Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć. Chciałbym kupić nowe opony. Czy ktoś się orientuje czy ma znaczenie data produkcji opon i jaki powinien być maksymalny okres produkcji?
Opublikowano
oczywiscie że data produkcji ma znaczenie, przecieżguma z czasem parcieje , jak kupisz np 4 letnie nowe opony z jakiś tam wyprzedaży magazynowych to nie nastawiaj sie że ta opona uzyska osiągi takiej samej opony ale np z bieżacego roku , róznica może być kolosalna , mimo że obydwie opony beda nowe

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

Wpływ to ma napewno, ale nie wiem czy wszystkie samochody i kierowcy są w stanie w 100% wykorzystać mozliwości nowych, dobrych opon?

Z doświadczenia wiem że... nie.

W przypadku słabszej fury, słabszych kwalifikacji kierowcy (może być aż nadto rozsądny) bądź jednego i drugiego naraz (Boże broń :wink: ) magazynówki mogą być rozsądnym wyjściem.

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
Wpływ to ma napewno, ale nie wiem czy wszystkie samochody i kierowcy są w stanie w 100% wykorzystać mozliwości nowych, dobrych opon?

Z doświadczenia wiem że... nie.

W przypadku słabszej fury, słabszych kwalifikacji kierowcy (może być aż nadto rozsądny) bądź jednego i drugiego naraz (Boże broń :wink: ) magazynówki mogą być rozsądnym wyjściem.

Gorzej jak przyjdzie Ci gwałtownie zahamować lub na jakimś zakręcie tył zacznie Cię wyprzedzać bo tak jak KUJON napisał guma po takim czasie "parcieje" w sensie że traci właściwości jezdne. Taka "przeterminowana" opona robi się twardsza a co za tym idzie bardziej śliska, także jak przujdzie Ci zahamować gwałtownie to na takiej oponie pośliźniesz się dalej niż na oponie młodszej. Myślę że nie ma co oszczędzać na oponach, ponieważ to właśnie one mają kontakt z jezdnią i w dużej mierze od nich zależy bezpieczeństwo. Pozdro

Opublikowano

Im młodsza opona, tym lepiej - to prawda i z tym się w 100% zgadzam.

Z drugiej strony, dużo zależy od sposobu przechowywania. Opony przechowywane w profesjonalnych magazynach, często pokrywane przeciwutleniaczami, do trzech lat uznawane są za nieodbiegające parametrami od nowych, po 10 latach idzie na przemiał (albo do Polski :| ).

Powiedzmy sobie szczerze, nie walczymy o ułamki sekund na torze, moim zdaniem w codziennej eksploatacji 99% z nas nie zauważy różnicy między oponą całkowice nową a 3 letnią (nie mówię o oponie która 3 lata leżała w nieodpowiednich warunkach), a ten 1% poruszajacy się na granicy przyczepności rzeczywiście powinien zainwestować w "nówki" z górnej półki.

Opublikowano
Ja w zeszłym roku zaryzykowąłem (już o tym pisałem) i kupiłem zimówki z 98!! Magazynówki. Przyczepność jest dobra, zachowuje sie przewidywalnie i ogólnie jestm zadowolony.
Opublikowano
Ja w zeszłym roku zaryzykowąłem (już o tym pisałem) i kupiłem zimówki z 98!! .

Pibulas odważny chłop z ciebie :shock:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

Powiem Ci tak, odważny to ja byłem kiedyś, jak miałem wspólne auto z ojcem i to on finasował wydatki. Cały rok na oponach całorocznych, a bieżnik nigdy nie miał więcej niż 3mm!! Aż wstyd się przyznać :oops:

Co do tych opon, to w zimie jeszcze naprawde wolno i ostrożnie, może to śmieszne ale tak jest. I jak na moje potrzeby te opony są jak njabardziej wystarczające. Może miałem i szczęście bo guma jest (wzrokowo) w dobrym stanie, "mój" wulkanizator sprawdził co i jak i nie było przeciwskazań żeby ich nie zakładać.

A po drugie byłem spłukany, bo przed zimą kupiłem swoje autko, a opony na jakich stało były do ....

Ale tak jak mówie, kupiłem, sprawdziłem, u nas zima był dość obfita a gumy sie sprawdziły, więc jestem zadowolony

Opublikowano

w polsce opony do 3 lat ( magazynowane oczywiscie w prawidlowy sposob ) mozna sprzedawac jako nowe i pelnowartosciowe ...

pogladow na ta sprawe jest wiele - wiadomo ze producentom zalezy na tym zeby zmieniac opony jak najczesciej ...

widzialem kiedys program o oponach i eksperci z niemiec zgodnie twierdzili ze zywotnosc opony wynosi ok 10 lat ( gdy oczywiscie jest prawidlowo uzywana , magazynowana i konserwowana ) - wiec nie panikujcie ze po 3 latach opona magicznie traca wlasciwosci trakcyjne bo to bzdura ...

ale - jak ktos kupuje zawsze nowe opony to musi sie samodowartosciowac :wink:

Opublikowano
Instrukcja BMW mówi że opony wymienia się co 6 lat.

Titansilber metallic

http://img344.imageshack.us/img344/9427/328wp0.jpg

Opublikowano
Instrukcja BMW mówi że opony wymienia się co 6 lat.

Instrukcje samochodowe większości producentów mówią też, że silnik może brać 1,5L oleju na 1000km i to jest ok..., a wiadomo że to bzdura a chodzi o kwestię gwarancji.

Z tym starzeniem się opon, to też jest kwestia mocno rozdmuchana. Wiadomo, że dla producentów najlepiej byłoby uznać każdą oponę za starą po miesiącu...

Przyczepność opon w zdecydowanym stopniu zależy od warunków atmosferycznych, od wieku opony w stopniu b.małym, w przypadku normalnej eksploatacji rzekłbym minimalnym. Co inne go na torze - tak wiem, wiem, co drugi na forum wymiata jak Kubica :wink:

W swoim iesie mam opony coś około 10 letnie, w stanie zupełnie dobrym, jeździ się normalnie.

pzd.

Opublikowano
Panowie ale to ile lat moze miec opona zeby jeszcze na niej pojezdzic to zalezy glownie od jej jakosci, jasne ze taki Michelin lub Pirelli 5 czy 6 letni jeszcze bedzie dobry i jeszcze z 1 sezon mozna na nim smignac ale taki Dunlop lub Kormoran to powyzej 3 roku bym sie bal zalozyc, jak taka opona lezy ze 4 lata to juz z niej prawie druty wychodza, wszystko jeszcze zalezy od indeksu predkosci ale te z niskim (do 190Km/h) to 4 letnie (polskiej produkcji) chyba tylko samobojcy zakladaja ;)