Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam posiadam wersje e320i, musze wymienic klocki bo sie od dawna pali kontrolka na desce, z tego co wiem sa dwa czujniki, jeden na przedniej osi a drugi na tylniej.czy jezeli kupie klocki to tak samo powinienem kupic nowe czujniki??prosze o odp
Opublikowano
... jak świeci kontrolka to znaczy że główka czujnika została starta i dochodząc to tarczy powoduje zamknięcie obwodu a ten uruchamia kontrolkę na desce - więc czujnik do wymiany ....
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
witam posiadam wersje e320i, musze wymienic klocki bo sie od dawna pali kontrolka na desce, z tego co wiem sa dwa czujniki, jeden na przedniej osi a drugi na tylniej.czy jezeli kupie klocki to tak samo powinienem kupic nowe czujniki??prosze o odp

Czujnik znajduje sie z przodu po stronie kierowcy ( lewa strona ) i z tyłu po przeciwległej czyli prawa strona.

Oprócz klocków na przód lub tył musisz kupić odpowiedni czujnik ponieważ jest on sprzedawany osobno i kosztuje między 20 a 40 PLN.

Oczywiście możesz też zrobić tzw. cepelię i zewrzeć przewody od czujnika,

wtedy kontrolka zgaśnie na wieki :wink:

(...) i dochodząc to tarczy powoduje zamknięcie obwodu a ten uruchamia kontrolkę na desce

Tutaj się z Tobą nie zgodzę bo gdyby tak było to kontrolka zapalała by się tylko w momencie hamowania a tak nie jest :wink: po zniszczeniu czujnika świeci się ona cały czas.

(...) nalezy wymienic klocki i one w sobie maja czujniki.

Jaka firma sprzedaje klocki w komplecie z czujnikami bo ja się jeszcze nie spotkałem :wink:

Opublikowano

misiek:

Johnny ma rację bo działa to inaczej niż napisałeś; kontrolka nie zaczyna swiecić w momencie przetarcia czujnika i zwarcia obwodu do masy ale przetarcia czujnika i zatopionego w nim przewodu co powoduje przerwanie obwodu i włączenie układu kontrolki na desce. Mozesz to sprawdzic po tym ze kontrolka zacznie swiecic jeśli wypniesz czujnik z wtyczki a zgaśnie jeśi zewrzesz kable od uszkodzonego czujnika. Poza tym jeśli byłby układ działający na zasadzie połączenia z masą to wystarczyłby jeden przewód a tutaj czujnik ma dwa.

Druga sprawa to ani oryginały ani zamienniki klocków nie posiadają w sobie czujników a występują one osobno. Tak jest w BMW natomiast w innych autach zdarzają się czujniki wtopione w okładzinę.

Opublikowano
... :oops: :oops: - ale mnie przymuliło - tak to jest jak się nie przeczyta tego co się napisało - oczywiście że w momencie starcia czujnika o tarcze następuje przerwanie a nie zamknięcie obwodu w czujniku - tak czy siak przepraszam :oops: za napisanie głupot ...
Opublikowano
Misiek, bez przesady :wink: nie masz za co nas przepraszać, pomylić może się każdy :wink:
Opublikowano
Witam, mimo przeczytania uwag na temat występowania klocków z czujnikami lub bez mam swoje doświadczenie. Również w moim aucie zaświeciła się kontrolka o zużyciu klocków. Kupiłem więc w sklepie klocki-poinformowano mnie, że nie muszę kupić dodatkowo nowych czujników. Założono mi nowe klocki a kontrolka świeci się nadal. Klocki owe były bez czujników stąd jak sądzę taka sytuacja. Po tym fakcie pogrzebałem trochę w literaturze i okazało się, że firmy różne robią różnie, albo klocki z czujnikami albo bez nich. Jeśli Ktoś twierdzi, że można kupić klocki bez czujników a następnie do nich zakupić dodatkowo czujniki to musi być w błędzie- nie ma tam jakiegoś gniazda w tych klockach do podłączenia czujnika. Klocek z czujnikiem ma wtopione kabelki do klocka-stąd nazwa klocek z czujnikiem. Jeżdżę tak nadal bo co pozostało -wprowadzono mnie w sklepie w błąd. Kontrolka pali się i to jest niesmacze. Jeśli byłbym w wielkim nieświadomym błędzie to proszę mnie uświadomić za co bardzo z góry dziękuję i jednocześnie pozdrawiam. :8)
Nie sztuka skorzystać z serwisu-SZTUKA ZROBIĆ TO SAMEMU !!!
Opublikowano
( ... ) Jeśli Ktoś twierdzi, że można kupić klocki bez czujników a następnie do nich zakupić dodatkowo czujniki to musi być w błędzie- nie ma tam jakiegoś gniazda w tych klockach do podłączenia czujnika

