie jest "trafiony".
Opublikowano
Moze powiecie że taki temat już był... Bo sam znalazłem dwa, ale są różne odpowiedzi..

Chodzi mi gdzie jest brzęczek który ostrzega o - Licht an? Czy to jest pod dolną półką u kierowcy? Czy w zegarach?

Co prawda ja mam E-34 525 w turbo dieslu,ale nie sądzę zeby w Twoim aucie było inaczej,ponieważ swego czasu miałem 520 24v i w obu modelach jest tak samo czyli sygnalizator włączonych świateł na 100% znajduje się w liczniku.

Powyżej piszą o jakichś kablach czy włącznikach przy drzwiach,ale to nie ma nic wspólnego z zasadą działania tego sygnalizatora,ponieważ działa on nie w momencie otwarcia drzwi,lecz musi sygnalizować już po całkowitym wyjęciu kluczyka ze stacyjki (oczywiście przy włączonych światłach) i drzwi mogą być zamknięte a on i tak sygnalizuje .

Dla Twojej wiedzy chcę powiedzieć iż przed chwilą żeby nie być gołosłownym zszedłem do garażu dla potwierdzenia i to sprawdziłem .

Powodzenia

Opublikowano
no ale nie piszesz czy wcześniej działało czy już kupiłeś bez tej sygnalizacji

Dajan,a jakie to dla niego ma znaczenie czy działało czy nie ?

Porostu nie wie gdzie to się znajduje.

Opublikowano
W E-34 pod dolną półką od strony kierowcy znajduje się sygnalizator dżwiękowy który ostrzega przed (gołoledzią)tzn jak temp.na zewnątrz spada do +3stopni wówczas rozlega się gong a na BC cyfry z wyświetlaną temp.zewnętrzną pulsują przez kilkanaście sekund
Opublikowano
bo jak działało to znajdzie a jak kupisz auto po "złotej rączce" to możesz szukać szczególnie jak ktoś był takim aśorem jak np. poprzedni właściciel mojego auta ma własny warsztat elektryki sam. a poobcinał kostki z reflektorów czy wentylatora (po co to zrobił nie wiem i on też nie wie ) .
Opublikowano
bo jak działało to znajdzie a jak kupisz auto po "złotej rączce" to możesz szukać szczególnie jak ktoś był takim aśorem jak np. poprzedni właściciel mojego auta ma własny warsztat elektryki sam. a poobcinał kostki z reflektorów czy wentylatora (po co to zrobił nie wiem i on też nie wie ) .

Ale jak były by poobcinane przy liczniku,to nie działały by zegary.

Poza tym nie ma to znaczenia co kto kiedys.

Zadał konkretne pytanie i postaraliśmy się mu na nie odpowiedzieć żeby mu pomóc.

Opublikowano

Widzę, że spowodowałem "burzę" :)

Panowie, sygnalizacja nie działała od momentu zakupu pojazdu, pojazd miał przy tym kilka mankamentów związanych z elektryką tj. permanentny komunikat Abblendlicht itp. okazało się, że ktoś ie mógł poradzić sobie z niedziałającą lampą więc uczynił cross-a... doprowadziłęm wszystko do prządku i został mi tylko nieszczęsny Licht an?, przez który już chyba dwa razy miałem problem (a automat ciężko odpalić bez sprawnej baterii). Stąd moje poszukiwania, jak to to działa. Poszperam w schematach, może do czegoś konkretnego dojdę... Nie mniej dzięki za info, jak się to u Was zachowuje. Może mój problem polega na tym, że ktoż zamontował w moim pojeździe jakiś patent antykradzieżowy. Ale rozszyfrowanie takiego patentu może być o tyle trudne, że wszystkie kabelki z niego wychodzące są czarne.....

Opublikowano

A ja jestem już szczęsliwym posiadaczem GONGU :)

U mnie akurat, był spalony brzęczek... Oczywiście wizyta na szrocie, 30 zł lżejszy, ale jaka przyjemnośc słyszeć nowy dzwięk :D

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

Teraz:

????

Opublikowano
A ja jestem już szczęsliwym posiadaczem GONGU :)

U mnie akurat, był spalony brzęczek... Oczywiście wizyta na szrocie, 30 zł lżejszy, ale jaka przyjemnośc słyszeć nowy dzwięk :D

i wszystko jasne:)

devro.

Opublikowano

A ja nie ma duzego komputera w zegarach tylko ten mini z temperatura zewnętrzną i zegarem i mam tylko gong przy spadajacej temeraturze zewnętrznej .A co do włączonych świateł to nie działa i miałem z tym już kilka problemow z aku bo zamykajac auto zostało na światłach i żaden gong czy brzęczyk jest niesłyszalny.Niektórzy piszą ze nie wszystkie wersje to miały ?Szczerze mowiac po zmianie przepisów przydałoby sie cos takiego usłyszec po wyciagnieciu kluczykow ze stacyjki.Moze ktos sie bawił w jakis prosty sbosób podłaczyć??

Na 100% sygnalizator znajduje sie po stronie kierowcy jak sie odkreci osłone tapicerowana tam gdzie jest otwieranie klapy

Opublikowano
W moim przypadku brzęczek działa i sygnalizuje wszystkie zdarzenia, które się pojawiają na wyświetlaczu. Problem polega na tym, że nie pojawia się na nim Licht an? więc i gong się nie odzywa. Jak nic nie uda się wykombinować, to po prostu zrobię jakiś patent, żeby przynajmniej brzęczał (choć wolę, żeby działało jak oryginał).... Ściągnąłem jakieś schematy, biorę się za poszukiwania. Jak coś ustalę, napiszę. Jakby komuś coś się nasunęło, też proszę o sugestie...
Opublikowano
A ja nie ma duzego komputera w zegarach tylko ten mini z temperatura zewnętrzną i zegarem i mam tylko gong przy spadajacej temeraturze zewnętrznej .A co do włączonych świateł to nie działa i miałem z tym już kilka problemow z aku bo zamykajac auto zostało na światłach i żaden gong czy brzęczyk jest niesłyszalny.Niektórzy piszą ze nie wszystkie wersje to miały ?Szczerze mowiac po zmianie przepisów przydałoby sie cos takiego usłyszec po wyciagnieciu kluczykow ze stacyjki.Moze ktos sie bawił w jakis prosty sbosób podłaczyć??

Na 100% sygnalizator znajduje sie po stronie kierowcy jak sie odkreci osłone tapicerowana tam gdzie jest otwieranie klapy

pamietasz moze ile wtyczek przychodzi Ci do gonga?? i ile masz gniazd na wtyczki jedna czy dwie?? Dzieki za odpowiedz.

devro.

Opublikowano
a wyłączniki w drzwiach sprawne ? oświeca się oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi ?

Mam pytanie dotyczące właśnie świateł wewnętrznych po wyjeciu kluczyka z stacyjki na wlaczonych swiatłach zaczyna mi dzialac gong i do tego alarm daje jakies dziwne pomruki na zewnatrz ale po otwarciu drzwi nie zaswiecaja mi sie swiatła wewnetrzne ogolnie swieca ale w pozycji kiedy maja sie swiecic kiedy drzwi sie otwiera nie ma zadnej reakcji bezpieczniki ok co moze sie dziac :?: moga to byc te wylaczniki w drzwiach