Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników i pasjonatów,

Mam zamiar zamontowac sobie halogeny czy istnieje problem z instalacja elektryczna, na kokpicie mam tylko jeden guzik do przeciwmgielnych (tylnych), jak to zrobic?

obecnie: E46 330i

wcześniej: E36 318i, E36 320i Coupe

Opublikowano
Mam taką samą sytuację.Myślałem żeby podpiąć je pod włącznik świateł mijania.Można też zamontować jakiś tandetny przełącznik ale troche kicha(przecież to beta! Nie?) A i widziałem kiedyś tą malutką konsolkę z włącznikami na allegro ale kosztowała 200 zł----trochę dużo jak za taką małą sprawę.Są to trzy opcje które przychodzą mi na myśl.Sam wybierz albo wymyśl coś innego.
www.swiatdrewna.eu
Opublikowano
A widzicie jakiś problem żeby zamontować pod przełącznik tylnych przeciwmglaków? Będą włączane przednie i tylne na raz...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Witam

Ja pod światła mijania raczej bym nie podpinał. Bo to oznacza, że od października do końca lutego będziesz jeździł na przeciwmgielnych. A za to można zabulić... Chyba że to Ci nie przeszkadza ;-)

A podłaczenie pod tylne przeciwmgielne? Pomysł może nie najgorszy pod warunkiem, że nie nadużywasz przednich halogenów. Cholernie drażnią mnie kierowcy, którzy przy całkiem niezłej pogodzie jeżdżą na przeciwmgielnych - w szczególności tylnych, choć przednie też mnie dziwią... Czy to niby szpan jakiś?

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
Podłaczenie dodatkowych swiatel i to nie malej mocy pod juz obciazany wlacznik to raczej ryzykowne, poniewaz kazde urzadzenie elektryczne ma okreslona wytrzymalasc pradowa.Przy podlaczeniu pod niego halogenow bedzie sie grzal, bo zostal obliczony na zalaczanie i wylaczanie tylnych przeciw mgielnych (malej mocy) anie dodatkowo przednich.Pozdrawiam.

obecnie: E46 330i

wcześniej: E36 318i, E36 320i Coupe

• Członkowie klubu
Opublikowano
to oznacza, że od października do końca lutego będziesz jeździł na przeciwmgielnych

Nie ma nic bardziej dresiarskiego jak BMW jeżdżące non stop z włączonymi halogenami... zwlaszcza jak są używane zamiast świateł mijania... :twisted:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

Rady są dwie:

1. Dokupujesz badziewiarski przełącznik i montujesz na konsoli środkowej (wolne miejsca obok zapalniczki itd) - tak zrobił poprzedni właściciel mojego Touringa i jest to spory badziew :lol:

2. Dokupujesz oryginalny przełącznik zintegrowany świateł przeciwmgielnych, gdzie masz guziczki na przód i tył i zamieniasz ze swoim obecnym (tylko tył) Przy odorbinie wysiłu dobry spec może Ci podpiąć nawet kontrolkę we wskaźnikach - będziesz miał wszystko zrobione jak należy 8)

3. "Wynalazki" z podpinaniem pod przełącznik świateł mijania itp. serdecznie odradzam z powodów wymienanych przez Kolegów wyżej - no chyba, że chcesz mieć 1001 problemów z elektryką i nie tylko :twisted:

Pozdrawiam

PN

BMW Klub Polska

E34 525i '93

E36/8S '98

E53 4.6is '03

E36 325i '91-'92 SPRZEDAM BARDZO DROGO :)

Opublikowano
Ja to zrobilem w swoim E36 Compact.Zgodnie z przepisami p.mglowe przod moga byc dopiero zapalone po wl.swiatel pozycyjnych i oddzielnie ze swiatlami p.mglowymi tyl.Wiec przekaznik: styk - 30 zasilanie z akumulatora, 87 - wyjscie (+) przez bezp.10A na lampy p.mglowe,86 - masa wlaczana przelacznikiem dodatkowym, 85 - z postojowych (+) po wlaczeniu i mozna rownolegle podpiac (do 85 i 86) lampke kontrolna w miejsce oryginalnej w zestawie wskaznikow (taka sama zarowka jak oryginalna z przylutownymi przewodami, oryginalne pola kontaktowe w plycie zestawu wskaznikow trzeba zaizolowac poprzez przyklejenie tasmy izol)... takie rozwiazanie jak brak fabrycznej instalacji
  • 1 rok później...
Opublikowano

podpinam sie pod ten temat.

Czy są wyprowadzenia kabelków przy zderzaku na te halogeny, oraz przy przełączniku swiateł przeciwmgielnych?

Prosze o odpowiedz osób które dorabiali sobie opcje "przednie halogeny".

Pozdrawiam

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.