Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich posiadaczy piątek!!! Właśnie się przesiadłem z compakta na 528 i jestem w szoku!!! Auto jest fenomenalne... Ponieważ niestety dzieli je przepaść mam kilka pytań do użytkowników:

1. auto ma 180tys przebiegu (ks.serwisowa) - jeździło na Castrolu 5w-40 - zostać przy nim czy zmienić gęstszy ew. półsyntetyk?

2. auto jest na kołach zimowych (15 cali). Na jakie letnie zmienić (16?, 17?) i w jakim rozmiarze opony dają sobie radę z naszymi dziurami a przy okazji nie niszczą zawieszenia.

3. czy ktoś ma może instrukcję do telefonu? albo w ogóle instrukcję do auta po polsku i mógłby udostępnić?

4. auto ma sekwencję LandiRenzo - jeździ bardzo dobrze, spalanie mieszane ok 14 litrów - dobrze czy źle?

5. co w ogóle w tym aucie lubi się psuć i na co zwracać szczególną uwagę?

Pozdrawiam i dzięki z góry za wskazówki...

Tomek
Opublikowano

Ad. 1 Tylko syntetyk, ten który był może być,

Ad. 2 najlepiej zblizone do fabrycznych - 225/55/16, moim zdaniem na większe felgi szkoda zawieszenia i nieco spada komfort.

Instrukcje były dodrukowywane w ubiegłym roku i może jeszcze w niektórych serwisach trafić lub na allegro. W serwisie kosztowała ok 70 zł.

Telefon jest prosty w obsłudze i zbędna jest instrukcja (po polsku chyba nie była wydawana). Jak go uruchomić to znajdziesz na forum. Pozostałe sprawy są też do znalezienia.

Opublikowano

1. Tylko syntetyk, jak napisał kolega, olej może być bo też robiłem rozeznanie kiedyś

2. Maks 16. Powyżej spada komfort, a jak to przy każdej niskoprofilowej oponie będziesz czuł każdą dziurę, nawet ogonek szczura na drodze ;) Poza tym zawieszenie szybciej Ci padnie

5. Zawieszenie, chłodnica... pamiętaj zawsze o dobrym rozgrzaniu silnika po postoju, pilnuj terminów wymiany płynów i ...unikaj teknorotów :norty:

Adi
Opublikowano
Ad2. Osobiście na lato mam 17" a na zimę 16". Nie powiem aby komfort jakoś znacząco się pogorszył a przyjemność z jazdy (przyczepność) nieporównywalna. Szczególnie można to odczuć przy zmianie z zimowych na letnie.