Hmmm no JA tak twierdzę że można kupić klocki BEZ czujnika z MIEJSCEM na czujnik :wink: na 100% :!:

Wygląda na to że wciśnięto Ci klocki bez miejsca na czujnik :wink:

Kupowałem klocki firmy ATE do swojego maleństwa i w nich jest miejsce na czujnik, jest on montowany na wcisk.

W moim przypadku wykorzystałem stary czujnik wyjety z klocka ( też ATE ) bo nie był zniszczony całkowicie a tylko delikatnie przytarty miał plastik :wink:

Niedawno znajomy kupował klocki jakiejś firmy na "M", nie pamietam nazwy :wink: i w nich też było miejsce na czujnik który musiał sobie dodatkowo dokupić ;)

Jak już pisałem wcześniej osobiście do BMW nie spotkałem klocków z czujnikami, oczywiście nie oznacza to że takich nie ma :)

Patrząc na to ze strony ekonomicznej, wersja BEZ czujnika ale Z miejscem na jego zamontowanie jest lepsza bo klocek jest tańszy a nie każdy np. chce czujnik montować, sporo ludzi zwiera przewody i kontrolka gaśnie, niestety tracą możliwość informacjo o zużytych klockach :wink:

Opublikowano
... jak świeci kontrolka to znaczy że główka czujnika została starta i dochodząc to tarczy powoduje zamknięcie obwodu a ten uruchamia kontrolkę na desce - więc czujnik do wymiany ....

Małe sprostowanie

Tarcza hamulcowa ścierając czujnik przerywa obwód elektryczny i to właśnie powoduje zapalenie się kontrolki.

Co do postu

Czujniki nie są takie drogie, a jeśli są uszkodzone to i tak powinno się je wymianić.

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano

SN3

... :oops: :oops: - ale mnie przymuliło - tak to jest jak się nie przeczyta tego co się napisało - oczywiście że w momencie starcia czujnika o tarcze następuje przerwanie a nie zamknięcie obwodu w czujniku - tak czy siak przepraszam :oops: za napisanie głupot ...

- jedno wyłapałeś a drugiego nie :cry2:

ChrisCross - zobacz na fotkę z tej aukcji - jest tam czujnik :

http://www.allegro.pl/item158111379_czujnik_klockow_pompka_spryskiwaczy_ramka_e36_bmw.html

nawet w tych tanich klockach :

http://www.allegro.pl/item158632564_klocki_hamulcowe_przod_bmw_3_e36_.html

jest m-ce wlaśnie na ten czujnik - wgłębienie - tam się go montuje na wcisk - czujnik kupujesz osobno - tylko te z wysokiej półki mają w komplecie / pudełku / czujnik - pozostałe nie mają - a z wiedzą sprzedawców różnie bywa ... w Twoim wypadku jeżeli świeci kontrolka to pozostaje dokupić czujnik i go zamontować albo .... zewrzeć bolce we wtyczce ...

owszem , są modele samochodów które mają wersje klocków z czujnikiem wtopionym w okładzinę lub są dostępne klocki do tych samych modeli ale w wersji bez czujnika np. Ford Scorpio ale w przypadku BMW jest inaczej - wysoka półka z czujnikiem w pudełku anie klocku - niższa - dokupujesz osobno ....

... dwa razy przeczytałem co napisałem i chyba nie pokoblowałem :mrgreen: