Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam troche szperałem na forum ale nie znalazłem takiego tematu.Chodzi mi o to co zrobic aby nie skrzypiały siedzenia w moim sedanie.Najbardziej zależy mi na fotelu kierowcy mam odczucie jak by fotel byl gdzies poluzowany na jakis srubach.Wypsikałem juz wszystko pod spodem preparatem WD40,wszystkie linki od regulacji położenia fotelam,prowadnice wózka i nic nie pomogło.Objawy sa takie jak np. skrecam w lewo lub w prawo w boczna ulice to czuje jak by fotel byl poluzowany i minimalnie sie ruszał.To w lewo to w prawo to do przodu to do tyłu.Sa to minimalne wychylenia ale denerwuja i psuja konfort jazdy.Co zrobic,gdzie zajrzec zeby to zliwkidowac???Pomocy :modlitwa:

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że WD40 nadaje się do wypłukiwania śmieci, brudu i smarów - ma kiepskie właściwości smarujące - więc wszelkie mechanizmy które wymagają smaru powinny być po tej operacji nasmarowane.

Co do foteli, to też jestem ciekawy, czy da się zlikwidować luzy - u mnie też lekko się ruszają oparcia - planuję wyciągnąć fotele - tylko czy jest tam jakaś możliwość usuwania luzów?

Opublikowano
Hmmm widze, ze w trojkach to standard :(, u mnie skrzypi mocno oparcie fotela pasazera...ehhh strasznie czasami trzeszczy...nie wiem co z tym zrobic :/

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Jeśli odczuwasz poluzowanie fotela to prawdopodobnie jest on gdzieś

połamany i podczas brania zakrętów element połamany odkształca się (stąd

uczucie pływania). Weź na postoju poodginaj fotel tak żeby pracował jak

podczas brania zakrętów. Skrzypienie może się zdarzać, ale już odkształcanie

świadczy o uszkodzeniach konstrukcji.

Opublikowano
Hmmm widze, ze w trojkach to standard :(, u mnie skrzypi mocno oparcie fotela pasazera...ehhh strasznie czasami trzeszczy...nie wiem co z tym zrobic :/

Ten sam motyw u mnie siedzenie pasazera jak jade po dziurach i nikogo nie wioze skrzypi jak choliera :/ Jak opre lape na oparciu to cisza.

Opublikowano
U mnie nie skrzypią oparcia tylko siedlisko fotela tak jakby wpadalo w jakies drgania na nierównościach lub przy skrecie w lewo bądź w prawo.Mam wrazanie ze to jakas nakretka sie poluzowała po spodem siedzenia:?:

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano
U mnie to samo, na ostrych zakretach mam wrażenie jakby fotel minimalnie sie przemieszczał ( ruch w lewo lub w prawo ). Też sie zastanawiałem czy wstraczy dokrecic jakies sruby, ale ostatnio szukałem przyczyny i nigdzie nie mogłem znalsc. Dodatkowo wyglada na to że u mnie ta podstawa fotela była juz wymieniana ( ten plastik pod fotelem) bo w srodku mam tapicerke filetowa i plastiki tez sa filetowe, a u kierowcy jest zmieniona na czarna. Wiec chyba problem tkwi w tym. Chyba szkoda kasy na kupno nowej a ASO. No cóż jdnak e36 nie jest idealne :wink:
Opublikowano
Idealne chyba nie jest,u mnie w compakcie tez skrzypi gdy np.wjade w dziure,denerwujace to jest.Mam zamiar wyciagnac fotel i zobaczyc co da sie z tym zrobic.
Opublikowano
Cześć! U mnie to samo.Skrzypi fotel kierowcy.Ale nie czuję,że sie przesuwa,tylko paskuda poprostu wnerwiająco skrzypi.Nie jest to na szynach do przesuwania,ale skrzypi samo siedzisko,jakby oczekiwało zlitowania.A dupki nie mam cięzkiej,wiec o co mu chodzi.Jak dojdziecie jak to zlikwidować,dajcie znać na forum.Pozdrawiam :D
Opublikowano
u mnie moze nei skrzypi ale pracauja sprezyny jak w starym tapczanie-jak tylko posadze tylek i cos sie poruszam siedzisko daje znac-wyjolem w wakacje fotel ale nie znalazlem nic co moglo to powodowac-i dlatego stwierdzam ze to w srodku wlasnie spreyny lun bypelnienie siedziska
Opublikowano
u mnie też skrzypiał ale dwa razy go przesmarowałem olejem silnikowym i jest cisza. Najtrudniejsze do wykrycia jest skrzypienie w miejscu gdzie plastikowa wytłoczka siedziska styka się ze stelażem siedzenia.