Skocz do zawartości

Jakie środki do czyszczenia tapicerki i renowacji skóry?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakie środki polecacie do czyszczenia tapicerki? Jakie do pastików? Jakie do skóry? Czy jest coś czym można zamalować przetarcie?

Czy sportowe fotele w E32 da się jakoś rozebrać i naciągnąć skórę by była bardziej napięta?

Co polecacie do czyszczenia podsufitki?

Pozdrawiam

Opublikowano
Co do napietej skory, to ja niedawno naprawialem maty grzewcze i przy okazji kazalem tapicerowi nadlozyc troszke welny mineralnej. Efekt jest super, siedzisko wyglada jak nowka :D
Opublikowano (edytowane)
....kiedys gdzies mi przelecialo prze ucho, ze skore mozna myc-czyscici letnia woda z mydlem szarym( taka zawiesina) u ojca czyscilem bo biala skora sie brudzi od ciemnych ubran-pomoglo........pozniej natarlem srodkiem do pielegnacji wyrobow skorzanych ,ale czy to jest dobry sposob?!wiem jedno efekt byl porzadany-a skora nie peka i nic zlego sie z nia nie dzieje Edytowane przez czestek1
Opublikowano

Ja ostatnio myłem skórę właśnie wodą z płatkami mydlanymi. Trochę gorącej wody i odrobina płatków i poczekać aż się w miarę rozpuszczą. Ja dałem chyba za dużo płatków, bo woda się zrobiła aż gęsta, ale za to faktycznie dobrze to czyści.

Tylko scierkę najlepiej płukać w oddzielnym pojemniku z wodą.

U mnie po umyciu całej tapicerki woda to była ciemno szara, tak była skóra zapuszczona.

Niestety skóra zrobiła się po myciu matowa, ale kupiłem mleczko do konserwacji skór za 15zł i po nałozeniu i wypolerowaniu, swieciła się jak psu j....

Aha po tym wszystko jest dosyć śliskie, więc tego mleczka nie powinno nakładać się na kierownicę.

Opublikowano
są profesjonalne środki do pielęnacji skór samochodowych, wiem że firma się nazywa Concept. wieczorm mogę ci podać stronę internetową gdzie możesz takie srodki kupić.
Opublikowano
są profesjonalne środki do pielęnacji skór samochodowych, wiem że firma się nazywa Concept. wieczorm mogę ci podać stronę internetową gdzie możesz takie srodki kupić.

Poprosze o link... czy da się nimi zlikwidować lekkie przetarcie?

Pozdrawiam

Opublikowano

co do jasnej skory to:

1. woda z szarym mydlem i jasna szmatka

tylko trzeba uwazac, bo to odbarwia troche skore jak sie zostawi takie krople na dluzej na skorze, szmatka bedzie bezowa, wiec nie za dlugo to trzeba robic

2. potem nakladamy wosk pszczeli z shella (na stacji shell to mozna kupic) jak skora wyschnie

3. skore mamy jak nowa :)

co do czarnych skoro to nie wiem czy to zadziala, obawiam sie ze nie bo moze zszarzec bo sie czarny barwnik troche wytrze

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
co do jasnej skory to:

tylko trzeba uwazac, bo to odbarwia troche skore jak sie zostawi takie krople na dluzej na skorze, szmatka bedzie bezowa, wiec nie za dlugo to trzeba robic

2. potem nakladamy wosk pszczeli z shella (na stacji shell to mozna kupic) jak skora wyschnie

3. skore mamy jak nowa :)

co do czarnych skoro to nie wiem czy to zadziala, obawiam sie ze nie bo moze zszarzec bo sie czarny barwnik troche wytrze

Ja mam właśnie czarną, fotele nie są w złym stanie... ale lepszy mógłby być.

Pozdrawiam

Opublikowano

... jak mozna trzy grosze - f-ma NIGRIN / taki kominiarz nad napisem :mrgreen: / dla mnie jest :cool2: - mają wszystko do pielęgnacji - polecam mleczko do deski , konsoli itp. - bardzo fajny efekt , miły i przyjemny zapach , trwały - w sieci OBI na stoisku moto - b. duży wybór , do skór też , ceny za takie kosmetyki nie wygórowane a warte wydanych pieniędzy - w innych marketach też są dostępne ale w OBI była naprawdę duża paleta do wyboru ....

PS. chodzi mi o te produkty : ( ale nie o te ceny )

http://www.kropsik.com.pl/?p=productsList&iCategory=25

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

3. skore mamy jak nowa

Dokładnie ja tak własnie robię i jest super . Po wyczyszczeniu skóry wodą z szarym mydłem już widać różnicę , a zaraz po tym wosk przeszczeli shella (trochę ślisko przez 2 dni ale można się przyzwyczaić)

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska