Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam:)

otuz nosze sie z zamiarem kupna prze pieknej BMW e36 1.8TDS w kombii..niemam uptarzonego jeszcze konkretnego autka ale chialbym wiedziec co jest wladiwe w tych modelach w tych silnikach jak z czesciami ekspoltacyjnymi spalaniem itd:)..

za wszelkie podpowiedzi z gory dziekuje;)

pozdr xavier

Edytowane przez xavier85
Opublikowano

Rozumiem że zalezy ci na ekonomicznej ekspoatacji, musisz byc jednak swiadom ze silnikiem 1.8 TDS bedziesz toczyl sie po drodze a nie jechal.

Rekomenduje Ci przemyslenie TDS ale 2.5. Tym da sie juz jezdzic,

spalanie porównywalne a silnik ma lepsze opinie. Pozatym jest ich wiecej

wiec latwiej kupisz i do czesci lepszy dostęp.

[/url]

Never Say Never Again!
Opublikowano

no wlasnie szczerze mowiac balem sie tego 2.5..juz nie chodzi o spalanie bo przy tak lekkim autku to chyba dluzje roznicy niema ale wlasnie o eksplotacje..mysalem ze 1.8 jest mniej wadliwym..choc nie ukrywma ze ekonomia tez tu wchodziw gre;)

dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano
2.5 Lepiej jezdzi a spalanie podobne, ale wez pod uwage takie rzeczy jak ubezpieczenie, ile musisz oleju lac do silnika i inne koszty eksploatacji. Jesli auto ma byc do normalnej jazdy to bierz 1.8, jesli lubisz "dac buta" to 2.5. Jeśli bedziesz kupowal tds i cos wskazuje na to ze pompa sie konczy to omijaj takie auto szerokim łukiem... :naughty:
Opublikowano

autko ma byc wlasnie do normlanej jazdy bo obecnie posiadam pozerazca asfaltu i paliwa..jednak poziweksza mi sie rodziink i musi byc cos bardziej ekonomicznego no i jednoczesnie z dusza;)..z groy dziekuje za podpowiedzi:)

pozdr

Opublikowano
witam:)

otuz nosze sie z zamiarem kupna prze pieknej BMW e36 1.8TDS w kombii..niemam uptarzonego jeszcze konkretnego autka ale chialbym wiedziec co jest wladiwe w tych modelach w tych silnikach jak z czesciami ekspoltacyjnymi spalaniem itd:)..

za wszelkie podpowiedzi z gory dziekuje;)

pozdr xavier

jesli chodzi o silniki diesla montowane w modelu e36 to chyba 2.5 td jest najmniej awaryjny i dosc ekonomiczny w prównaniu do 2.5 tds.

Opublikowano
318TDS ...sie toczy.... ale od pewnego czasu podmienilem sobie chipy w sterowniku... i .... chce sie jezdzic... moj mulek odzyl i nadaje sie na 1500 kilometrowa jazde... jakbys chcial sprawdzic jak chodzi to moge zademonstrowac , duzo latam wiec zawsze mozna sie spotkac... 2,5 ma ta przewage ze bez ingerencji lata niezle w szczegolnosci w 325tds rewelacja.... aczkolwiek koszta serwisowe wzrastaja. Reasumujac mozesz brac 318tds ...aby nie po dzwonku! bezdiesz zadowolony. minimalne zuzycie paliwa 4,5 max 8 l/100km
Opublikowano

kup sobie 5 w kombi, do 3 kombi nie moge włożyć wózka dla dziecka bo ma 90cm długości a paka przez nadkola ma 80cm szerokości, w 5 bez problemu.

poza tym jestem zwolennikiem komfortu za kołem i radzę skrzynię automatyczną, a tej nie ma przy silniku 318tds (tak na prawdę to silnik ma 1665cm sześć.).

Clear for take off!
Opublikowano
tak jest zapomnialem dodac, ze komfort w 3 jest duzo mniejszy anizeli w 5 czy 7.... jednakze czesci do 3 sa tansze... cos za cos... jesli tania eksploatacja to 318tds jesli chcesz jednak wiekszych osiagow i komfortu to 5... zreszta uwazam ,ze E34 jest najlepszym modelem BMW....pzdr
Opublikowano

panowie, bez przesady, do ekonomicznej jazdy i wcale się nie tocząc 318tds nadaje sie spokojnie. Wcale nie jest takim mułem- przynajmniej moja, przyspiesza bardzo płynnie.

V max ok. 190(sprawdzone), mało pali - mniej więcej tyle co moje stare punto 1.2 60PS 6,5-7,5 l/100km. Pokażcie mi 325 tds która w mieście spali mniej niż 8 l .

nic poważnego sie nie psuje. Samochód gorąco polecam, tym którzy cenią sobie ekonomię. Ja jeżdże juz przeszło rok i jestem bardzo zadowolony. Nigdy mnie nie zawiodła- a to najwazniejsze.

A co do truizmów że 325 tds bedzie szybsza: no, dziwne by było gdyby nie była, a tak na marginesie to jest praktycznie ten sam silnik co 2.5 tylko jest mniejszy o 2 cylindry

Opublikowano
ja tez polecam 318tds. w jezdzie miejskiej w warszawie pali mi 7l/100km. nie jestem napewno najszybszy spod swiatel, ale tez nie ostatni. W trasie tez fajnie jezdzi. polecam do ekonomicznego i sprawnego przemieszczania sie;]

Bumier

http://img340.imageshack.us/img340/1074/bumier2.png

Opublikowano
Wszystko zależy od tego jakie będziesz miał przebiegi. Ja mam touringa 318 tds i jestem zadowolony, to już mój drugi tds e36. teraz jednak jężdżę mniej , i jakbym kupował to w benzynie. Nie mogę narzekać, spalanie w mieście koło 9l/100km, poza miastem w okolicach 5,5 - 6,5 l, zależy jak się jedzie.Nie jest mułowaty, sprawnie przyśpiesza nawet zapakowany, jazda bez stresu, jak chcesz wyprzedzać to się da, bez problemów. Materiały eksploatacyjne (filtry, przeglądy, świece żarowe itp. ) droższe niż do benzyny. Generalnie to : dużo jeździsz to bierz, mało to polecam benzynkę. [/url]
Opublikowano

na poczatku chce podziekowac wszytkim za informacje:)..lacznie z adminem ktory zmienil temat;)

jelsi chodiz o moja przyszlosciowa BMWke;)..nie musi byc najszybsza..ma byc przedewszytkim ekonomiczan i malo awaryjna..obecnie jezdez roverekim 200 konnym i moze nie pali najwiecej jak na ta moc ale pali za dluzo:|..dwa chodzi o moja zone ktora potrzebuje auto od czasu do czasu i szczerze boje jej sie pozyczac tego potwora;)..a jeszcze jak do tego dojdze dziecko to sami rozumiecie wiec nie musi byc to radjowka;)..sam fakt ze jest to naped na tylna os pozwoli mi sie pobawic samemu na sniegu;)

jeszcze raz dziekuje wszystkim za anagazowanie:)

pozdr