Skocz do zawartości

On Board Computer czyli komputer pokladowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko; znalazlem do BMW E36 komputer pokladowy i jest on bardziej rozbudowany niz moj.

tu jest link:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=31755281

(ja mam tylko temp, C/F, UHR/DAT, Memo,set i H/Dat, min/Dat -- pokazuje mi tylko temp i czas date i jakies tam memo - troche malo hehe ).

Pytanko jest tego radzaju; wyciagam moj komputer i wkaldam ten co jest na linku i cos trzeba wiecej robic czy bedzie to pasowac ??

Tzn czy bede mogl korzystac z wszystkich funkcji i beda one dzialac poprawnie, czy tzeba cos przerabiac ??

Opublikowano
Twój kompóetr jest podlączony jedną kostką, a ten co masz na linku juz dwoma czyli nie jest to tak ze włożysz i wszystko działa, Napewno jest to do zrobienia ale nie tak prosto. potrzebny byłby schemat instalacji i jakis elektryk samochodowy .
Opublikowano

Tak wiec jak widze nie wyglada to najlepiej. A moze ktos sie orientuje ile to by moglo kosztowac ? Taka zabawa elektryka samochodowego??

Widzialem tez innego rodzaju urzadzenia ktore mozna wstawic do samochodu ale nie wyglada to najlepiej a te tanie to wogole nie wygladaja.

A taki bajer fajnie jest miec mozna sobie wtedy diagnozowac auto odnosnie spalania i i innych pierdol .

A tak sie zastanawiam tez czy jak mam gas BRC sequent to bedzie mi to wskazywalo wszystkie funkcje. Albo np moziom paliwa i poziom gazu osobno badz razem ?? moze ktos juz ma ten komputerek z funkcjami i do tego gazik tej generacji ??

Opublikowano

tez chcialem zrobic taka przekladke - mam komputer 62138357653 i tez chcialem ten duzy zalozyc z allegro, ale wyjalem moj i oczywiscie jest tylko jedna wiazka z jedna wtyczka, wiec sobie odpuscilem,

a co do pokazywania przez komputer bmw ilosci gazu (sic!) to naprawde mialem ubaw (bez obrazy) jak to przeczytalem :mrgreen: :clap:

528iA Touring pali srednio:

http://images.spritmonitor.de/166705_5.png LPG/Pb95

Opublikowano

Nie rozumiem dlaczego ciebie to ubawilo :

niedz napisal:

a co do pokazywania przez komputer bmw ilosci gazu (sic!) to naprawde mialem ubaw (bez obrazy) jak to przeczytalem

Przeciez gaz ma tez kontrolki mozna to jakos podpiac. Ja mam np 4 diody i wiem ze np pierwsza dioda gasnie to 20l potem 12 itd .

A jak wiesz mamy analogowy wyswietlacz ktory pokazuje tak samo ile gazu bierze w danym momencie i ile benzyny na 100km, tak wiec mysle ze i z gazem jest taka mozliwosc co by wszystko pokazywal, lacznie z iloscia gazu.

A jeszcze teraz zobaczylem gas - gaz to cie tak rozsmieszylo-- moglem pomylic sie w pisowni a z reszta czy to ma jakies znaczenie i tak nie przestrzegamy gramatyki w necie.

Czekam na odp -niedz- bo nie rozumiem co ciebie tak ubawilo.

No i chcialem kontynuowac watek ;

A mianowicie czy ktos robil, posiada albo ma jakies pojecie na temat tej przerobki (zamiana kompa na ten bardzej rozbudowany ) ????

Opublikowano

No i co panowie nikt nie ma tego komputera w aucie z gazem ???????

Interesuje mnie, jak to funcjonuje ???????

Co do zamontowania to ktos to na pewno potrafi zrobic tak wiec z tym dalem sobie spokuj bo jak widze na forum nikt tego nie wie.

Ale moze napisze ktos jak to dziala. Konkretnie :

Czy wskazuje szystko tak jak na bezynie i co sie np dzieje jak bezyna sie konczy na kompie pisze ze jest jeszcze np20km do tankowania przelaczasz na gaz i co wtedy ?? Komp wskazuje ile mam jeszcze do przejechania czy nie ... ? ITP

• Członkowie klubu
Opublikowano
A mnie ciekawi czy jest mozliwe wgranie innego jezyka do kompa

Przegiąłeś... :twisted:

Nic nie trzeba wgrywać, wystarczy :search:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
szukalem wczesniej i teraz znow poszukalem tego... i bardzo porozwalane to jest no ale cos sie dowiedzialem... POWINNISCIE TAKIE WAZNE INFORMACJE DAWAC NA POCZATEK STRONY !!! - wtedy nie bylo by poraz 100 takich pytan, bylo by pod reka...
BMW - to jest to :)
  • Członkowie klubu
Opublikowano
POWINNISCIE TAKIE WAZNE INFORMACJE DAWAC NA POCZATEK STRONY !!! - wtedy nie bylo by poraz 100 takich pytan, bylo by pod reka...

Nie krzycz - nie ma o co :wink:

Znowu przeginasz :wink: tym razem też z pomysłami :wink:

Jakby wszystko było przyklejone - i to tylko "co najważniejsze" - to pierwsza strona byłaby tylko przyklejonych.

A i tak ktoś by się o to zapytał :P

Z informacją jak zmienić język w kompie - znalezienie tego to sekundy, nawet nie minuty :P tyle razy już ktoś to opisał...

Np. tu http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=313&highlight=j%EAzyk - na pierwszej stronie po wpisaniu "język" w Szukaj :P

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

A wiec jak wyglada sprawa z tym komputerem pokladowym jesli mozna wiedziec? Gdzies wyczytalem, ze oprocz komputera trzeba miec kabel ktory podlacza sie z tylu do licznika. Czy to prawda? Jesli tak to czy bedzie wszystko potem funkcjonowac, tzn. zuzycie paliwa itd.?

TIA!

Opublikowano
no dobra juz nie bede dawal pomyslow :P hehe

Trochę nie w temacie ....

Hmmmm, tak teraz to przeczytałem :( :( :(

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Dłuższą chwilę się zastanawiałem o co Tobie chodzi..... :?: dopiero po chwili dotarło do mnie że napisał to kolega którego wśród nas już nie ma... :( Niestety życie jest bardzo brutalne.... :(

A wracając do tematu....

A wiec jak wyglada sprawa z tym komputerem pokladowym jesli mozna wiedziec? Gdzies wyczytalem, ze oprocz komputera trzeba miec kabel ktory podlacza sie z tylu do licznika. Czy to prawda? Jesli tak to czy bedzie wszystko potem funkcjonowac, tzn. zuzycie paliwa itd.?

Poszukaj jeszcze trochę na forum a napewno znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie :wink:

Było już ten temat poruszany kilka razy....

Opublikowano

Dłuższą chwilę się zastanawiałem o co Tobie chodzi..... :?: dopiero po chwili dotarło do mnie że napisał to kolega którego wśród nas już nie ma... :( Niestety życie jest bardzo brutalne.... :(

...

To był mały test na spostrzegawczość ;) - tak mi się "na szybko" napisało bez "rozwinięcia" ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)