Skocz do zawartości

Spalanie E36 na silniku 1.6 94`

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie porównujcie spalania po mieście - jak się przejeżdża dziennie 5km w korkach, to każdy samochód będzie pił jak smok - a jak się jedzie 20-30km z w miarę stałą prędkością to wyjdzie mało. Mi się przy mułowatej jeździe po mieście udało zejść do 9 litrów, a max w zimie przy jeździe tylko do marketu i z powrotem i ciężkiej nodze było ok 11 litrów (dane mocno przybliżone, bo to liczenie to takie...).

A ostatnio na trasie, bez klimy wyszło ok 10 litrów - ale przy średniej na pewno nie 120km/h :twisted: - przy 120 to z klimą około 8l/100 pali.

A co wynika z tego co napisałem - nic - żeby porównać samochody musielibyśmy się ustawić na tej samej trasie i jechać gęsiego.

Opublikowano

no to należałoby w poście napisać, że:

-jestem mieszkańcem wsi;

-jestem mieszkańcem miasteczka;

-jestem mieszkańcem miasta;

-jestem mieszkańcem dużego miasta;

i dopiero po tej deklaracji podawać średnie spalanie, bo inaczej taka dyskusja nie ma sensu i zawsze będzie powodować jakieś tam spory.

Temu pali tyle, a temu tyle.

Mój rekord w Poznaniu to 5 km w 1 godz. 15 min. :mad2: (normalnie jednak jest to 20-30 min.)

Więc nijak to się ma to do ludzi którzy zrobią np. 10 razy tyle km w tym samym czasie.

Opublikowano

panie przy 1.6 patz na:

1. opony ja mam 185x65R15

2. cisnienie w oponach (zgodne z tabliczka)

3. tuba tez wazy... (ja nie mam)

4. moze smieszne ale jak bardzo wazne jest tez to ile osob z toba jezdzi. ja bardzo odczowam roznice miedzi 1 za np 4 osobami

5. rowniez smieszne ale ja nie nalewam pelno nogdy tzn u mnie max to 45 litrow w baku oczywiscie jak w miejscu jezdze a tankuje jak mam okolo 15.

6. umiejetnosc jazdy uwaga z podwojnym gazem jest jak najbardziej prawdziwa delikatnie ujmoj z gazu noge...

Mnie pali 8-9 litrow do pracy mam 14,7 kiometra a najmniejszy odcinek jaki auto przejezdza do 12 km jak gasisz i palisz tez lipa...przy normalnej jezdzi tamk po mojemu jak w pojedynke jezdze tak do 120km/h to jest 8-9 litrow max...

na "trasie"(okolo 130km) w 4 osoby w aucie i bagaz....najmniej udalo mi sie zejsc do 6,7 litra ale trasa wygladala tak ze jechalem caly czas z rowna predkoscia okolo 120km/h nie bylo ruchu

z klima robi sie u mnie o minimum litre wiecej...:(ale to i tak dobrze:)

Opublikowano
Pewnie znow za swoja wypowiedz dostane grad obelg, ale co mi tam! Wiem co pisze! Mieszkam za granica i moja byla 316ka jezdzilem do polski na urlopy. 2000km w jedna strone, zawsze jezdze sam i na pusto (do polski) z powrotem zaladowany(wiadomo)! Tak wiec srednia predkosc na trasie to ok: 150kmh, min spalanie jakie uzyskalem to ok. 7.3 l na 100km. Nie nazwe tej jazdy sportowa, ale tym bardziej nie emerycka!! Trzeba tylko troszke spokojniej rozbujac, a pozniej nie ma co zalowac! I mus to waskie laczki (185)! Miasto do 10 max! Jak chcesz mi dogryzc, to przjedz najpierw w dwa lata 100 000 km 316tka!
Opublikowano

Tu się zgodzę że szerokość opon przy tak małym silniku jak i ilość osób w samochodzie ma ogromny wpływ na spalanie!!

Ja u siebie mam 205 na 15stkach. Trzymanie jest boskie (tym bardziej że nie osiągam zawrotnych prędkości) ale na cpn-ie bolało :cry2:

Dopuki nie założyłem sekwencji :wink:

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano

gaz :mad2:

a co do szerokości opon i spalania to sie zgodze, tylko że nie wiem czemu na 205 było aż tak tragicznie :!: :?: mi na 195 brała średnia 8,5 a teraz na 225 bierze min 9 i żyje bo wiem na co się pisalem zakładając taki kapeć :8)

Opublikowano

No ba widzisz jak to jest.

A co do gazu to nie wiem o co Ci chodzi!!?? Kolejny raz bedziemy poruszać jakieś debilne tematy typu:

"Jak Cię nie stać na benzynę to jakim prawem masz BMW"!!!!!

Pozdrawiam

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
WItam. Spalanie 316 Touringa kształtuje się tak jak w podpisie (można kliknąć na ikonę ze spalaniem). Notowane tankowania prawie zawsze pod korek od ok 13 tys km. (tylko benzyna). Jazda głównie po mieście = aglomeracja katowicka. Jeździ moja dziewczyna. Jako, że to kombi to pewnie weźmie ciut więcej niż sedan. Opony 195/65R15. Pozdrawiam